Succesvol doelen stellen en bereiken

4 min lezen 15-07-2022
Succesvol doelen stellen en bereiken
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Het stellen van concrete doelen is belangrijk voor het behalen van een goed eindresultaat. Het uitgangspunt is wanneer je jezelf een concreet doel stelt, dat je meer je best gaat doen om dat doel te bereiken. Veel mensen stellen voor zichzelf het doel om af te vallen in gewicht. Maar is dit wel een goed doel? Of zit hier nog een doel achter? Lees hier hoe jij de beste doelen kunt opstellen.

Verschillende soorten doelen

Er zijn drie verschillende soorten doelen die gesteld kunnen worden, namelijk resultaatdoelen, die zich focussen op het resultaat dat je uiteindelijk wil behalen. Een voorbeeld van een resultaatdoel kan zijn om vijf kilo af te vallen. Je hebt ook prestatiedoelen. Deze doelen gaan over bepaalde prestaties die je wil leveren, bijvoorbeeld tien keer willen squatten met 100kg. Als laatste categorie heb je de procesdoelen. Het stellen van procesdoelen blijkt het meest effectief te zijn omdat zij zich focussen op het volhouden van je acties. Een procesdoel zou bijvoorbeeld kunnen zijn om drie keer per week te sporten of om vijf keer per week zelf te koken. Procesdoelen richten zich niet op het ‘wat’ maar op het ‘hoe’. Hierdoor ga je actief aan de slag met hoe een gesteld doel behaald kan worden.

Doelen met verschillende termijnen

Hoe eet je een olifant? Stukje voor stukje. Zo is het ook met het stellen van doelen. Wanneer je een groot doel hebt, bijvoorbeeld twintig kilogram afvallen of een marathon lopen, kan het best demotiverend zijn aan de start van het traject. Het doel lijkt nog zo ver weg! Het is daarom goed om het doel op te splitsen in korte termijndoelen van één week tot één maand, middellange termijndoelen van één tot drie maanden en lange termijndoelen van vier tot twaalf maanden.

Het controleren van doelen

Nadat je doelen hebt gesteld, kun je nagaan of de doelen wel goed geformuleerd zijn. Voor het stellen van goede doelen wordt het SMART-principe gebruikt. Dit betekent dat het doel specifiek moet zijn. ‘Ik wil afvallen’ is bijvoorbeeld niet specifiek genoeg. Hoeveel kilogram wil je afvallen? Door dit aan het geformuleerde doel toe te voegen maak je het doel duidelijk. Daarnaast moet het doel meetbaar zijn. Onder welke meetbare of observeerbare voorwaarden is het doel bereikt? De A in SMART staat voor acceptabel. Sta je achter je gestelde doel? Is het mogelijk om aan dit doel te werken? Ook moet het doel realistisch zijn. Is het doel niet te makkelijk of te moeilijk. Om gemotiveerd te blijven is dit een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Als laatste punt: tijdgebonden. In welk tijdsbestek moet het doel worden behaald? Door een tijdsbestek aan een doel te koppelen kun je gericht en stap voor stap aan het doel werken. Zo ga je van een doel als ‘Ik wil graag afvallen’, naar een doel als ‘Ik weeg nu 95 kilogram, ik wil over twaalf maanden 75 kilogram wegen’.

Wat te doen met obstakels?

Wanneer je vooraf al obstakels ziet die het gestelde doel in de weg kunnen staan, schrijf deze dan op. Bedenk vervolgens manieren om op een positieve manier met deze obstakels om te gaan zodat je deze kunt overwinnen. Om een voorbeeld te noemen, je wil graag 10 kg afvallen binnen vier maanden tijd. Binnen deze vier maanden ga je twee weken op vakantie: het obstakel. Door dit obstakel op te schrijven en een plan te maken voor situaties die waarschijnlijk zullen voorkomen, ben veel beter voorbereid op deze situaties. Zo kan je genieten van de vakantie en daarnaast nog steeds actief met het behalen van het doel bezig zijn.

Gedragsregels voor het behalen van doelen

Gedragsregels kun je ook wel zien als kleine dagelijkse doelen die bijdragen aan het bereiken van het einddoel. De bedoeling is dat deze ‘regels’ uiteindelijk nieuwe gewoonten worden. Door concrete acties op te schrijven kun je deze vervolgens ook controleren en bijsturen. Denk bij een gedragsregel aan: ‘Ik hou mijn voeding bij in een app’ of ‘Ik ga deze week minimaal drie keer wandelen’ of ‘Ik drink deze week geen alcohol’.

Actief aan de slag met doelen

Wanneer je SMART doelen hebt opgesteld, hier bijhorende gedragsregels bij hebt gemaakt en obstakels hebt opgeschreven, kan je met een concreet plan aan de slag gaan. Je bent voorbereid en weet precies wat je moet doen om het gestelde doel te behalen. 
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit