10 handige kooktips die jij moet weten!

3 min lezen 13-03-2023
10 handige kooktips die jij moet weten!
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Wij houden van koken! In de keuken staan en nieuwe recepten uitproberen doen we het liefst elke dag. Ook merken wij dat sommige dingen makkelijker of handiger kunnen en leren elke dag nog bij. Vandaar dat we dan ook graag een aantal kooktips met jullie willen delen. Zo helpen we elkaar een handje. Om het gezond en lekker koken nog makkelijker te maken! Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder.

  1. Bewaar verse kruiden in de vriezer
Vaak heb je in recepten maar een kleine hoeveelheid verse kruiden nodig en de rest blijft in je koelkast liggen. Helaas blijven deze verse kruiden vaak liggen tot het moment dat ze niet meer goed zijn en je ze weg kunt gooien. Voorkom voedselverspilling en snijd de verse kruiden fijn, doe ze in een ijsblokjesvorm, vul met een beetje water en vries ze in. Zo blijven ze tot wel 6 maanden houdbaar!
 
  1. Prik een gaatje in een citroen waardoor je makkelijk kunt doseren.
Voor sommige recepten heb je vaak een kleine hoeveelheid citroensap nodig. Je snijd de citroen open en gebruikt een klein beetje. Vaak blijft het overige deel liggen in je koelkast en droogt het binnen een dag uit. Zonde! Je kunt dit gemakkelijk oplossen door met een sateprikker een gaatje in de citroen te prikken. Zo kun je gemakkelijk doseren en droogt je citroen niet uit.
 
  1. Makkelijk je blender schoonmaken
Wij gebruiken regelmatig een blender om de lekkerste smoothies, sausjes of soepen te blenden. Het schoonmaken van een blender hoeft niet moeilijk te zijn. Vul de blender met een beetje warm water en een druppel afwasmiddel. Zet de blender even aan en hij spoelt zich vanzelf schoon. Even uitspoelen met water en hij kan zo weer de kast in.
 
  1. Bakpapier
Wil je een bakvorm bekleden met bakpapier? Maak deze dan eerst nat met water en maak er een prop van. Vouw deze vervolgens voorzichtig uit en bekleed de bakvorm. Op deze manier blijft het papier veel beter op zijn plek.
 
  1. Havermout uit de magnetron
Niet iedereen heeft ’s ochtends veel tijd om een uitgebreid ontbijtje klaar te maken. Havermoutpap is een super gezond en voedzaam ontbijtje dat klassiek wordt klaargemaakt met een pannetje melk op het vuur. Je brengt de melk aan de kook, voegt de havermout toe en laat het een paar minuten doorkoken. Vind jij dit teveel gedoe? Zet je schaaltje met melk en havermout voor ongeveer twee minuten in de magnetron.
 
  1. De geur van ui of knoflook verwijderen
Hoe vervelend is het dat je handen nog steeds naar knoflook of ui ruiken tot uren nadat je gekookt hebt? Met een simpele truc kom jij binnen no-time van deze geur af. Was je handen met water en zeep en wrijf ze daarna even langs een aluminium kraan of wasbak. Dit neutraliseert de geur en je hebt er de rest van de dag geen last meer van.
 
  1. Makkelijk pompoen snijden (en schillen)
Bij het zien van een recept waar pompoen in zit, scroll jij snel door. Het snijden en schillen van een pompoen is namelijk een tijdrovend klusje. Met deze simpele truc wordt het snijden en schillen van een pompoen een peulenschil. Kook de pompoen namelijk met schil en al in een pan met water. Laat de pompoen voor ongeveer vijf minuten koken, giet af en laat afkoelen. Vervolgens is de pompen een stuk makkelijker te schillen en snijden.
 
  1. Gemakkelijk een ei schil verwijderen
Je bent lekker bananenbrood aan het bakken, je klopt je eieren boven de kom en er breekt een stukje van de schil af en valt in je beslag. Het kan nog best lastig zijn om dat ene stukje schil weer uit de kom te krijgen. Ook hiervoor hebben we een simpele tip. Gebruik namelijk een halve ei schil om het stukje schil uit de kom de scheppen.
 
  1. Verse kruiden over? Maak een lekkere kruidenolie.
Naast het invriezen van verse kruiden, kun je ze ook op een andere slimme manier gebruiken. Voeg ze namelijk toe aan een flesje olijfolie om er een kruidenolie van te maken. Als je verse kruiden gebruikt is het belangrijk om ze goed schoon te maken en minimaal een dag te laten drogen. Water en olie gaan namelijk niet goed samen. Kneus de kruiden of snijd ze fijn voordat je ze bij de olie doet. Hierdoor komt er namelijk meer smaak vrij. 
 
  1. Houd je snijplank op zijn plek met deze tip!
Nog een veelvoorkomend probleem in de keuken: het wegglijden van je snijplank terwijl je aan het snijden bent. Maak een velletje keukenpapier of een vaatdoekje nat en knijp goed uit. Leg het doekje plat onder de snijplank en het wegschuiven is verholpen. Super makkelijk, maar zeer effectief.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit