De kracht van tevredenheid

4 min lezen 19-01-2023
De kracht van tevredenheid
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

We leven in een consumptiemaatschappij. Alles kan altijd beter, mooier of meer. We streven continue naar verbetering en leven in een wereld waar ontevredenheid wordt aangemoedigd. We stellen doelen en wanneer we dit doel hebben bereikt, hebben we alweer een ander doel om na te streven. Op deze manier blijf je sprinten naar het volgende doel en ben je nooit tevreden met het huidige moment. Dit gevoel van ‘het is nooit genoeg’ kan voor veel mensen stress opleveren en uiteindelijk leiden tot een burn-out. In deze blog lees je over de kracht van tevredenheid en hoe je hieraan kunt werken.

Het streven naar tevredenheid

Wanneer je de focus verlegt naar het streven naar tevredenheid in plaats van het streven naar productiviteit, kan dit in het begin een gevoel van onrust veroorzaken. Voor sommige mensen voelt het streven naar tevredenheid dan ook eerder als opgeven dan geluk. Het is belangrijk om hier een balans voor jezelf in te vinden. Tevredenheid en jezelf door ontwikkelen kunnen namelijk prima samengaan. De kracht van tevredenheid zit hem in dat je dingen doet die voor jou belangrijk zijn. Dat je je eigen leven leeft en je niet laat beïnvloeden door de verwachtingen van anderen. Je bent gelukkig met de dingen zoals ze zijn, in plaats van de continue wens om je leven te veranderen. Vaak zoeken we geluk via externe bronnen, zoals een mooi huis, voldoende geld of veel likes op social media. Het zijn dingen die vaak buiten onze controle liggen. Tevredenheid is niet afhankelijk van externe factoren, maar komt vanuit jezelf. Het is een realisatie van dat je goed bent zoals je bent.

Waarom is tevredenheid belangrijk?

Tevreden zijn heeft invloed op je gezondheid. Zo blijkt dat tevreden mensen beter slapen en minder stress ervaren. Daarnaast heeft tevredenheid ook verschillende mentale voordelen. Doordat je tevreden bent met jezelf, neemt je zelfvertrouwen toe. Ook kun je beter omgaan met externe prikkels en hebben ze minder invloed op je gemoedstoestand. Je wordt mentaal sterker en veerkrachtiger.

Hoe leer je om meer tevreden te worden?

Een manier om meer tevredenheid te ervaren is door te starten met mindfulness. Mindfulness helpt je bij het leven in het hier en nu. Dit is een belangrijk aspect van tevredenheid. Je bent namelijk minder bezig met wat er in de toekomst zal gaan gebeuren en maakt je minder druk om externe factoren. Een andere manier om meer tevredenheid te ervaren is door je dankbaarheid op te schrijven. Je brein is zo ingesteld dat je vaak niet stilstaat bij alle positieve punten in je leven, maar de focust legt op hetgeen dat je nog niet hebt bereikt. Door elke dag een paar punten van dankbaarheid op te schrijven, maken je hersenen ook de koppeling naar de positieve punten en sta je hier bewust bij stil.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>