Kom jij maar moeilijk in slaap? 5 tips om je slaapkwaliteit te verbeteren

3 min lezen 03-06-2022
Kom jij maar moeilijk in slaap? 5 tips om je slaapkwaliteit te verbeteren
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Goed en voldoende slapen is belangrijk om je energiek te voelen, maar ook om goed te kunnen herstellen van een training. Niet iedereen komt gemakkelijk in slaap of kan goed doorslapen. Hierdoor heb je overdag minder energie, voel je je futloos en herstel je slechter. Daarnaast zorgt vermoeidheid er ook voor dat je eerder geneigd bent om minder gezonde keuzes te maken in je voedingspatroon. Dus reden genoeg om te kijken hoe je je slaappatroon kan verbeteren! 

Tip 1: Plan je slaappatroon 

Net zoals je voeding en je training, is het belangrijk om ook voor je slaappatroon een planning te maken. Weet je dat je in de ochtend vroeg uit je bed moet voor je werk? Plan dan geen training meer laat op de avond van te voren. Maak een weekplanning zodat je altijd voldoende slaap kunt pakken. 

Tip 2: Voeding 

Ook voeding heeft invloed op de slaapkwaliteit. Zo zorgt cafeïne ervoor dat je alert blijft en je minder goed in slaap valt. Het effect van cafeïne is per persoon verschillend, maar je doet er goed aan om ’s avonds geen koffie of cafeïne houdende dranken. Ook de inname van alcoholhoudende dranken kan je slaappatroon verstoren. 

Tip 3: Slaapomgeving 

Door je slaapkamer goed in te richten kun je de slaapkwaliteit verbeteren. De ideale slaapomgeving is koel, donker en stil. Zet dus bijvoorbeeld je raam open of zorg voor een goede ventilator. Daarnaast kunnen verduisterende gordijnen helpen om goed te slapen. 

Tip 4: Vermijd fel licht in de avond  

Waar fel daglicht in de ochtend ervoor zorgt dat je weer energiek opstaat, kun je dit felle licht in de avond beter vermijden. Wanneer je wordt blootgesteld aan felle verlichting, wordt de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) verminderd en word je alertheid juist verhoogd. Het gaat hierbij niet alleen om de verlichting in je kamer, ook het licht van je telefoon, tv of laptop zorgt voor deze verminderde aanmaak van melatonine. Gebruik dan ook minimaal één uur voor het slapen gaan geen beeldschermen meer. 

Tip 5: ’s Nachts toch niet voldoende geslapen? Plan een middagdutje in 

Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar middagdutjes zijn een goede manier om je lichaam toch nog wat extra rust te geven. Korte middagdutjes van 30 minuten kunnen je lichaam al een flinke boost geven en zorgen ervoor dat je je weer energiek voelt. Slaap echter niet langer dan 30 minuten, want dan kun je je juist meer slaperig voelen.
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit