Welke vorm van meditatie past het beste bij jou?

4 min lezen 25-03-2024
Welke vorm van meditatie past het beste bij jou?
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

Meditatie is een krachtige praktijk die al eeuwenlang wordt gebruikt om rust in ons hoofd te creëren, stress te verminderen en onze algehele mentale gezondheid te verbeteren. Tegenwoordig bestaan er zoveel verschillende vormen van meditatie, dat het moeilijk is om de methode te vinden die het beste bij jou past. Of je nu voor het eerst begint met mediteren of op zoek bent naar nieuwe vormen, met deze blog helpen we je om te ontdekken welke vorm van meditatie het beste bij jou past.

Meditatie met muziek (binaural beats)

Een interessante benadering binnen het meditatieve landschap is het gebruik van binaural beats. Dit is een auditieve illusie die ontstaat wanneer er naar verschillende tonen met licht variërende frequenties wordt geluisterd door elk oor. Binaural beats stimuleren de hersenen om een derde toon te creëren, die gelijk is aan het verschil in frequentie tussen de andere twee hoorbare tonen. Deze techniek kan een krachtig hulpmiddel zijn voor mensen die moeite hebben met traditionele meditaties of die hun meditatie-ervaring willen verdiepen en verrijken. Wil je meer lezen over binaural beats? Lees hier verder!

Bodyscan meditatie

Een bodyscan meditatie is een vorm van mindfulness-meditatie waarbij je je aandacht richt op verschillende delen van het lichaam. Je begint bij de voegen en werkt geleidelijk aan naar het puntje van je hoofd. Deze vorm van meditatie staat erom bekend dat je elke sensatie in je lichaam aanvoelt zonder oordeel. Een bodyscan meditatie is ideaal als je meer in contact wil komen met je lichaam en verschillende signalen wilt leren kennen. Het helpt bij het verminderen van stress en bevordert ontspanning. 

Wandelmeditatie

Een wandelmeditatie combineert meditatie met beweging en is daarom perfect voor mensen die onrustig worden tijdens zittende meditaties. Een wandelmeditatie kan overal worden gedaan, in het bos, in de stad, in je eigen achtertuin, er is altijd wel een plek om een wandeling te maken. Deze vorm van mediteren moedigt je aan om je volledig bewust te zijn van de ervaring van het lopen, de omgeving om je heen en de bewegingen van je lichaam. Het is een uitstekende manier om mindfulness in je dagelijkse routine te brengen. 

Mantra meditatie

Mantra meditatie maakt gebruik van de herhaling van heilige woorden of zinnen om de geest te concentreren en een diepere mentale staat te bereiken. Deze vorm van mediteren is ideaal voor mensen die hun geest moeilijk stil kunnen houden, de mantra helpt namelijk om afleidende gedachten te verminderen. Mantra’s kunnen hardop of in stilte worden herhaald, je kiest ze op basis van traditionele betekenis of met een persoonlijke twist. 

Zen meditatie

Een zen meditatie, ook wel zazen genoemd, is een vorm van zittende meditatie die diepe concentratie vraagt door aandacht te geven aan ademhaling en houding. Met een rechte rug, gefocust en alert, helpt een zen meditatie bij zelfontdekking en het creëren van een gevoel van innerlijke rust. Deze vorm van meditatie is het beste voor mensen die al vaker hebben gemediteerd en geïnteresseerd zijn in andere filosofische aspecten van meditatie. 

Transcendente meditatie

Transcendente meditatie is een techniek die tweemaal per dag voor 20 minuten wordt beoefend. Hierbij wordt een persoonlijk gekozen mantra gebruikt om de geest tot rust te brengen. Deze vorm van meditatie is moeiteloos, waardoor het voor iedereen een makkelijke stap is, ongeacht ervaring of achtergrond. Transcendente meditatie staat bekend om het vermogen om stress te verminderen en creativiteit en helderheid te bevorderen. 

Klaar om tot rust te komen?

Het vinden van de juiste vorm van meditatie is voor iedereen anders. De keuze hangt af van persoonlijke behoeften, voorkeuren en levensstijl. Het is goed om te experimenteren met verschillende technieken en vooral open te staan voor het proces van zelfontdekking. Onthoud vooral dat er geen “juiste” manier is om te mediteren, het belangrijkste is om een vorm te vinden die jou het beste ondersteunt. 

Ben je nieuwsgierig naar meditatie? Of wil je de verschillende vormen graag eens uitproberen? In de VYTAL app zijn verschillende meditaties beschikbaar: Informeer bij jouw coach of je hier gebruik van mag en kunt maken.  

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>