Zo blijf jij fit deze winter! 6 tips om ook in de winter te blijven sporten.

4 min lezen 30-11-2022
Zo blijf jij fit deze winter! 6 tips om ook in de winter te blijven sporten.
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Buiten is het koud, donker en als het even tegen zit, regent het ook nog. De kans is groot dat je hierdoor wat minder gemotiveerd bent om een rondje te hardlopen of de fiets te pakken en naar de sportschool te gaan. Toch is het belangrijk om ook tijdens de winter je  sportroutines vol te houden. Je kunt de endorfine namelijk goed gebruiken! Met deze tips blijf jij, ook in de winter, fit en in shape.

Zorg voor de juiste outfit

Klinkt misschien vanzelfsprekend, maar de juiste outfit kan veel effect hebben op je training en hoe je je voelt. Kies een outfit waar je je zelfverzekerd en comfortabel in voelt. Ga je buiten sporten? Houd dan ook goed het weerbericht in de gaten en pas je outfit hierop aan. Wanneer je het te koud hebt, neemt de motivatie om nog een keer te gaan sporten alleen maar af. Gebruik daarom laagjes kleding zodat je warm blijft. Het voordeel van laagjes is dat je ook gemakkelijk wat uit kunt trekken als je bent opgewarmd.
Je hoofd en je borst zijn het meest gevoelig voor veranderingen van temperatuur. Zorg er daarom voor dat je deze delen van je lichaam goed beschermt tegen de kou. Laat je wollen muts liever thuis, maar kies voor een muts van fleecestof. Wol kan tijdens het sporten namelijk extra gaan prikkelen. Daarnaast kan een sjaal je keel en borst beschermen tegen de kou en de droge lucht. 

Doe een goede warming-up

Wanneer je in de winter buiten gaat sporten is het belangrijk om een goede warming-up te doen. Je lichaam heeft namelijk langer de tijd nodig om op te warmen en je lichaam voor te bereiden op de inspanning. Je spieren zijn kouder en stijver en de bloedtoevoer naar je spieren is verminderd. Wanneer je geen goede warming-up doet, is de kans op blessures een stuk groter. Wanneer je eenmaal een blessure hebt opgelopen kan het soms lang duren voordat je weer helemaal up and running bent!

Ga thuis aan de slag

Is het echt slecht weer of ligt er een dik pak sneeuw voor je deur? Laat je niet tegenhouden!  Pak je yogamatje en een paar dumbbells erbij en doe thuis een workout. Heb je geen dumbbells? Gebruik dan flessen water of vul een rugzak met een aantal boeken en gebruik dat als gewicht om mee te sporten. Online zijn er ontzettend veel workouts te vinden die je gewoon thuis kunt doen. Ga op zoek naar een les die bij je past en wissel voldoende af. Ook via de VYTAL app kun je workouts en lessen streamen op je tv. Makkelijker wordt het niet!

Zet een doel en maak een planning

Het stellen van doelen helpt om gemotiveerd te blijven. Zorg er wel voor dat je doelen realistisch zijn en splits ze eventueel op in kleinere subdoelen. Wil jij aankomende zomer meedoen aan een halve marathon? Stel dan eerst een doel om 5 km te kunnen hardlopen, vervolgens 10 km en zo verder. Denk ook na over hoe je het doel wilt bereiken. Welke workouts moet je in je agenda inplannen om het doel te kunnen behalen? Het plannen van je workouts vergroot de kans dat je dit daadwerkelijk gaat doen, zelfs als het weer buiten wat minder is!

Houd je progressie bij

Niks werkt zo motiverend als het bijhouden van je eigen progressie! Als je ziet dat je vooruit gaat, geeft dit namelijk een goed gevoel en wil je het een volgende keer weer beter doen. Schrijf daarom op hoe snel je dat rondje hebt gerend, welke gewichten je bij een bepaalde oefening hebt gebruikt of maak foto’s van jezelf en vergelijk deze met foto’s van wanneer je een paar weken verder bent.

Download een app

Een app kan een handig hulpmiddel zijn voor het stellen van doelen, het inplannen van je workouts en het bijhouden van je progressie. Een app geeft vaak een handig overzicht van je doelen en je workouts. Daarnaast geeft het letterlijk afvinken van workouts in je een app een goed gevoel. Ook zijn er apps beschikbaar die gekoppeld zijn aan een wearable waardoor je jouw workouts nog beter kunt analyseren.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>