De geheimen van de Blue Zones

4 min lezen 22-04-2024
De geheimen van de Blue Zones
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Op naar een lang(er) en gezond(er) leven!

Over de hele wereld zijn er bijzondere gebieden, bekend als 'Blue Zones', waar mensen opvallend langer en gezonder leven. Tot deze gebieden behoren Okinawa in Japan, Sardinië in Italië, Nicoya in Costa Rica, Ikaria in Griekenland, en Loma Linda in Californië. Maar wat maakt deze gebieden nou zo speciaal? Na het lezen van deze blog begin je direct met het transformeren van jouw gewoonten om gezond en gelukkig oud te worden!

Wat zijn Blue Zones?

De term "Blue Zones" werd gepopulariseerd door Dan Buettner, een onderzoeker en schrijver, die samenwerkte met National Geographic en een team van demografen en wetenschappers. Ze identificeerden deze zones door wereldwijd gebieden te analyseren waar mensen uitzonderlijk lang en gezond leven. Hun onderzoek leidde tot de identificatie van vijf regio's die opvallend hoge concentraties 100-jarigen hadden, en ze onderzochten de levensstijl, het dieet, en de sociale structuren die bijdroegen aan hun lange levensduur.

Gemeenschappelijke kenmerken van de Blue Zones:

In 2023 heeft Dan Beuttner de documentaire “Live to 100: secrets of the Blue Zones” op Netflix uitgebracht. Hierin bezoekt hij deze vijf gebieden en vertelt hij wat de  gemeenschappelijke kenmerken van deze gebieden zijn. Namelijk:

  • Plantaardig dieet: de voeding in Blue Zones bevat voornamelijk groenten, fruit, volkoren, noten, en zaden. Vlees wordt met mate geconsumeerd, vaak als kleine bijgerechten in plaats van als hoofdmaaltijd, met een nadruk op bonen en peulvruchten als eiwitbron.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: fysieke activiteit is geïntegreerd in dagelijkse routines door werk, wandelen, tuinieren en andere natuurlijke bewegingsvormen. Het is geen geplande "oefentijd", maar een organisch deel van het leven.
  • Sterke sociale banden: gemeenschappen in de Blue Zones kenmerken zich door hechte familierelaties, sterke vriendschapsbanden en actieve deelname aan gemeenschapsactiviteiten, waardoor sociale steun en een gevoel van behoren worden bevorderd.
  • Stressreductie en een doel in het leven: bewoners van de Blue Zones passen regelmatig technieken toe om stress te verminderen, zoals middagslaapjes (siësta's), meditatie, sociale bijeenkomsten of het vieren van tradities, wat bijdraagt aan een lagere stressniveau en betere algemene gezondheid. Daarnaast hebben deze mensen vaak een sterk gevoel van doelgerichtheid, bekend als 'Ikigai' in Japan of 'Plan de Vida' in Nicoya, wat hen motiveert en een richting geeft aan hun dagelijkse activiteiten.

5 tips om deze kenmerken uit de Blue Zones toe te passen in jouw leven?

Geïnspireerd door de Blue Zones, delen we graag 5 tips met je om gezonder en gelukkiger ouder te worden:

  1. Integreer plantaardige voeding in je dieet. Door meer groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden te eten, voorzie je je lichaam van essentiële voedingsstoffen en vezels, wat bijdraagt aan een gezond gewicht en een lager risico op chronische ziekten.
  2. Zoek manieren om dagelijks te bewegen, die je ook plezier geven. Of het nu dansen, wandelen, fietsen of yoga is, kies activiteiten die je leuk vindt zodat je ze makkelijker kunt volhouden.
  3. Koester je sociale relaties en investeer tijd in je gemeenschap. Sterke sociale banden verbeteren niet alleen je emotionele welzijn, maar kunnen ook positieve effecten hebben op je fysieke gezondheid.
  4. Vind effectieve manieren om te ontspannen en stress te verminderen. Zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, of tijd doorbrengen in de natuur. Het vinden van rustmomenten is essentieel voor een gezond leven.
  5. Reflecteer op wat je echt waardeert in het leven en wat je drijfveren zijn. Een duidelijk begrip van je waarden en drijfveren kan je helpen een zinvoller en vervuld leven te leiden. Lees terug in deze blog hoe je jouw Ikigai (jouw drijfveer) kunt vinden!

Het nastreven van een levensstijl geïnspireerd door de Blue Zones kan een weg zijn naar een langer, gezonder en gelukkiger leven. 

Wist je dat je de VYTAL app ook kan inzetten voor het nastreven van een gezonde levensstijl? Naast de gepersonaliseerde voedingsschema's, kun je (wanneer je coach de Beweging & Mindset module gebruikt) bijvoorbeeld ook je activiteiten loggen en gebruik maken van meditaties. 

Wil je als coach meer weten over hoe je VYTAL kunt inzetten voor het nastreven van een gezonde levensstijl bij jouw klanten? Plan een demo in, zodat we je kunnen laten zien wat de mogelijkheden zijn.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit