Ontdek jouw Ikigai

4 min lezen 02-04-2024
Ontdek jouw Ikigai
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Ikigai; de sleutel tot een betekenisvol leven

In de zoektocht naar een betekenisvol leven stuiten we vaak op het Japanse concept: Ikigai. Letterlijk vertaald als 'de reden van je bestaan', biedt Ikigai ons een diepgaand inzicht in hoe we zowel persoonlijke voldoening als professionele vervulling kunnen vinden. Maar wat maakt Ikigai zo speciaal, en hoe kun je dit krachtige concept toepassen ten aanzien van jouw eigen levenshouding? Lees snel verder om meer te weten te komen over de zoektocht naar jouw zingeving en levenswaarde.

De betekenis van Ikigai

Ikigai is de samensmelting van twee Japanse woorden: 'iki', wat leven betekent, en 'gai', dat staat voor waarde of waard. Samen vormen ze een filosofie die mensen aanspoort om hun ware passies en doelen in het leven te vinden. Het gaat om het ontdekken van datgene waar je 's ochtends vol enthousiasme je bed voor uitkomt. In het Ikigai model staan vier belangrijke levensaspecten centraal:

❤️Waar je van houdt: je passies en interesses. 
🔧Waar je goed in bent: je talenten en vaardigheden.
🤲Wat de wereld nodig heeft: je bijdrage aan de maatschappij.
💻Waarvoor je betaald kunt worden: je beroep of onderneming.

Jouw Ikigai bevindt zich op het kruispunt van deze vier elementen. Het is de zoete plek waar je niet alleen doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, maar ook iets bijdraagt aan de wereld terwijl je er je levensonderhoud mee kunt verdienen.

5 Tips om jouw Ikigai te vinden

  • Reflecteer op je passies: neem de tijd om na te denken over wat je echt leuk vindt en waar je energie van krijgt.
  • Erken je talenten: sta stil bij waar je goed in bent en hoe je deze vaardigheden kunt inzetten.
  • Onderzoek hoe je kunt bijdragen: denk na over wat de wereld nodig heeft en hoe jij daaraan kunt bijdragen.
  • Zoek naar een balans: overweeg hoe je je passies en talenten kunt inzetten op een manier die niet alleen voldoening geeft, maar ook levensonderhoud biedt.
  • Het mooie van Ikigai is dat het geen eindbestemming is, maar een voortdurende reis. Het vraagt om voortdurende zelfreflectie en aanpassing, waarbij je steeds dichter bij je ware essentie komt.

Er zijn verschillende boeken geschreven over het vinden van je Ikigai. Onder andere “Ikigai” en “vind je Ikigai” van Fransesc Miralles en Héctor Garcia. Of “Ik ga waar ik voor sta” van Paul Verveen. Allemaal boeken die praktische handvatten en informatie verstrekken over het vinden van jouw Ikigai.

Vind jouw eigen Ikigai

Ikigai is meer dan een woord; het is een levenshouding. Door de principes van Ikigai te omarmen, open je de deur naar een leven vol passie, doelgerichtheid en voldoening. Het vinden van je Ikigai is een reis die de moeite waard is. Sta jezelf toe te dromen, te verkennen en uiteindelijk je eigen unieke Ikigai te leven.

Heb je behoefte aan begeleiding bij het vinden van je Ikigai? Een coach, die hierin is gespecialiseerd, kan je ook ondersteunen bij deze zoektocht. Met de juiste vragen en oefeningen helpen ze je om jouw unieke pad te ontdekken.

Wanneer jouw coach ook beschikt over de Beweging & Mindset module binnen de VYTAL app. Kan jouw coach je, met onder andere ontspannende muziek en meditaties, helpen bij het vinden van jouw Ikigai.  Klik hier voor meer informatie over deze module of vraag jouw coach om advies!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>