Heb jij extra vitamines of mineralen nodig?

2 min lezen 08-09-2022
Heb jij extra vitamines of mineralen nodig?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager


De R zit weer in de maand! Voor veel mensen het teken om extra vitamines te gaan slikken. Op de markt zijn er zoveel verschillende supplementen verkrijgbaar. Maar hoe weet je nou welk supplement je moet kiezen? En is het eigenlijk wel nodig om een vitaminesupplement te nemen? We vertellen je er meer over!

Hoe weet je of je extra vitamines nodig hebt?

Wanneer je gezond eet, volgens de Schijf van Vijf, krijg je in principe genoeg voedingsstoffen binnen waardoor je geen extra vitamines of mineralen nodig hebt. Twijfel je of je wel voldoende vitamines en minderalen binnen krijgt? Vaak is de beste oplossing om méér gezonde voeding te eten en op deze manier extra vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het nemen van echte voeding heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen boven het nemen van een vitaminesupplement. Supplementen kunnen dan ook nooit als vervanging van voeding worden gezien. Er zijn bepaalde groepen die uitzondering zijn op deze regel en die wel degelijk baat kunnen hebben bij een extra vitaminesupplement. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen, baby’s, kinderen, ouderen en veganisten  krijgen het advies om extra vitaminesupplementen te gebruiken. Ook mensen met maag- of darmklachten, waardoor de opname van vitamines uit de voeding verminderd is, kunnen baat hebben bij het nemen van een supplement.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een vitaminesupplement?

Wanneer je toch een vitaminesupplement gebruikt, is het goed om te letten op de hoeveelheid vitamines die erin zitten. Op het etiket kun je namelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) terugvinden. Het advies is om niet meer dan 100% van deze ADH aan vitamines te nemen. Er zijn supplementen verkrijgbaar die deze ADH ruim overschrijden. In sommige gevallen wel meer dan 4000% van de ADH! Ook kan het zijn wanneer je bepaalde soorten supplementen combineert, je in totaliteit aan een te hoge dosering komt. In de meeste gevallen kan het geen kwaad wanneer je een hogere dosis vitamines inneemt. Je plast dit overschot aan vitamines namelijk meestal gewoon uit. In sommige gevallen kan het nemen van een hoge dosering aan vitamines voor een langere tijd wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Kijk daarom altijd op het etiket.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>