Nuchter trainen: een goed idee of overbodig?

5 min lezen 03-06-2022
Nuchter trainen: een goed idee of overbodig?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Sommigen zweren erbij, anderen vinden het helemaal niks: trainen op nuchtere maag. Vaak wordt het ingezet als een methode om meer vet te verbranden en daardoor sneller af te vallen. Maar werkt dat eigenlijk wel zo? In deze blog vertellen we je er meer over!

De energievoorraad van het lichaam

Ook wanneer je de hele nacht niks gegeten hebt, kun je prima een rondje wandelen of een uurtje yoga doen. Het lichaam heeft namelijk een energievoorraad aan koolhydraten in het lichaam opgeslagen (glycogeen) die tijdens de nacht bijna niet wordt aangesproken. Met name wanneer je een zittend beroep hebt en de dag ervoor geen zware inspanning hebt geleverd, blijft de energievoorraad van je spieren bijna helemaal intact. Daarnaast heeft je lichaam ook nog een voorraad aan vet opgeslagen. Met name bij laag intensieve inspanning, bijvoorbeeld wandelen, wordt er relatief gezien meer van deze voorraad vet aangesproken dan van de voorraad koolhydraten.

Verbrand je dan meer vetten wanneer je nuchter traint?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de intensiteit van de training. Als je namelijk intensief traint, bijvoorbeeld met hardlopen, heeft je lichaam de voorkeur om gebruik te maken van koolhydraten als brandstof. Koolhydraten leveren namelijk ‘snelle’ energie die je direct tot je beschikking hebt. Met een redelijk intensieve training van 45-60 minuten, heeft je lichaam voldoende ‘snelle’ brandstof op voorraad om de inspanning goed uit te kunnen voeren. Hoe meer getraind je bent, hoe langer je de hoge intensiteit op nuchtere maag kunt volhouden. Het nuchter trainen zorgt er wel voor dat je relatief iets meer vetten verbrand dan wanneer je niet nuchter traint.

Een hogere vetverbranding en afvallen

Betekent het dan ook dat je meer afvalt omdat je wat meer vetten verbrandt met nuchter trainen? Afvallen draait om een negatieve energiebalans. Dit betekent dat je meer calorieën verbruikt dan dat je aan voeding binnen krijgt. Of je nu nuchter traint of niet, je verbruikt nog steeds evenveel calorieën met een uur hardlopen op nuchtere maag of een uur hardlopen wanneer je wel ontbeten hebt. Het verschil is de brandstofbron die wat anders is. Je valt er dus niet van af.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>