Ontdek de Jungiaanse psychologie

6 min lezen 24-06-2024
Ontdek de Jungiaanse psychologie
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

En leer jezelf beter begrijpen aan de hand van archetypes

Een deepdive in je eigen psyche. Het kan met de Jungiaanse psychologie. Deze biedt namelijk een fascinerende manier om jezelf beter te begrijpen aan de hand van zogenaamde archetypes (volgens Carl Jung). In deze blog ontdek je wat Jungiaanse psychologie is, leer je over de verschillende archetypes, kom je erachter welk type jij bent én krijg je tips over hoe hier het beste uit te halen voor jezelf. Lees snel verder!

De Jungiaanse psychologie

De Jungiaanse psychologie is ontwikkeld door de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung. Deze tak van psychologie richt zich op het verkennen van het onbewuste deel van de geest en hoe dit onze persoonlijkheid en gedrag beïnvloedt. Jung introduceerde het concept van het collectieve onbewuste, een reservoir van gedeelde, universele ervaringen en beelden die hij archetypes noemde.

Welk archetype ben jij?

6x archetypes

Jung identificeerde verschillende primaire archetypes die volgens hem universeel aanwezig zijn in de menselijke psyche. Hoewel sommige van deze archetypes niet behoren tot de vaak geciteerde lijst van 12, zijn ze fundamenteel voor het begrip van onze innerlijke wereld. Hier zijn enkele van de meest prominente archetypes:

 • De persona vertegenwoordigt het masker of de façade die we aan de buitenwereld laten zien. Het is het sociale gezicht dat we opzetten om te voldoen aan de verwachtingen van anderen en de maatschappij. Hoewel het nuttig is voor sociale interacties, kan een te sterke identificatie met de persona leiden tot vervreemding van het ware zelf.
 • De schaduw is het deel van onszelf dat we liever verborgen houden. Het bevat onderdrukte gedachten, zwakheden, verlangens en instincten. Het confronteren en integreren van de schaduw kan leiden tot persoonlijke groei en een vollediger begrip van onszelf.
 • De anima en animus: de anima vertegenwoordigt de vrouwelijke aspecten in de mannelijke psyche, terwijl de animus de mannelijke aspecten in de vrouwelijke psyche vertegenwoordigt. Deze archetypes helpen ons om balans te vinden tussen onze mannelijke en vrouwelijke eigenschappen en ons begrip van het andere geslacht te verdiepen.
 • De held is het archetype van moed, kracht en avontuur. Dit archetype staat symbool voor de strijd tegen obstakels en de zoektocht naar persoonlijke betekenis. De heldenreis is een veelvoorkomend thema in mythologieën en verhalen over de hele wereld.
 • De wijze oude man / vrouw vertegenwoordigt wijsheid, inzicht en begeleiding. De wijze oude man of vrouw fungeert vaak als mentor of leraar die ons helpt onze innerlijke wereld te verkennen en te begrijpen.
 • Het kind staat voor onschuld, nieuw begin en potentieel. Het herinnert ons aan onze creatieve energie, speelsheid en het vermogen om te groeien en te transformeren.

Welk archetype ben jij?

Het ontdekken van je dominante archetype kan een waardevol hulpmiddel zijn voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Zelfreflectie: neem de tijd om na te denken over je gedrag, gedachten en emoties. Welke patronen zie je? Welke eigenschappen komen het meest naar voren in verschillende situaties?
 • Droomanalyse: Jung hechtte veel waarde aan dromen als vensters naar het onbewuste. Houd een droomdagboek bij en analyseer je dromen om terugkerende thema's en beelden te identificeren.
 • Persoonlijkheidstests: check onze eerdere blog “De wereld van persoonlijkheidstesten”. Er zijn namelijk verschillende tests beschikbaar die je kunnen helpen bij het identificeren van je archetype. Hoewel deze tests niet definitief zijn, kunnen ze nuttige inzichten bieden.
 • Literatuur en mythen: lees verhalen, mythen en sprookjes waarin archetypische thema's worden verkend. Identificeer je met bepaalde karakters of verhalen? Dit kan een aanwijzing zijn voor je dominante archetype.

How to: archetypen gebruiken voor persoonlijke groei

Het werken met Jungiaanse archetypen kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke groei en zelfontdekking. Hier zijn enkele manieren waarop je deze archetypen kunt integreren in je dagelijkse leven om jezelf beter te begrijpen en te ontwikkelen:

 1. Reflecteer op je persoonlijke verhalen: schrijf je persoonlijke verhalen en ervaringen op. Dit helpt je om je gedachten te ordenen, terugkerende thema's te identificeren en inzicht te krijgen in welk archetype mogelijk dominant is in jouw leven.
 2. Gebruik creatieve uitingen: verken je innerlijke wereld door middel van creatieve activiteiten zoals tekenen, schilderen of muziek maken. Deze uitingen kunnen je helpen om je onbewuste gedachten en gevoelens te verkennen en te begrijpen.
 3. Zoek begeleiding door therapie: werk samen met een therapeut of coach die bekend is met Jungiaanse psychologie. Een therapeut of coach kan je begeleiden in het proces van zelfontdekking en je helpen om de verschillende archetypen in jezelf te integreren.
 4. Oefen meditatie en mindfulness: meditatie en mindfulness-oefeningen kunnen je helpen om bewuster te worden van je onbewuste gedachten en gevoelens. Door regelmatig te mediteren, kun je een dieper inzicht krijgen in je eigen psyche en de archetypen die daar een rol in spelen.

Door bewust met deze archetypen aan de slag te gaan, kun je meer inzicht krijgen in je eigen gedrag en motivaties, en zo werken aan persoonlijke groei en balans in je leven.

Gebruik jouw Jungiaanse kracht (en VYTAL;)

Jungiaanse archetypes bieden een krachtig kader om jezelf en je gedrag beter te begrijpen. Door te reflecteren op je eigen ervaringen, dromen en patronen, kun je ontdekken welk archetype het meest dominant is in jouw leven. Dit zelfinzicht kan leiden tot persoonlijke groei en een dieper begrip van je eigen psyche.

Met de VYTAL app begeleid je jouw klanten naar de gezondste versie van zichzelf. Met behulp van een gepersonaliseerd voedingsschema, meer dan 2100 gezonde recepten, workouts, oefeningen, meditaties en ontspannende muziek, coach je de uiterlijke én innerlijke mens en realiseer je jouw en hun doel(en)!

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Klik hier voor meer informatie over de voedings-, beweging en mindset module of maak een gratis testaccount aan en probeer het zelf!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit