De wereld van persoonlijkheidstesten

5 min lezen 08-04-2024
De wereld van persoonlijkheidstesten
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Een diepere kijk op hoe wij onszelf en anderen kunnen leren begrijpen

Een persoonlijkheidstest biedt fascinerende inzichten die ons kunnen helpen om onszelf en de mensen om ons heen beter te begrijpen. Of het nu gaat om het verbeteren van relaties op het werk, het verdiepen van persoonlijke connecties of het stimuleren van de teamdynamiek, het verkennen van verschillende persoonlijkheidstypes biedt waardevolle tools voor communicatie en interactie in ons dagelijks leven. Benieuwd welke persoonlijkheidstests er bestaan en wat jij eruit kunt halen? Lees dan snel verder!

Kleuren en karakters: Erikson en DISC uitgelegd

Een van de meest herkenbare systemen die in populaire literatuur worden besproken, is het kleurenschema van Thomas Erikson, zoals uiteengezet in zijn boek "Omringd door Idioten". Dit schema verdeelt persoonlijkheden in vier kleuren: rood (dominant), geel (inspirerend), groen (stabiel) en blauw (analytisch), en is sterk gerelateerd aan het DISC-model. DISC staat voor Dominantie, Invloed, Stabiliteit, en Consciëntieusheid, en biedt een raamwerk voor het begrijpen van gedragspatronen. Het DISC-model werd oorspronkelijk geïntroduceerd door psycholoog William Moulton Marston in zijn boek "Emotions of Normal People" uit 1928. Marston's theorieën vormden de basis voor het DISC-model, dat later door anderen is verfijnd en ontwikkeld tot de huidige toepassingen in persoonlijkheidsbeoordeling en -ontwikkeling.

Andere testen om jouw persoonlijkheid te categoriseren

Naast het kleurenschema van Erikson en DISC zijn er andere prominente persoonlijkheidstests zoals:

  • Myers-Briggs type indicator (MBTI) verdeelt mensen in 16 verschillende types op basis van vier dichotomieën, waaronder introvert/extrovert en denken/voelen. Meer hieronder kan je lezen op deze website.
  • Big five (OCEAN) meet vijf brede dimensies van persoonlijkheid: openheid, consciëntieusheid, extraversie, aangenaamheid en neuroticisme. Deze test kan worden gebruikt door recruiters om inzicht te krijgen in het karakter en persoonlijkheid van sollicitanten.
  • Het Enneagram biedt een diepgaande analyse van negen persoonlijkheidstypes en hun onderlinge interacties, gericht op emotionele drijfveren en angsten. Over deze test vind je meer hier meer terug.

Voorbij de hokjes: de complexiteit van de mens

Hoewel deze tests en modellen ons helpen gedrag en voorkeuren te categoriseren, is het essentieel om te onthouden dat mensen complexe wezens zijn die niet volledig in hokjes kunnen worden geplaatst. Persoonlijkheidstests dienen als richtlijnen die inzicht kunnen bieden in onze eigen neigingen en die van anderen, maar ze definiëren ons niet volledig. Het is belangrijk om flexibel te blijven in onze percepties en open te staan voor de unieke nuances van elk individu.

Deze tests zijn waardevol als middel tot zelfreflectie en als brug naar beter begrip en empathie in onze interacties. Ze nodigen ons uit om verder te kijken dan oppervlakkige oordelen en waardering op te bouwen voor de diversiteit van menselijke ervaringen en perspectieven. Door ons bewust te zijn van de beperkingen en de kracht van persoonlijkheidstests, kunnen we ze effectief gebruiken als hulpmiddelen voor persoonlijke groei en verbeterde relaties.

Ontdek je persoonlijkheidstype en gebruik deze inzichten om je gezondheidsreis te personaliseren met VYTAL. Of je nu een "rode" leider bent of een "blauwe" analist,ouw coach kan je met behulp van de VYTAL app helpen! Hij of zij kan jouw voedingsschema of trainingsplan zo personaliseren, dat dit volledig aansluit bij jouw unieke persoonlijkheid. Combineer dit met de juiste vorm van begeleiding en coaching stijl én jij behaalt gegarandeerd jouw fitnessdoelen!

Benieuwd hoe dit werkt in de app? šŸ‘‡
Ben je gebruiker check dan hier. Ben je een coach plan dan hier een demo in.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>