Wat is het verschil tussen compound en isolatie oefeningen?

3 min lezen 19-12-2022
Wat is het verschil tussen compound en isolatie oefeningen?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Wanneer jij al een tijdje in de sportschool te vinden bent, ben je wellicht bekend met compound en isolatie oefeningen. Misschien ben jij al helemaal op de hoogte van wat ze zijn en hoe je ze kunt gebruiken in je trainingsschema. Weet jij eigenlijk nog niet zo goed wat ze zijn of wil jij meer weten over hoe je efficiënter kunt gaan trainen? Lees dan vooral verder.

Wat zijn isolatie oefeningen?

 Isolatie oefeningen zijn oefeningen waarbij je één spiergroep traint. Dit is handig wanneer je op bepaalde spiergroepen extra focus wilt leggen. Vaak voer je deze oefeningen uit op krachtapparaten. Voorbeelden van isolatie oefeningen zijn bicep curls of calf raises
 

Wat zijn compound oefeningen?

Bij compound oefeningen train je juist meerdere spiergroepen tegelijk. Ze worden ook wel samengestelde oefeningen genoemd. Bij een compound oefening heb je vaak één of twee spiergroepen die het meest worden aangesproken, maar daaromheen zijn er verschillende kleine spiergroepen die ondersteunend zijn voor uit uitvoeren van de oefening. Omdat je met een compound oefening meerdere spiergroepen gebruikt, kun je ook makkelijker met zwaardere gewichten trainen. Je training wordt met compound oefeningen daardoor een stuk efficiënter. Een voorbeeld van een compound oefening is de squat, waarbij je de quadtriceps, hamstrings en bilspieren voornamelijk aan het werk zet. Daarnaast zijn je rug-, kuit- en buikspieren nodig om balans te houden en de stang stabiel vast te kunnen houden.

Wat zijn de voor- en nadelen van compoundoefeningen?

Omdat je met compound oefeningen meerdere spiergroepen tegelijk traint, is dit een efficiënte manier van trainen (waar je ook minder tijd mee kwijt bent). Met enkele oefeningen heb je zo al een complete full body workout! Dit zorgt ervoor dat je ook sneller resultaat zal zien dan wanneer je alleen isolatie oefeningen doet. Compound oefeningen zorgen er daarnaast voor dat je je balans en coördinatie verbetert. Je moet namelijk alle spieren tegelijk aansturen om de oefening goed uit te kunnen voeren. Dit laatste punt maakt ook meteen dat het uitvoeren van compound oefeningen lastiger zijn dan het uitvoeren van isolatie oefeningen. Begin daarom met lichte gewichten of alleen de barbell om de techniek van de oefening onder de knie te krijgen. Daarna kun je langzaam het gewicht ophogen.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>