Zo weersta jij de verleidingen in de supermarkt!

5 min lezen 11-04-2023
Zo weersta jij de verleidingen in de supermarkt!
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Wanneer je naar de supermarkt gaat word je overspoeld door verleidingen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je met meer (en ongezondere) producten naar huis gaat dan dat je je had voorgenomen? We worden geconfronteerd met allerlei verlokkende aanbiedingen, rekken met lekkernijen en andere producten die onze zintuigen prikkelen. De kans dat je je aan de verleidingen toegeeft is dan ook groot, vooral als je geen plan hebt. Als je een gezond voedingspatroon wilt behouden, is het belangrijk om de verleidingen te weerstaan. In deze blog geven we je 5 tips om je te helpen omgaan met verleidingen in de supermarkt.

  1. Maak een lijstje
Het eerste wat je moet doen, is een lijstje maken van alles wat je nodig hebt voordat je naar de supermarkt gaat. Het maken van een lijstje voorkomt dat je impulsaankopen doet en dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Als je je aan je lijstje houdt, kun je verleidingen makkelijker weerstaan.
  1. Voedingsmiddelen eerst
Als je de supermarkt binnenloopt, moet je eerst naar de voedingsmiddelenafdeling gaan. Voedingsmiddelen geven je de benodigde macro’s, vitaminen en mineralen. Ze voeden je lichaam en vullen je op een gezonde manier en voorkomen dat je je aan de verleidingen geeft. In de meeste supermarkten staan de voedingsmiddelen in de buitenste ‘ring’ en zou je de binnenste rijen vaak gewoon kunnen overslaan.
  1. Vermijd de lokrekken
Lokrekken zijn een grote bron van verleiding in de supermarkt. Ze bevatten meestal ongezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker, vet en zout. Ook staan hier vaak aanbiedingen die kunnen verleiden. Ga na of je deze producten in het rek wel echt nodig hebt. Wanneer ze niet op je lijstje staan, kun je ze beter gewoon laten liggen. Probeer zoveel mogelijk verleidingen te vermijden en concentreer je op het kopen van gezonder voedsel.
  1. Plan je maaltijden
Plan je maaltijden voordat je naar de supermarkt gaat. Zo weet je wat je nodig hebt en kun je gericht inkopen doen. Als je je maaltijden van tevoren plant, kun je ook verleidingen vermijden door alleen de producten te kopen die je nodig hebt. Door de VYTAL app kun je op een gemakkelijke manier jouw maaltijden plannen en direct een boodschappenlijstje genereren. Zo weet je dat jouw maaltijden zijn afgestemd op jouw persoonlijke doelstelling en weet je precies wat je nodig hebt.
  1. Ga niet met trek naar de supermarkt
Nog een tip die misschien vanzelfsprekend klinkt, maar desalniettemin super goed werkt. Wanneer je met een hongergevoel naar de supermarkt gaat zijn de verleidingen namelijk ineens wel heel erg groot. Je lichaam vraagt dan met name om koolhydraatrijke en vetrijke producten, dus door de geur van versgebakken croissantjes ben jij zo om en liggen ze binnen no-time in je mandje. Of een snelle reep of koek gaat er ook zo in. Deze producten dragen vaak maar weinig bij aan een gezond eetpatroon. Neem voordat je de supermarkt binnen gaat dan ook nog een gezond tussendoortje of zorg ervoor dat je net een maaltijd gegeten hebt.

Het is belangrijk om verleidingen in de supermarkt te weerstaan, vooral als je een gezond voedingspatroon wilt behouden. Probeer de bovenstaande tips te gebruiken om je te helpen omgaan met verleidingen in de supermarkt.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit