De gevolgen van langdurig zitten: een stille bedreiging voor onze gezondheid

4 min lezen 12-03-2024
De gevolgen van langdurig zitten: een stille bedreiging voor onze gezondheid
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

In onze moderne samenleving is zitten een activiteit geworden die overal voorkomt. Of het nu voor werk is, tijdens het reizen of ontspannen thuis, we brengen een aanzienlijk deel van onze dag door in een zittende houding. Hoewel het op het eerste gezicht een onschuldige gewoonte lijkt, wijst steeds meer onderzoek uit dat langdurig zitten ernstige gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.

De belangrijkste gezondheidsrisico's van teveel zitten

Langdurig zitten kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen. Het beïnvloedt niet alleen onze fysieke conditie, maar kan ook onze mentale welzijn aantasten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsrisico's verbonden aan langdurig zitten:

 • Toename van het risico op hart- en vaatziekten: lang zitten kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en een hoger cholesterolgehalte, wat het risico op hartziekten verhoogt.
 • Verhoogde kans op diabetes type 2: inactiviteit bevordert de ontwikkeling van insulineresistentie, wat kan leiden tot type 2 diabetes.
 • Verslechtering van de mentale gezondheid: langdurig zitten kan leiden tot een verminderde bloedcirculatie en minder endorfineproductie, wat essentieel is voor ons gevoel van welzijn, waardoor het risico op depressie en angstsymptomen toeneemt.

Achteruitgang van de spier- en skeletgezondheid: lang zitten kan leiden tot spierzwakte, vooral in de spieren in het onderlichaam, en het kan rug- en nekklachten veroorzaken door een slechte houding tijdens het zitten.

Maar je kunt er wel wat aan doen!

Het goede nieuws is dat er stappen zijn die je kunt nemen om de negatieve effecten van langdurig zitten te verminderen. Graag delen we hieronder een top 10 met je:

 • Sta regelmatig op: probeer elke 30 minuten even op te staan en een korte wandeling te maken, zelfs als het maar een paar minuten is.
 • Gebruik een zit/sta bureau: als je lange uren aan een bureau werkt, overweeg dan de investering in een zit/sta bureau of een bureauverhoger.
 • Integreer beweging in je routine: maak een wandeling tijdens je lunchpauze, neem de trap in plaats van de lift, en probeer staande vergaderingen. Meer hierover kan je teruglezen in deze blog. 
 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging: zorg voor een regelmatige routine van fysieke activiteit, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of yoga, om je algehele gezondheid te bevorderen.
 • Actief tv-kijken: sta op of doe lichte oefeningen zoals squats, lunges of stretchoefeningen tijdens de reclameblokken of tussen afleveringen door als je series binge-watched.
 • Maak avondwandelingen een routine: integreer een avondwandeling na het diner in je dagelijkse routine. Dit is niet alleen goed voor je spijsvertering, maar ook een uitstekende manier om actief te blijven.
 • Gebruik actieve transportmiddelen: overweeg om voor kortere afstanden de fiets te nemen of te voet te gaan in plaats van de auto of het openbaar vervoer.
 • Zoek sportieve hobby’s: kies een hobby die fysieke activiteit vereist, zoals dansen, tuinieren, zwemmen of lid worden van een sportclub.
 • Stel een bewegingsalarm in: gebruik een wekker of app op je telefoon om je eraan te herinneren om elk uur even te bewegen of te strekken, vooral tijdens avonden en weekenden.
 • Organiseer actieve uitjes: plan in het weekend activiteiten zoals wandelen, fietsen of een bezoek aan het park in plaats van passieve activiteiten zoals naar de bioscoop gaan.

Door deze tips toe te voegen aan je dagelijkse routine, kun je een meer gebalanceerde levensstijl creëren die zowel binnen als buiten je werkplek de nadruk legt op beweging en gezondheid.

Hoe sta jij op voor een gezonder leven?

Hoewel de moderne levensstijl ons vaak in een zittende houding dwingt, is het belangrijk om bewust te zijn van de gezondheidsrisico's die hieraan verbonden zijn. Door kleine aanpassingen in onze dagelijkse routine te maken en meer te bewegen, kunnen we de negatieve effecten van langdurig zitten tegengaan en een gezonder, actiever leven leiden. Opstaan voor onze gezondheid, letterlijk!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit