De minder sexy kant van ondernemen als zzp'er

6 min lezen 21-11-2024
De minder sexy kant van ondernemen als zzp'er
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Wat je niet leuk vindt, maar wel écht moet weten als zelfstandig coach of personal trainer

Je bent begonnen als PT-er of coach om mensen te helpen met hun leefstijl, gezondheid en het behalen van hun fitness doelen. Niet om papierwerk te doen.. Toch komt er als ZZP'er wel wat meer kijken bij ondernemen, dan alleen coachen. Een eigen bedrijf runnen betekent namelijk ook dat je je (financiële) administratie op orde moet houden, belastingaangifte moet doen en je verzekeringen goed regelt. Niet de meest sexy taken en je gaat ze misschien liever uit de weg. Maar, sommige van deze taken zijn toch echt verplicht voor zzp'ers. De regels en voorwaarden kunnen wel per situatie verschillen.

In deze blog vind je daarom de belangrijkste aandachtspunten én handige links om je op weg te helpen bij het zelfstandig ondernemen. Inclusief een link om gratis het VYTAL webinar van Remi Brouns over 'schijnzelfstandigheid' terug te kijken. Check it out!

Brand yourself: activatie, marketing en promotie

Als coach ben jij het gezicht van je bedrijf. Het is belangrijk om zichtbaar te zijn en je diensten goed te promoten. Denk aan een professionele website, een sterke aanwezigheid op social media, en het gebruik van visueel aantrekkelijke promotiematerialen. Hoe sterker je merk, hoe groter je bereik. Wist je dat je als ZZP’er niet alleen actief klanten moet werven, maar ook zelf betaalt voor zaken zoals marketing, een website en materialen? Deze investeringen zijn nodig om zichtbaar te blijven en opdrachten binnen te halen.

💡 VYTAL Note: Met VYTAL krijg je toegang tot kant-en-klare marketingtools zoals templates, flyers en video’s, zodat je eenvoudig je bedrijf kunt promoten. 

Flexibiliteit is vrijheid. Maar, hoe regel je dat?

Als ZZP’er bepaal je zelf je werktijden en heb je geen baas die over je schouder meekijkt. Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt. Alleen, met vrijheid komt ook verantwoordelijkheid. Maak duidelijke afspraken met je klanten over je beschikbaarheid en stel voorwaarden vast om structuur in je werkweek te houden. Dat je altijd en overal kunt werken, hoeft nog niet te zeggen dat je het ook wilt en doet!

💡 Check je status: Gebruik de OndernemersCheck van de Belastingdienst om zeker te weten dat je voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.

Risky business: hoe dek je je in?

Geen vaste baan betekent geen vangnet. Het is belangrijk om na te denken over verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast is het slim om op tijd met pensioenopbouw te beginnen – hoe eerder, hoe beter.

💡 Extra hulp: Bekijk de websites van de Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel voor uitgebreide informatie over verzekeringen en pensioenopbouw.

Pay the bills: facturatie, betalingen & inkomsten

Facturen, bonnetjes en belastingaangiftes… niemand wordt er blij van, maar het hoort erbij. Een overzichtelijke administratie bespaart je op de lange termijn veel stress én houdt je financiën op orde.

💡 VYTAL Note: Met de admin module van VYTAL kun je via Mollie eenvoudig facturen versturen. Dit maakt je administratie overzichtelijker en geeft je meer tijd voor je klanten.

En wat moet je weten over omzet en belastingaangifte?

Er zijn een aantal ‘handigheidjes’ voor zzp’ers. Verwacht je dat jouw omzet  onder de €20.000 blijft? Dan kun je overwegen om de kleineondernemersregeling (KOR) aan te vragen bij de Belastingdienst. Dit betekent dat je geen btw hoeft af te dragen – handig, toch? Let wel op: deze regeling past niet bij iedereen en gaat in 2025 veranderen. Lees hier de wijzigingen die per 1 januari 2025 ingaan voor deze regeling. 

💡 Tip: Gebruik een boekhoudprogramma en bekijk sjablonen op de websites van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel.

Leer van de pro's

Highlights van het webinar van VYTAL partner Remi Brouns (van Sportjob)

Op 6 november gaf Remi Brouns van Sportjob een exclusief VYTAL webinar. Hierin besprak hij de do’s en don’ts van zelfstandig ondernemen in de sportbranche, met extra aandacht voor zogenaamde ‘schijnzelfstandigheid’. Hij gaf tips om administratief en juridisch je zaakjes goed op orde te stellen om zo niet voor verrassingen te komen te staan. Heb je dit gemist?

👉 Klik dan hier om het VYTAL webinar van Remi Brouns terug te kijken.*

*Let op: het webinar is alleen terug te kijken als je VYTAL coach bent. 

🌟 Nieuw: Gastblogs van Remi Brouns

Vanaf het einde van deze maand publiceert Remi herhaaldelijk gastblogs voor coaches. Hierin deelt hij praktische tips en inspiratie over onderwerpen zoals ondernemen en administratie. Blijf jezelf ontwikkelen met waardevolle inzichten van een pro!

You can be THAT coach.

Met VYTAL stel je niet alleen gepersonaliseerde trainings- en voedingsschema's op voor je klanten, maar beheer je ook jouw administratie en facturatie. Efficiënt en tijdbesparend ondernemen, binnen één en hetzelfde systeem. Handig toch?

Wil je het VYTAL uitproberen? Activeer dan hier een gratis proefperiode van 14 dagen en ontdek het zelf. Of plan een online demo, dan laten wij je VYTAL voor coaches zien!
 





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit