Doe jij mee met de HYROX-hype?

6 min lezen 05-04-2024
Doe jij mee met de HYROX-hype?
Lynn Kamphuis

Alles over deze sensatie binnen de fitness branche

In de wereld van sport en fitness is er altijd ruimte voor nieuwe uitdagingen en trends. Eén van de meest besproken ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar is de opkomst van het zogenaamde HYROX; een uitdagende fitness competitie die atleten van alle niveaus test op kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en doorzettingsvermogen. Komend weekend, op 6 en 7 april, staat het - stijf uitverkochte - HYROX event in Rotterdam op de agenda. Doe jij mee? En/of doen jouw klanten of sporters mee? Lees dan in deze blog hoe je je, als coach of atleet, het beste kunt voorbereiden op HYROX. Want één ding is duidelijk: de hype is here to stay!

Wat is HYROX nou precies?

HYROX is een uniek concept dat elementen van fitness, functional training en cardio combineert in een reeks van intensieve en uitdagende workouts. Tijdens een HYROX-event of competitie draait het allemaal om het afleggen van een vaste reeks oefeningen* of ‘movements’ in een bepaalde volgorde binnen een zo kort mogelijk tijd. Het grootste verschil tussen HYROX en regulier fitness en een sport als CrossFit is dat het voor iedereen is, ongeacht leeftijd, geslacht, lichaamsbouw of fitheidsniveau.

De HYROX competitie bestaat altijd uit dezelfde 8 movements of workouts die worden afgewisseld met 1 kilometer rennen (8km totaal) en worden uitgevoerd in een indoor arena. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

 • 1000m run > 1000m ski erg
 • 1000m run > 50m sled push
 • 1000m run > 50m sled pull
 • 1000m run > 80m burpee broad jumps
 • 1000m run > 1000m row
 • 1000m run > 200m farmers carry
 • 1000m run > 100m sandbag lunges
 • 1000m run > 75/100 wall balls 

Bovenstaande informatie is afkomstig van HYROX Nederland, zie: https://hyroxnetherlands.com/

De beste HYROX voorbereiding

Deelnemers aan HYROX-events moeten niet alleen fysiek sterk zijn, maar ook tactisch te werk gaan en hun energie goed verdelen of zo snel en efficiënt mogelijk de onderdelen te voltooien. Als coach of trainer heb je een aanzienlijke bijdrage in het voorbereiden van jouw sporters en atleten op een HYROX competitie. Het is belangrijk om voorafgaand een goed opgebouwd programma en een gestructureerd trainingsplan aan te bieden, maar ook om qua voeding en mentaal gezien de juiste ondersteuning te bieden. Houd hierbij rekening met de volgende aspecten:

1. Kracht- en uithoudingsvermogen training:
 • Focus op compound oefeningen zoals squats, deadlifts en lunges om kracht op te bouwen.
 • Integreer HIIT (High-Intensity Interval Training) om zowel cardiovasculaire conditie als spieruithoudingsvermogen te verbeteren.
2. Functionele training:
 • Werk aan bewegingen die specifiek zijn voor HYROX, zoals roeien, burpees, kettlebell swings en sled pushes.
 • Train op een verscheidenheid aan ondergronden en omstandigheden om atleten voor te bereiden op de diversiteit van de wedstrijdlocatie.
3. Mentale voorbereiding:
 • Help atleten omgaan met de mentale uitdagingen van de wedstrijd door middel van visualisatie, ademhalingstechnieken en stressmanagementstrategieën.
 • Moedig een positieve mindset aan en benadruk het belang van doorzettingsvermogen en veerkracht.
4. Voeding en herstel:
 • Ontwikkel een voedingsplan dat atleten voorziet van de juiste brandstof voor trainingen en herstel.
 • Ondersteun een adequaat herstelprotocol met voldoende rust, slaap en herstelmaaltijden.

Coach als mentor

Naast het ontwikkelen en aanbieden van een gericht trainingsschema, is de rol van een coach of trainer ook het motiveren van jouw sporters om continu het beste uit zichzelf te halen en hen te steunen bij het behalen van hun doelen. Je bent als het ware een mentor; je levert support, motiveert en inspireert!

Het is, voor jou als coach, belangrijk om empathisch te zijn en de behoeften en capaciteiten van iedere sporter afzonderlijk te erkennen. Help hen bij het creëren van een positieve, veilige omgeving en door een community te vormen waarin coaches en atleten aanmoedigen om grenzen te verleggen en hun potentieel te benutten.

De HYROX-hype

Al met al staat HYROX voor een toffe uitdaging in de fitness wereld, waaraan sporters van alle niveaus mee kunnen doen. Is er binnen jouw gym of club veel animo voor? Help dan door een speciaal programma aan te bieden en ‘jouw’ sporters op zowel fysiek als mentaal vlak zo goed mogelijk te ondersteunen. Met de juiste coaching en begeleiding kunnen atleten hun doelen behalen, hun grenzen verleggen en hun prestaties naar een hoger niveau tillen. Tijdens HYROX, maar ook daarbuiten!

Doe jij mee?

Doe jij komend weekend mee aan het evenement in Rotterdam? Dan wensen wij jou, als coach of atleet, heel veel succes en plezier! Hieronder nog 10 simpele prep tips:

 1. Wees op tijd: zorg ervoor dat je atleten zich op tijd registreren voor het evenement om hun plaats te garanderen en eventuele last-minute stress te vermijden.
 2. Focus: richt de laatste trainingen op de specifieke oefeningen en bewegingen die tijdens HYROX worden uitgevoerd, zoals roeien, burpees, kettlebell swings en sled pushes.

 3. Simulatie: Organiseer trainingen waarbij atleten de volledige reeks workouts uitvoeren onder wedstrijd omstandigheden om hen voor te bereiden op de fysieke en mentale uitdagingen van het evenement.

 4. Strategie: help atleten om een strategie of tactiek te ontwikkelen voor het verdelen van hun energie en het optimaliseren van hun prestaties gedurende de race.

 5. Herstel: bouw hersteltraining en -oefeningen in, waaronder dynamische stretching, foam rolling en active recovery, om te zorgen dat atleten klaar zijn voor game day.

 6. Mental prep: bied mentale coaching aan om atleten te helpen omgaan met de druk en stress van de wedstrijd, en moedig een positieve mindset aan om zelfvertrouwen op te bouwen. Werk hierbij eventueel met meditatie, affirmaties of visualisatie.

 7. Voedingsadvies: Geef advies en richtlijnen voor de juiste voeding voor en tijdens de wedstrijddag, inclusief tips voor pre- en post-workout maaltijden en hydratatie.

 8. Rust: benadruk het belang van voldoende rust en slaap in de dagen voor het evenement, en moedig atleten aan om te luisteren naar hun lichaam en te rusten indien nodig.

 9. Team spirit: creëer een groep of community waarin atleten elkaar aanmoedigen, motiveren en ondersteunen, zowel tijdens de trainingen als op de wedstrijddag zelf.

 10. Mindset: stimuleer een positieve en zelfverzekerde mindset bij atleten, benadruk het belang van plezier hebben en genieten van de ervaring, ongeacht het resultaat.
Wil jij regelmatig tips ‘n tricks ontvangen op het gebied van fitness, sport, beweging en mindset? Meld je dan hieronder aan voor de VYTAL nieuwsbrief. Je ontvangt dan maandelijks het laatste nieuws, blogs en updates, direct in jouw mailbox!
 De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>