Fitness trend: dansen(d) op de fiets

5 min lezen 15-05-2024
Fitness trend: dansen(d) op de fiets
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Blijft deze fitness trend aan populariteit winnen?

Dansen op de fiets;  een populaire en intensieve vorm van fitness. Een dynamische cycling workout waarbij spinning wordt gecombineerd met dansbewegingen en ‘feest’ op de muziek, die wereldwijd erg populair is geworden, is en blijft. Ondanks dat het geen nieuw concept is, blijft het een favoriet onder degenen die op zoek zijn naar een effectieve manier om te trainen terwijl ze tegelijkertijd plezier hebben. Wil je meer weten  over deze specifieke vorm van cycling fitness en de voordelen hiervan? Lees dan snel verder!

 

Een feestje op de fiets

Dansen op de fiets, vaak aangeboden in de groepsles variant, mixt traditioneel fietsen en spinning met dansbewegingen en ritmische muziek. Het voegt een extra beweeglijk element toe aan de meer traditionele indoor fietslessen. Deelnemers bewegen op de beat van zorgvuldig gekozen muziek (soms bewust in één genre of van één artiest) waarbij de bewegingen variëren van zittend fietsen tot staand dansen op de pedalen. Letterlijk een feestje op de fiets!

Voorbeelden van cycling workouts op muziek

We weten al langer dat dansen niet alleen een feestje is voor de geest, maar ook een serieus goede workout biedt voor het lichaam. Het is een dynamische manier om fit te blijven die zowel fysiek als mentaal talloze voordelen heeft. Of je nu calorieën wilt verbranden of gewoon een leuke tijd wilt hebben, deze full body fitness workout op de fiets heeft voor ieder wat wils. Hier zijn een aantal voorbeelden van fitness concepten die cycling combineren met muziek en dans: 

  • Rocycle: met meerdere studio's verspreid over Amsterdam, Utrecht , biedt Rocycle een volledige lichaams workout door middel van intensieve lessen die dansbewegingen op de fiets integreren.
  • Vélo Cycle Studios: Deze studio's, tevens in Amsterdam, creëren een disco-achtige ervaring, waar deelnemers op muziek fietsen en genieten van een dynamische sfeer
  • SclptCycle van House of Workouts: een energieke cycling workout die Sclpt®-tubes gebruikt om de core en armspieren te trainen, bekend als een 'killer-workout' op feestmuziek.

Let’s dance!

Een energie dance (of bike) workout biedt talrijke voordelen voor je mentale welzijn, gezondheid én fitheid. Hier 5 redenen om te gaan dansen op de fiets:

  1. Gecombineerde bewegingen: in tegenstelling tot traditioneel fietsen waarbij de focus vooral ligt op de onderlichaamsspieren, integreert dansen op de fiets ook bovenlichaam-, kern-, en zelfs balansoefeningen. Door dansbewegingen toe te voegen, zoals armbewegingen en lichte choreografie, worden spieren in het hele lichaam geactiveerd. 
  2. Verhoogde intensiteit: de toevoeging van dansbewegingen verhoogt de algehele intensiteit van de workout. Dit betekent dat je niet alleen aan cardio doet, maar ook aan krachttraining, wat leidt tot een hoger calorieverbruik en een effectievere training
  3. Dynamische routines: dansen op de fiets maakt elke sessie dynamisch en onvoorspelbaar. Deze variatie in routines zorgt ervoor dat meerdere spiergroepen worden uitgedaagd en stimuleert ook de mentale focus en coördinatie.
  4. Betere coördinatie en ritmegevoel: het synchroniseren van de pedaalbewegingen met dansritmes verbetert de algehele lichaamscoördinatie en het ritmegevoel. Dit heeft niet alleen voordelen tijdens de workout zelf, maar ook in dagelijkse fysieke activiteiten.
  5. Mentaal welzijn: de combinatie van muziek en beweging stimuleert de afgifte van endorfines, de zogenaamde gelukshormonen. Dit verhoogt het plezier tijdens de workout, vermindert stress en verbetert de algehele stemming.

Dans jij mee op de fiets?

Hoewel het concept van dansen op de fiets dus al een tijdje bestaat, blijft het een populaire keuze voor veel fitness fanaten. De combinatie van muziek, beweging en community maakt het een aantrekkelijke optie voor diegenen die hun workout routine willen verfrissen én gevoelig zijn voor trends. Of je nu al jaren sport of net begint, dansen op de fiets kan de motivatie en het plezier bieden die nodig zijn om je fitnessdoelen te bereiken. 


Wist je dat het mogelijk is om groepslessen toe te voegen aan de beweging & mindset module? Hiermee kunnen jouw klanten alle lessen die ze volgen binnen de app loggen, en jij blijft goed op de hoogte van hun activiteit. Plan een demo in voor meer informatie of probeer VYTAL meteen uit en registreer je hier gratis!
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>