Flexibiliteit vs mobiliteit

5 min lezen 03-07-2024
Flexibiliteit vs mobiliteit
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Zoek de verschillen: hoe flexibel of mobiel ben jij?

Verwar jij ‘flexibiliteit’ vaker met ‘mobiliteit’? En/of weet je eigenlijk helemaal niet zo goed wat het verschil is? Je bent niet de enige! Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, hebben ze verschillende betekenissen en spelen ze een unieke rol in fitness en gezondheid in het algemeen. Reden te meer om deze begrippen onder de loep te leggen en op zoek te gaan naar de verschillen tussen en de voordelen van beide. We ontkrachten een aantal veel voorkomende misvattingen en geven je twee oefeningen die je gemakkelijk kunt gebruiken als geheugensteuntje. Handig toch? ;)

Kan jij jouw been in je nek leggen?

Flexibiliteit verwijst naar de capaciteit van je spieren om zich uit te rekken en een volledige bewegingsvrijheid te bereiken. Simpel gezegd, het gaat om hoe ver je een spier kunt uitrekken. Flexibiliteit wordt vaak gemeten door te kijken naar hoe ver je een specifieke spiergroep kunt strekken, zoals bij de klassieke sit-and-reach test. De Sit-and-Reach test is een eenvoudige flexibiliteitstest die de mate van flexibiliteit van de onderrug en hamstrings meet door voorover te reiken naar de tenen vanuit een zittende positie.

Mobiliteit daarentegen heeft te maken met de bewegingsvrijheid van je gewrichten. Het gaat om de mogelijkheid van een gewricht om door een volledige, functionele bewegingsbaan te bewegen. Mobiliteit omvat zowel de flexibiliteit van de spieren als de kracht en controle die nodig zijn om een beweging uit te voeren.

Om je been in je nek te kunnen leggen moet je dus zowel flexibel als mobiel zijn, omdat het niet alleen een grote rekbaarheid van de spieren vraagt, maar ook een volledige bewegingsvrijheid en controle van de gewrichten.

Wat zijn de overeenkomsten tussen flexibiliteit en mobiliteit?

Hoewel flexibiliteit en mobiliteit verschillende concepten zijn, overlappen ze elkaar wel. Beide zijn essentieel voor een gezond bewegingsapparaat en dragen bij aan een betere houding, minder pijn en een lagere kans op blessures. Zonder voldoende flexibiliteit kunnen je spieren en gewrichten beperken in hun bewegingsvrijheid, en zonder mobiliteit kunnen je gewrichten niet optimaal functioneren, zelfs als je spieren flexibel zijn.

Feit of fabel?

 • Flexibiliteit is hetzelfde als mobiliteit: zoals eerder besproken, zijn flexibiliteit en mobiliteit verschillende aspecten van fysieke gezondheid; flexibiliteit verwijst naar de rekbaarheid van spieren, terwijl mobiliteit de bewegingsvrijheid van gewrichten betreft.
 • Je hoeft niet sterk te zijn om mobiel te zijn: mobiliteit vereist ook spierkracht en stabiliteit, niet alleen flexibiliteit, omdat sterke en stabiele spieren helpen bij het ondersteunen en controleren van gewrichtsbewegingen.
 • Flexibiliteit is alleen belangrijk voor gymnasten en dansers: iedereen kan profiteren van een goede flexibiliteit, omdat het de bewegingsvrijheid vergroot, blessures voorkomt en de algehele fysieke gezondheid bevordert, ongeacht leeftijd of activiteitenniveau.

4 voordelen van het verbeteren van flexibiliteit en mobiliteit

 1. Verbeterde prestaties: of je nu een atleet bent of gewoon je dagelijkse activiteiten wilt verbeteren, zowel flexibiliteit als mobiliteit spelen een cruciale rol in je prestaties.
 2. Verminderde kans op blessures: een lichaam dat soepel kan bewegen, is minder vatbaar voor blessures zoals spierverrekkingen en gewrichtsblessures.
 3. Betere houding: door zowel je flexibiliteit als mobiliteit te verbeteren, kun je een betere houding behouden en rugpijn verminderen.
 4. Meer bewegingsvrijheid: dagelijkse taken, van het oppakken van een voorwerp tot het bereiken van een hoge plank, worden gemakkelijker en veiliger.

Let’s exercise!

Cat-Cow Stretch:
Deze oefening verbetert de mobiliteit van je wervelkolom en strekt de spieren in je rug en buik.
How to:

 • Begin op handen en knieën in een tafelblad positie.
 • Adem in en laat je buik zakken terwijl je je hoofd en staartbeen naar de hemel tilt (Cow-positie).
 • Adem uit en rond je rug naar het plafond terwijl je je kin naar je borst brengt (Cat-positie).
 • Herhaal 10-15 keer, beweeg langzaam en controleer elke beweging.

World's greatest stretch:
Deze dynamische stretch verbetert zowel flexibiliteit als mobiliteit in je heupen, hamstrings, schouders en wervelkolom.
How to:

 • Begin in een uitvalpositie met je rechtervoet vooraan en je linkerbeen gestrekt naar achteren.
 • Plaats je linkerhand op de grond naast je rechtervoet.
 • Draai je rechterarm naar de hemel en kijk naar je hand, terwijl je je borst opent.
 • Houd deze positie enkele seconden vast, keer terug naar de uitvalpositie en wissel van kant.
 • Herhaal 5-10 keer aan elke kant.

Het begrijpen van het verschil tussen flexibiliteit en mobiliteit is belangrijk voor iedereen die zijn fysieke gezondheid en prestaties wil verbeteren. Door zowel flexibiliteit als mobiliteit te trainen, kun je meer bewegingen mogelijk maken, blessures voorkomen en je algehele kwaliteit van leven verbeteren. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het integreren van deze oefeningen in je dagelijkse routine!

Met de VYTAL voor coaches ben jij flexibel en mobiel! De app zorgt ervoor dat je al jouw coaching tools op het gebied van voeding, beweging en mindset bij elkaar hebt in één systeem. Jij genereert voedingsschema’s en trainingsplannen in de coachomgeving en jouw klanten hebben toegang tot hun maaltijden, recepten, workouts en meditaties in de app. 

Ben je benieuwd hoe het werkt? Plan dan een online demo of vraag een gratis proefperiode van 14 dagen aan!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit