Je flexibiliteit verhogen met stretching? Zo werkt het

3 min lezen 29-07-2022
Je flexibiliteit verhogen met stretching? Zo werkt het
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager


Flexibiliteit heeft te maken met het vermogen van je spieren om zich te verlengen. Een verminderde flexibiliteit staat gelijk aan een verminderde ‘range of motion’ oftewel bewegingsbereik. Dit kan op zijn beurt in sommige gevallen je sportprestaties beïnvloeden. Stretching kan helpen bij het verbeteren van deze range of motion. Hoe dit zit? Je leest het in deze blog.

Waarom is flexibiliteit belangrijk?

Wanneer je werkt aan het soepel en flexibel houden van je spieren, helpt dit om je spieren ook functioneel te houden. Wanneer je je spieren op een bepaalde manier aanspant en dit herhaaldelijk doet, bijvoorbeeld met krachttraining, worden je spieren over het algemeen korter. Op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat de functionaliteit van je spieren achteruit gaat. Stel je maar eens een bodybuilder in een yoga houding voor. Een typisch voorbeeld van sterke maar korte spieren, die een stuk minder flexibel zijn geworden. Maar ook wanneer je een zittend beroep hebt, kunnen je spieren flexibiliteit verliezen. Deze verminderde flexibiliteit kan op de lange termijn weer leiden tot nek-, schouder- en rugklachten.

Hoeveel moet je stretchen om je flexibiliteit te verbeteren?

Wetenschappers hebben verschillende onderzoeken vergeleken en gekeken naar hoeveel je per week moet stretchen om je flexibiliteit te verbeteren. Hieruit blijkt dat 5 minuten stretching per week de range of motion al kan verbeteren! Wanneer je 5-10 minuten stretcht per week krijg je een nog beter resultaat. Meer dan 10 minuten is niet nodig. Je krijgt dan namelijk hetzelfde effect. Houd deze 5-10 minuten per week dus aan als richtlijn om je flexibiliteit te verbeteren.

Wanneer moet je stretchen?

Het is afhankelijk van het moment waarin je stretching wilt toepassen welke manier van stretchen voor jou het beste werkt. Sta je op het punt om een krachttraining of explosieve hardlooptraining te doen? Dan is het niet aan te raden om voorafgaand aan de training je spieren op te rekken. Dit kan juist je prestaties verminderen. Aan het eind van je training kun je dit wel doen, als cooling down. Het verhoogt je bloedcirculatie en kan helpen het herstelproces te versnellen. Het dynamisch stretchen kan wel gebruikt worden aan het begin van je training als warming-up. Let hierbij wel op dat je geen pijn voelt. Als je een strakke spier te intens rekt, kun je blessures oplopen.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>