Luister naar je lichaam

4 min lezen 22-05-2024
Luister naar je lichaam
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

De ins en outs van intuïtief bewegen

In de snelle wereld van nu, raken we soms de verbinding met ons eigen lichaam kwijt.  In sommige gevallen verwaarlozen we ons lichaam zelfs een beetje. Intuïtief bewegen, een benadering waarbij je leert luisteren naar de signalen van je lichaam, biedt een verfrissende tegenhanger voor demeer gedisciplineerde training regimes van tegenwoordig. Deze trainingswijze moedigt aan tot een meer persoonlijke en duurzame manier van bewegen die kan leiden tot verbeterde gezondheid en welzijn. In ons vorige blog, "Zoek de verschillen: diëten versus intuïtief eten", hebben we het belang van afstemmen op je lichamelijke behoeften al aangestipt. Nu duiken we dieper in hoe dit principe ook kan worden toegepast op beweging, om niet alleen je lichamelijke, maar je algemene welzijn te verbeteren. Lees hieronder snel verder!

Wat is intuïtief bewegen?

Intuïtief bewegen draait om het afstemmen van je eigen fysieke behoeften en mogelijkheden. Het gaat er niet om hoeveel calorieën je verbrandt of hoeveel kilometer je kunt hardlopen; het gaat erom dat je beweging vindt die goed voelt en goed is voor je lichaam.

Luister naar je lichaam

De basis van intuïtief bewegen is luisteren naar je lichaam. Dit betekent aandacht besteden aan de signalen die je lichaam geeft over pijn, vermoeidheid, maar ook over plezier en energie. Door te luisteren, kun je activiteiten kiezen die passen bij je huidige fysieke staat, wat leidt tot een gezondere relatie met beweging en verminderde kans op blessures.

4 voordelen van intuïtief bewegen 

Intuïtief bewegen biedt tal van voordelen die bijdragen aan zowel fysieke als mentale gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke voordelen op een rij:

  • Verbetering van je lichaamswaarneming: je wordt meer bewust van wat je lichaam nodig heeft en hoe het reageert op verschillende vormen van activiteit. Dit bewustzijn helpt je om beter afgestemde keuzes te maken voor je gezondheid en fitheid, waardoor je effectiever kunt trainen zonder jezelf te overbelasten.
  • Plezier in bewegen: door te kiezen voor bewegingen die je leuk vindt, blijf je gemotiveerder en haal je meer vreugde uit het bewegen. Dit verhoogt de kans dat je een regelmatige en langdurige beweging routine ontwikkelt, wat belangrijk is voor het behouden van een gezonde levensstijl.
  • Duurzame gezondheidsgewoonten: intuïtief bewegen helpt bij het ontwikkelen van gezonde gewoonten die je op lange termijn kunt volhouden. Doordat het aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en behoeften, voelt het minder als een verplichting en meer als een natuurlijk onderdeel van je leven.
  • Verminder risico op blessures: door goed te leren luisteren naar je lichaam en overbelasting te vermijden, verklein je de kans op blessures. Dit is vooral belangrijk voor mensen die nieuw zijn in het sporten of die terugkeren na een blessure, omdat het hen helpt hun grenzen te respecteren en veilig te blijven tijdens het bewegen.

4 praktische tips voor intuïtief bewegen 

Om intuïtief bewegen effectief te integreren in je dagelijkse routine, zijn hier enkele praktische tips die je kunt volgen:

  1. Begin met een warming-up: voel hoe je lichaam reageert en pas je activiteit hierop aan.
  2. Varieer je activiteiten: probeer verschillende vormen van beweging om te ontdekken wat je lichaam het prettigst vindt.
  3. Wees flexibel in je routine: sta open voor veranderingen in je routine afhankelijk van hoe je je voelt op een bepaalde dag.
  4. Houd een dagboek bij: noteer hoe je je voelt na verschillende activiteiten om patronen in welzijn en voorkeuren te herkennen.

Intuïtief bewegen is een benadering die je kan helpen bij het vinden van een diepere verbinding met je lichaam en je welzijn te verbeteren. Het moedigt je aan om beweging te zien als een bron van plezier en gezondheid, in plaats van als een verplicht nummer. Door af te stemmen op je eigen behoeften en te luisteren naar de signalen van je lichaam, kun je een bevredigender en duurzamer workout routine opbouwen.

Ben jij, als personal trainer of coach, geïnteresseerd in het bevorderen van intuïtief bewegen bij jouw klanten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We sturen je dan maandelijks een mail met het laatste nieuws, interessante blogs en tips om jouw coaching op het gebied van voeding, beweging en mindset te verrijken. Zo help je jouw klanten hun doel(en) te bereiken!  [Schrijf je hier in].

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit