Mediteren kun je leren: zo maak je er je dagelijkse gewoonte van

3 min lezen 03-06-2022
Mediteren kun je leren: zo maak je er je dagelijkse gewoonte van
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Iedereen kan het, je hebt er niks voor nodig en het kan overal: mediteren. Toch is het voor veel mensen lastig om te starten met mediteren of om er een dagelijkse gewoonte van te maken. Met een paar simpele stappen kun je dagelijks van een paar minuten ultieme ontspanning ervaren.

Bedenk waarom jij van meditatie een gewoonte wilt maken

Het is lastig om een nieuwe gewoonte aan te leren en al helemaal als je niet helemaal weet wat deze nieuwe gewoonte je gaat opleveren. Het is goed om voor jezelf uit te zoeken wat meditatie je kan brengen, voordat je eraan begint. Zo overtuig je jezelf van de waarde van het mediteren en dit maakt het gemakkelijker om het ook in de praktijk toe te passen. Vind jij het bijvoorbeeld lastig om efficiënt met je tijd om te gaan? Of ervaar je veel stress en ben je alleen maar met je gedachtes in de toekomst bezig? Dit zijn goede redenen om te starten met een dagelijkse meditatie.

Kies een vast moment

Wanneer je wilt starten met een nieuwe gewoonte is het slim om hier een vast moment voor te kiezen. Ben jij een ochtendmens en wil je de dag goed starten, misschien is de ochtend dan een goed moment om je dagelijkse meditatie te plannen. Heb je ’s avonds weinig op de planning en wil je ontspannen naar bed? Misschien is de avond dan juist een goed moment om jouw meditatie te plannen. Kies voor een moment waarvan jij vertrouwen hebt dat het je ook gaat lukken om er tijd voor te maken.

Begin klein

De valkuil waarmee veel goede voornemens snel weer in de prullenbak belanden: te grote doelen. Wanneer je iets te groot maakt is het erg lastig om je er meteen aan te houden. Mediteren kan in het begin erg wennen zijn. Je bent plotseling alleen, zonder prikkels. Wanneer je jezelf voorneemt om direct te starten met een meditatie van een half uur, kan dat best confronterend zijn. De tijd gaat niet snel genoeg voorbij en je gedachten dwalen constant af. Je maakt het voor jezelf al een stuk gemakkelijker wanneer je begint met een meditatie van enkele minuten. Wanneer dat goed voelt, kun je langzaam uitbreiden.

Richt je aandacht op je ademhaling

Wanneer je start met mediteren is het lastig om alle prikkels en gedachtes direct uit te schakelen. Door je te focussen op je ademhaling heb je een specifiek punt waar je je op kunt richten. Je ademhaling is een natuurlijk ritme dat je in het hier en nu houdt. Wanneer je merkt dat je tijdens je meditatie wordt afgeleid, laat dan deze afleiding los en focus je weer op je adem. Wanneer je dit onder de knie hebt kun je uitbreiden naar belevingen die je nu ervaart, zoals zien, horen, voelen, ruiken en denken.  

Met een paar simpele stappen wordt mediteren uiteindelijk net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen of een kopje koffie drinken in de ochtend. Je denkt er niet eens meer bij na. 
 

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>