Slimme coaches opgelet!

10 min lezen 15-05-2024
Slimme coaches opgelet!
Lynn Kamphuis

Apps die je leven een stuk makkelijker maken!

In deze moderne wereld vol geavanceerde technologie en AI, zijn er talloze software oplossingen en applicaties die ons kunnen helpen om de gezondste en fitste versie van onszelf te worden. Stuk voor stuk 'slimme coaches' die je kunnen voorzien van structuur en motivatie, maar... die je alleen écht kunnen helpen bij het bereiken van jouw doel(en) als je ze combineert met de juiste vorm van menselijke begeleiding, advies, kennis en expertise: een echte trainer of coach dus!

In deze blog geven we je een kijkje in de gezonde tech keuken anno 2024 en geven we je een lijstje van voedingsapps en tools die jouw eigen leven (en/of dat van je klant) een stuk makkelijker én gezonder zullen maken.
 

10 slimme voedingsapps en tools

Binnen de health- en fitnessbranche zijn er een aantal slimme apps en tools beschikbaar voor personal trainers, coaches en hun klanten. Zo bespaar je als coach tijd, die je dan weer kunt besteden aan waar het écht om draait: het begeleiden van jouw klanten bij het bereiken van hun gezondheidsdoelen. Of dit nou afvallen, aankomen (spiermassa) of gewoon gezond(er) eten en leven is. Hieronder de meest populaire voedingsapps en trackers op de Nederlandse markt:

Apps voor consumenten (gebruikers)

1. MyFitnessPal

MyFitnessPal is een van de meest populaire apps voor het bijhouden van voeding en calorieën. Met een uitgebreide database van voedingsmiddelen kun je eenvoudig je dagelijkse voedselinname bijhouden en inzicht krijgen in je calorieën, macronutriënten en micronutriënten. Het stelt je in staat om doelen te stellen, zoals gewichtsverlies of spieropbouw, en geeft je gepersonaliseerde feedback en tips om je voedingspatroon te optimaliseren. Prijs: gratis met beperkte functies, premium voor €19,99 per maand.

2. Lifesum

Lifesum richt zich op voeding, beweging en algemeen welzijn. De app bevat niet alleen gepersonaliseerde voedingsplannen, workouts, een watertracker, mindfulness oefeningen, maar doet ook aanbevelingen op basis van jouw gezondheidsdoel(en) en (dieet)voorkeuren. Zo zit er in deze app ook een speciale intermittent fasting optie, zodat je met één klik op de knop jouw vastentijden (16:8, 5:2, 6:1) kunt hanteren. Prijs: gratis met beperkte functies. 

3. Yazio

De Yazio app combineert voedingsplanning met fitness tracking en biedt gepersonaliseerde doelen voor gewichtsverlies. Het kan gebruikers helpen om bewuster te worden van hun voedingskeuzes en om gezondere eetgewoonten te ontwikkelen. Prijs: €19,99 per jaar.

4. Fitchef

Fitchef heeft een handige app voor mensen die op zoek zijn naar gezonde en voedzame recepten en behoefte hebben aan maaltijdplanning en inspiratie om een gebalanceerd voedingspatroon en gezondheidsdoelen te bereiken. Dit programma kan een goede aanvulling zijn op een gezonde(re) levensstijl, vooral voor diegenen die graag lekker eten zonder in te leveren op gezondheid en strikte calorietekorten. Prijs: €9,95 per maand (tijdelijk €6,95 met 30% korting)

5. Eetmeter

De Eetmeter is een populaire applicatie en voedingstracker ontwikkeld door het Voedingscentrum in Nederland. De app is bedoeld om mensen te helpen hun voedingspatroon bij te houden en inzicht te krijgen in hun dagelijkse voedingsinname. Daarnaast zit er een functie genaamd “Mijn voedingsadviseur” in, waarin gebruikers vragen kunnen stellen over specifieke ingrediënten of voedingsstoffen en daarbij advies krijgen van diëtisten en specialisten van het Voedingscentrum. Prijs: gratis.
 

Apps voor coaches & trainers

1. MyFitnessPal

MyFitnessPal is voornamelijk bekend als een voedingsapp en tracker voor consumenten, maar de app wordt ook gebruikt door (voedings)coaches en personal trainers als tool om klanten te begeleiden bij het behalen van hun gezondheidsdoelen. Een aantal features uitgelicht:

 • Voedingsplanning: voedingscoaches kunnen MyFitnessPal gebruiken om gepersonaliseerde voedingsplannen te maken voor hun cliënten. Ze kunnen specifieke calorie- en macronutriëntendoelen instellen op basis van de individuele behoeften en doelen van hun cliënten.
 • Voedingsanalyse: coaches kunnen de voedingsinname van hun cliënten volgen en analyseren met behulp van de gegevens die zijn ingevoerd in MyFitnessPal. Dit helpt bij het identificeren van sterke punten en verbeterpunten in het dieet van de cliënt en stelt de coach in staat om gericht advies te geven.
 • Feedback en advies: coaches kunnen de voortgang van hun cliënten volgen via MyFitnessPal en regelmatig feedback en advies geven op basis van de geregistreerde gegevens. Dit kan bijvoorbeeld advies zijn over voedingskeuzes, portiegroottes, maaltijdplanning en meer.
 • Motivatie: door MyFitnessPal te gebruiken, kunnen coaches hun cliënten motiveren en verantwoordelijk houden voor hun voedingskeuzes. Het delen van voortgangsgegevens en het stellen van doelen in de app kan de motivatie van de cliënten vergroten en zorgen voor een gevoel van verantwoordelijkheid.
 • Integratie met andere tools: MyFitnessPal kan worden gekoppeld met andere apps, tools en gadgets, waardoor coaches een uitgebreider beeld krijgen van de levensstijl en voortgang van hun cliënten. Dit kan helpen bij een holistische benadering van gezondheidscoaching.

Je kunt MyFitnessPal als coach gebruiken vanaf €19,99 per maand.

2. Weekmeals

Weekmeal(.co) is een online platform dat zich richt op maaltijdplanning en het bieden van gezonde recepten om mensen te helpen bij het aanpassen en controleren van hun voedingspatroon. Een aantal features uitgelicht:

 • Maaltijdplanning: Weekmeals biedt tools en functionaliteiten om gebruikers te helpen bij het plannen van hun maaltijden voor de week. Dit kan handig zijn voor mensen die behoefte hebben aan structuur en organisatie in hun voedingsroutine.
 • Gezonde recepten: Het platform bevat een verzameling gezonde recepten die zijn samengesteld met het oog op voedzaamheid en smaak. Deze recepten kunnen variëren van ontbijt, lunch en diner tot snacks en desserts.
 • Flexibiliteit: Weekmeals geeft gebruikers de mogelijkheid om recepten aan te passen aan hun eigen voorkeuren, dieetbeperkingen of voedingsdoelen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ingrediënten worden vervangen of dat portiegroottes worden aangepast.
 • Boodschappenlijstjes: het platform kan ook boodschappenlijstjes genereren op basis van de geplande maaltijden en recepten. Dit helpt gebruikers bij het efficiënt inkopen van de benodigde ingrediënten voor hun weekmenu.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Weekmeals streeft naar een gebruiksvriendelijke interface en ervaring, zodat gebruikers gemakkelijk recepten kunnen vinden, maaltijden kunnen plannen en boodschappenlijstjes kunnen maken zonder veel moeite.
 • Variatie en inspiratie: door regelmatig nieuwe recepten toe te voegen en ideeën te delen voor gezonde maaltijden, wil Weekmeals gebruikers inspireren om gevarieerd te eten en een gebalanceerd voedingspatroon te volgen.

Prijs voor het gebruik van Weekmeals als coach is op aanvraag.

3. Changing Life

Changing Life, voorheen Personal Body Plan (PBP), is een bekend online coaching platform dat zich richt op het helpen van mensen bij het behalen van hun fitness- en gezondheidsdoelen. Het programma is ontwikkeld door Tom Barten en Wesley Felix en heeft een grote community van deelnemers die elkaar ondersteunen en motiveren. Een aantal features uitgelicht:

 • Persoonlijke coaching: bij Personal Body Plan krijgen deelnemers toegang tot een persoonlijke coach die hen gedurende het hele traject begeleidt. De coach helpt bij het opstellen van individuele doelen, het maken van trainingsplannen, het bepalen van voedingsrichtlijnen en het bieden van continue motivatie en ondersteuning.
 • Trainingsprogramma's: PBP biedt gepersonaliseerde trainingsprogramma's die zijn afgestemd op de doelen, fitnessniveaus en voorkeuren van de deelnemers. Dit kan variëren van krachttraining en cardio tot flexibiliteitsoefeningen, afhankelijk van wat het meest geschikt is voor het behalen van de gestelde doelen.
 • Voedingsbegeleiding: het platform omvat ook voedingsbegeleiding om deelnemers te helpen bij het ontwikkelen van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon dat past bij hun doelen. Dit omvat het leren maken van gezonde voedingskeuzes, het hanteren van portiecontrole en het begrijpen van macronutriënten.
 • Community en support: Personal Body Plan heeft een actieve en ondersteunende community van deelnemers die elkaar aanmoedigen, ervaringen delen en tips geven. Dit draagt bij aan de motivatie en betrokkenheid van de deelnemers gedurende het programma.
 • Voortgangsmonitoring: deelnemers kunnen hun voortgang bijhouden via de PBP-app, waar ze hun trainingen, voeding, metingen en foto's kunnen registreren. Dit helpt bij het evalueren van de voortgang en het aanpassen van het programma indien nodig.
 • Educatie en lifestyle: naast training en voeding, biedt PBP ook educatieve materialen en lifestyle ondersteuning om deelnemers te helpen bij het ontwikkelen van gezonde gewoonten op lange termijn. Dit kan gaan over slaap, stress management, mindset en algemene welzijn.
Je kunt Changing Life als coach inzetten en gebruiken vanaf €39,99 per maand.

4. BenFit

BenFit is een Nederlands programma voor gezonde voeding en leefstijl, dat haar oorsprong vindt in diëtetiek. Het programma richt zich op het creëren van gezonde eetgewoonten, het bevorderen van een actieve levensstijl en het behalen van individuele gezondheidsdoelen. Een aantal features uitgelicht:

 • Voedingsprogramma: BenFit biedt een voedingsprogramma dat is ontworpen om gezonde eetgewoonten aan te leren en voedingsdoelen te behalen. Het programma omvat vaak een combinatie van gebalanceerde maaltijden, gezonde snacks en richtlijnen voor portiecontrole. Er wordt gewerkt met verschillende menutypen.
 • Persoonlijke coaching: deelnemers aan BenFit krijgen vaak persoonlijke begeleiding en coaching van een BenFit coach. Deze coach helpt bij het opstellen van een persoonlijk voedingsplan, het stellen van realistische doelen en het bieden van motivatie en ondersteuning gedurende het programma.
 • Beweging en activiteit: naast voeding legt BenFit ook de nadruk op het belang van regelmatige lichaamsbeweging en activiteit voor een gezonde levensstijl. Het programma moedigt deelnemers aan om meer te bewegen en activiteiten op te nemen die passen bij hun fitnessniveau en voorkeuren.
 • Educatie en lifestyle: BenFit biedt educatieve materialen en workshops over onderwerpen zoals voeding, gezondheid, mindset en gedragsverandering. Deze educatie helpt deelnemers om inzicht te krijgen in gezonde gewoonten en om hun levensstijl op lange termijn te verbeteren.
 • Community en ondersteuning: BenFit heeft vaak een community van deelnemers die elkaar ondersteunen, ervaringen delen en elkaar motiveren tijdens het programma. Dit draagt bij aan de motivatie en betrokkenheid van deelnemers bij het behalen van hun gezondheidsdoelen.
 • Resultaten en evaluatie: deelnemers aan BenFit kunnen hun voortgang bijhouden en resultaten evalueren, zoals gewichtsverlies, verbeterde energieniveaus, gezondere gewoonten, enzovoort. Dit helpt bij het meten van succes en het aanpassen van de aanpak indien nodig.

Je kunt als coach een BenFit licentie aanschaffen vanaf €98,- per maand (1 coach).

5. VYTAL

VYTAL is een Nederlandse voedingsapp die gericht is op het bieden van gepersonaliseerde voedingsplannen en maaltijden op basis van individuele behoeften en doelen. Hier zijn enkele kenmerken en aspecten van de VYTAL app:

 • Gepersonaliseerde voedingsplannen: VYTAL maakt gebruik van algoritmen en gegevens zoals leeftijd, gewicht, lengte, activiteitenniveau en doelen (zoals gewichtsverlies, spieropbouw, algemene gezondheid) om gepersonaliseerde voedingsplannen te genereren die passen bij de individuele behoeften van gebruikers.
 • Maaltijdplanning: de app biedt de mogelijkheid om maaltijden en snacks in te plannen op basis van het voedingsplan en de voorkeuren van de gebruiker. Dit kan helpen bij het organiseren en structureren van de dagelijkse voeding.
 • Recepten en voedingsadvies: VYTAL bevat een bibliotheek met gezonde recepten die passen binnen de voedingsplannen en doelen van de gebruiker. Daarnaast biedt de app voedingsadvies en tips om een gebalanceerd dieet te behouden.
 • Voedingsinformatie en tracking: gebruikers kunnen de voedingsinformatie van hun maaltijden en snacks bekijken, inclusief calorieën, macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten) en micronutriënten. Het helpt bij het bijhouden van de dagelijkse voeding en het bewust maken van voedingskeuzes.
 • Boodschappenlijstjes: VYTAL kan ook boodschappenlijstjes genereren op basis van de geplande maaltijden en recepten, waardoor het gemakkelijker wordt om de benodigde ingrediënten te kopen.
 • Analyse en voortgang: de app biedt ook analysetools om de voortgang bij te houden, zoals gewichtsverlies of spieropbouw, en om inzicht te krijgen in de voedingsgewoonten en verbeterpunten.

Een VYTAL coach licentie voor de voedingsmodule van de app is verkrijgbaar voor €62,50 per maand.

Heb jij VYTAL gespot in de Libelle?
In de Libelle van 8 mei 2024 stond het artikel ‘Tellen tot je ons weegt’. Hierin vertelde Bianca Vet, een voedingscoach, over haar ervaring met VYTAL en een aantal andere foodtracker en applicaties op het gebied van voeding en gezondheid: “Met VYTAL plan je, onder begeleiding van jouw coach, gemakkelijk wat je binnen je dagelijkse hoeveelheid calorieën aan maaltijden en tussendoortjes kunt nemen. Ook biedt de app zo’n 2100 recepten ter inspiratie”.

 

De kracht van ‘slimme’ coaching

Alle hierboven genoemde apps en tools kunnen een waardevolle aanvulling zijn bij het bereiken van jouw doel(en). Toch geloven wij erin dat de kracht juist zit in de begeleiding van een ‘slimme’ coach. Iemand die de perfecte balans tussen mens en technologie heeft én alleen apps en tools inzet omdat het de dienstverlening én de klant ten goede komt!

5 vitale voorbeeldvrouwen

Wil jij onder begeleiding van een (VYTAL) coach aan de slag? Dan hebben we hieronder 5 vitale voorbeeldvrouwen voor je op een rijtje gezet. Zij helpen je graag!

1. Get Fit Girl
Get Fit Girl bestaat uit een club ervaringsdeskundigen op het gebied van voeding en gezondheid. Eigenaressen Frederique en Wenday hebben een mooie gemeenschap van inspirerende en motiverende vrouwen gecreëerd, die streven naar een gezonde(re) leefstijl en de beste versie van zichzelf. In de app bieden zij een combinatie van workouts, voedingsadvies, recepten en community om vrouwen te helpen hun doelen te bereiken en zich goed te voelen, zowel fysiek als mentaal!

2. Fit met Lotte
Fit met Lotte (Lotte dus!) biedt het Healthy Her voedingsprogramma. Haar eigen doelstelling was ooit kunnen winkelen bij de Zara. Inmiddels is ze 50kg af gevallen, past en shopt ze regelmatig bij de Zara, én begeleidt ze nu vrouwen om hun doel te bereiken. Ze wil samen met anderen bouwen aan een gezonde én realistische levensstijl. Geen dieet. Geen maaltijdvervangers. Geen onzin!

3. Balans in de Keuken
Balans in de keuken (a.k.a. Anke) is niet de coach die je vertelt wat je wilt horen, maar wat je moet horen. Haar doel is balans creëren in de manier van leven en een helpende hand bieden in de zoektocht naar een gezonde(re) levensstijl. Eentje die vol te houden is, dus zonder standaard schema's, maar met persoonlijke advies op maat!

4. Paula den Blanken
Paula den Blanken is eigenaresse en coach bij Team Sunshines. Ze is getrouwd met de bekende mannelijke fitcoach Frank den Blanken. Met het Sunshine coaching traject hoopt ze vrouwen van een onzekere versie te transformeren naar een sterke en zelfverzekerde vrouw met een nog veel sterkere mindset. Iemand die straalt als ze naar zichzelf kijkt in de spiegel!

5. Arjanne Hameetman
Arjanne Hameetman heeft, in haar eigen strijd tegen de kilo's, alle diëten en afvalmethodes geprobeerd en is daarmee een echte dieet- en voedingsexpert geworden. Met haar programma's van 3, 6 of 12 maanden en een op maat gemaakt plan coacht ze jou naar de gezondste versie van jezelf. En je staat er niet alleen voor, want Arjanne weet zelf hoe fijn het is om het samen te doen!


Let's get VYTAL!

Met VYTAL krijg je twee-in-één: enerzijds de coach die jou helpt bij het worden van de fitste en gezondste versie van jezelf en anderzijds de app die gezond(er) leven, afvallen of juist aankomen een stuk makkelijker maakt. Zowel voor de coach, als voor de klant!

Ben je nieuwsgierig en wil je het uitproberen?

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>