Slimme trainers opgelet

10 min lezen 26-06-2024
Slimme trainers opgelet
Lynn Kamphuis
Lynn Kamphuis

Apps, gadgets en tools die jouw leven (en dat van je klant) een stuk makkelijker én fitter zullen maken!

Er zijn talloze apps, gadgets en tools die ons kunnen helpen om de fitste versie van onszelf te worden. E-health oplossingen die je, zowel als sporter en als coach, kunnen voorzien van extra motivatie, plezier, tijd en resultaat. Maar die alleen écht helpen bij het bereiken van je doel(en), als je er zelf ook tijd en energie in stopt. In deze blog geven we je een kijkje in de tech sportschool en fitnessbranche anno 2024. Inclusief een shortlist van trending apps, gadgets, community’s én fitfluencers. Haal eruit wat erin zit en transformeer jezelf tot ‘slimme trainer’!
 

Apps voor personal training & fitness coaching

Binnen de health- en fitnessbranche zijn er een aantal fitness, sport- en trainingsapps beschikbaar voor personal trainers en coaches om hun klanten te voorzien van de juiste begeleiding op het gebied van sport en beweging, workouts in te plannen en trainingsschema’s beschikbaar te maken. Hieronder de meest populaire op de Nederlandse markt:

Virtuagym Coach App

Virtuagym is een uitgebreid platform dat clubs, coaches en individuele gebruikers bedient. De Coach App biedt tools voor het maken van trainingsplannen, voedingsadvies, het bijhouden van klantvoortgang, het versturen van berichten en het bieden van motivatie vanuit de community. Of je nu een coach bent die meerdere klanten beheert of een individuele gebruiker die zijn/haar eigen fitness doel(en) heeft.

My PT Hub

De My PT Hub app biedt tools voor het beheren van klanten, het maken van trainings- en voedingsplannen, het bijhouden van voortgang en het communiceren met klanten. Doel is al jouw coaching activiteiten op een centrale plek te beheren.

Trainerize

Trainerize is een all-in-one platform voor fitness professionals, zoals leefstijlcoaches en personal trainers. Het stelt coaches in staat om workouts te plannen, voedingsadvies te geven, de voortgang van klanten bij te houden, berichten te sturen en meer, allemaal via een app.

GetGrib

Met de GetGrib app voor personal trainers en coaches maak je abonnementen en strippenkaarten beschikbaar voor je klanten, stel je trainingsschema’s op en voeg je metingen toe.

Eversports

De Eversports (manager) app is gericht op het communiceren met jouw klanten en leden. Naast de mogelijkheid om fysiek workouts en trainingsplannen beschikbaar te maken is het hier ook mogelijk om online lessen aan te bieden en een eigen community op te zetten.
 

10 x slimme fitness gadgets

Ben jij altijd op zoek naar de nieuwste gadgets en trends op het gebied van sport, fitness en training? Dan hebben we hieronder dé populairste tech-gadgets voor je op een rijtje gezet:

Om aan te hebben/dragen:

 • Een wearable fitness tracker of smartwatch, zoals de Garmin Venu 3 of de Fitbit Charge 5. Een horloge dat je gezondheidsstatistieken, fitnessactiviteiten, trainingen, hartslag, herstel en slaap bijhoudt. 
 • Slimme sportschoenen en trackers, zoals de Nike Adapt BB of de Under Armour HOVR Infinite 4. Een paar schoenen met ingebouwde sensoren die realtime statistieken bijhoudt en deze data ook synchroniseert naar apps voor analyse.

Om in huis te hebben/halen:

 • Een VR fitness headset, zoals de Oculus Quest 2 of de HTC Vive Pro 2. Beide geavanceerde gadgets om individueel of thuis trainen leuk(er), meeslepend en intensiever te maken.
 • Een interactieve fitness ‘Mirror’ die live en on-demand lessen aanbiedt, waarbij je instructeur en jezelf real-time kunt zien bewegen.
 • Een slimme hometrainer of -gym, zoals de Peloton Bike+ of de ‘Tonal’ gym. Beide hebben geïntegreerde weerstand, on-demand workouts, persoonlijke trainingsprogramma’s en synchronisatie mogelijkheid met diverse andere apps.

Om mee te nemen (onderweg):

 • Een slimme waterfles, zoals de HidrateSpark 3 of een LARQ Bottle. De eerste houdt hydratatie bij en stuurt herinneringen. De tweede reinigt het water én de fles met behulp van UV-C LED-technologie.
 • Een slim springtouw, zoals de Tangram Smart Rope of de Crossrope, zorgt ervoor dat je altijd en overal in beweging kunt komen. Beide tellen je sprongen, monitoren jouw spring workouts en tracken je voortgang.

Om te ontspannen/herstellen:

 • Een massage gun, zoals de Theragun Pro of de Normatec 3. Door middel van percussie of compressie wordt het herstel bevorderd en de bloedcirculatie verbeterd.
 • Een slaap- of herstel device, zoals de Whoop Strap (4.0) of de Oura Ring. Beide geven uitgebreid inzicht in slaap, herstel, inspanning en ontspanning door middel van temperatuur en hartslag monitoring.
 • Een slimme yoga mat, zoals de Liforme of de YogiFi. Beide matten hebben markeringen en ingebouwde sensoren die feedback geven en rapporteren naar de bijbehorende app. Op naar de perfecte yoga houding en sessie!


 

10 x fit community’s voor sporters

Er zijn verschillende online platforms en (fit) community's die mensen, met een gedeelde interesse op het gebied van sport, fitness en gezondheid, samenbrengen. Deze platforms bieden vaak fora, groepen, challenges, evenementen, advies en workouts, maar draaien vooral op het bieden van ondersteuning, kennis en motivatie. Hier zijn enkele populaire community’s waar sporters (lees: jouw klanten) zich bij aan kunnen sluiten:

1. Strava

Strava is een populaire community voor hardlopers, fietsers en andere uithoudingssporters. Het biedt uitgebreide trackingmogelijkheden en de mogelijkheid om prestaties te delen en te vergelijken. Functies: Segmenten, clubs, uitdagingen, sociale feed, en GPS-tracking.

2. Garmin Connect

Garmin Connect is een community voor gebruikers van Garmin-apparaten. Het biedt uitgebreide analyse van trainingen, evenals sociale functies en challenges. Functies: Trainingen delen, connecties maken, uitdagingen, groepen, en gedetailleerde analyses.

3. Nike Run Club

Nike Run Club is gericht op hardlopers en biedt coaching, tracking en community-functies om hardlopers te motiveren en ondersteunen. Functies: Audio-guided runs, coaching, uitdagingen, sociale feed, en GPS-tracking.

4. MyFitnessPal Community

MyFitnessPal biedt naast voedings- en fitness-tracking ook een actieve community waar gebruikers advies kunnen vragen, successen kunnen delen en elkaar kunnen ondersteunen. Functies: Fora, groepen, challenges, blogs, en voedings- en fitnesstracking.

5. Reddit Fitness Communities

Reddit heeft meerdere fitnessgerelateerde subreddits waar gebruikers vragen kunnen stellen, ervaringen kunnen delen en ondersteuning kunnen vinden. Populaire subreddits: r/fitness, r/running, r/bodybuilding, r/xxfitness (voor vrouwen), r/nutrition.

6. TrainingPeaks

TrainingPeaks is gericht op serieuze atleten en coaches. Het biedt uitgebreide planning, analyse en community-functies voor allerlei sporten. Functies: Trainingsplannen, coach connecties, gedetailleerde analyses, en sociale connecties.

7. Zwift

Zwift is een virtueel trainingsplatform voor fietsers en hardlopers. Het combineert gamificatie met training en biedt een actieve community en virtuele evenementen. Functies: Virtuele ritten en runs, races, trainingen, uitdagingen, en sociale functies.

8. Fitbit Community

Fitbit biedt een actieve community voor gebruikers van Fitbit-apparaten, met uitdagingen, sociale functies en groepsactiviteiten. Functies: Challenges, groepen, sociale feed, en gezondheids- en fitnesstracking.

9. Peloton Community

Peloton biedt een community voor gebruikers van zijn fietsen (de hierboven genoemde Peloton Bike+), treadmills en digitale fitness-abonnementen, met live en on-demand lessen en sociale functies. Functies: Live en on-demand lessen, challenges, hashtags om groepen te vormen, en community-events.

10. MapMyRun / MapMyRide

MapMyRun / MapMyRide is onderdeel van de Under Armour  fitness suite en biedt hierin apps voor uitgebreide route tracking en een community voor hardlopers en fietsers. Functies: Routeplanning, uitdagingen, sociale feed, en fitness tracking.

Daarnaast kan het aansluiten bij een fysieke community ook de juiste uitdaging, motivatie en social support bieden. Denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde CrossFit (affiliate) gemeenschap of de community vanuit Bodybuilding.com. De conclusie is, dat of je nu op zoek bent naar een hardloopgroep, een fitness forum of een virtuele trainingspartner, er is altijd een community die bij jouw behoeften en interesses past!
 

10 x fit community (en academy) voor coaches

Er zijn verschillende academy en opleidingsplatformen voor coaches en personal trainers in Nederland die zich richten op professionele ontwikkeling, scholing en certificering. Hier zijn enkele van de meest prominente in Nederland:

1. Fitvak

Fitvak, onderdeel van NL Actief, is de brancheorganisatie voor de fitnessbranche in Nederland. Ze bieden diverse opleidingen en certificeringen aan voor fitnessprofessionals. Functies: Basis- en vervolgopleidingen, specialisatiecursussen, workshops en bijscholing.

2. Start2Move

Start2Move is een erkende opleider voor de fitness- en gezondheidsbranche in Nederland. Ze bieden een breed scala aan opleidingen en cursussen voor personal trainers en coaches. Functies: Basisopleidingen, specialisatiecursussen, online leerplatform, en erkende certificeringen.

3. Chivo

Chivo is een opleidingsinstituut dat zich richt op het integreren van wetenschap en praktijk in hun opleidingen voor gezondheid en welzijn. Functies: Opleidingen en cursussen voor personal trainers, coaches en therapeuten, met een focus op een integrale benadering.

4. Lifestyle and Personal Training (LAPT)

LAPT biedt opleidingen en bijscholing voor personal trainers en coaches, met een focus op een holistische benadering van gezondheid en fitness. Functies: Opleidingen, workshops, netwerkbijeenkomsten, en certificeringen.

5. National Academy of Sports Medicine (NASM) Nederland

NASM Nederland is een gerenommeerde internationale certificeringsorganisatie voor fitnessprofessionals, met beschikbaarheid van hun programma's in Nederland. Functies: Basis- en gevorderde certificeringen, online cursussen, en bijscholing.

6. European Fitness Academy (EFAA)

EFAA biedt opleidingen voor fitnessinstructeurs, personal trainers en lifestyle coaches, met een breed aanbod van erkende cursussen. Functies: Basis- en vervolgopleidingen, specialisatiecursussen, en erkende certificeringen.

7. Fit Professionals Nederland

Fit Professionals Nederland biedt diverse opleidingen en cursussen voor fitnessprofessionals, met een focus op praktijkgerichte trainingen. Functies: Opleidingen, workshops, en praktijktrainingen.

8. AALO Opleidingen

De AALO is een opleidingsinstituut dat zich richt op de fitness- en wellnessbranche, met een breed scala aan opleidingen en specialisaties. Functies: Basis- en vervolgopleidingen, specialisatiecursussen, en erkende certificeringen.

9. Personal Training Academy (PTA)

PTA biedt opleidingen en cursussen voor personal trainers met een focus op wetenschappelijk onderbouwde methoden en praktijkgerichte trainingen. Functies: Opleidingen, workshops, en bijscholing.

10. LIJFSTIJL Coaches

LIJFSTIJL Coaches is een Nederlands platform gericht op het bieden van persoonlijke coaching en begeleiding op het gebied van gezondheid, voeding en beweging. Het platform is opgericht door Arie Boomsma, een bekende Nederlandse presentator en fitnesscoach. Functies: Persoonlijke coaching, opleiding, (bij)scholing, workshops en expertise.
 

Fitfluencers met een eigen programma

Tot slot zijn er ook nog een aantal populaire personal trainers en fitness coaches om te volgen. Deze fitfluencers hebben een groot aantal volgers op social media (Instagram, TikTok, YouTube etc.) en hebben in veel gevallen ook een eigen trainingsprogramma of zelfs app. Hieronder geven we je onze top 5 fitgirls en boys:

5 x fitgirls:

1. Fajah Lourens (@fayaofficial)

 • Bekend van: televisie, actrice, DJ, fitfluencer en (kook)boeken.
 • Programma: Met "My Killer Body Motivation" (MKBM) biedt Fajah een uitgebreid fitness- en voedingsprogramma met een eigen app, boeken online begeleiding. Klik hier voor meer informatie.

2. Denise Anna (@deniseanna)

 • Bekend van: Kamp van Koningsbrugge, fitfluencer en personal trainer.
 • Programma: Denise biedt verschillende trainings- en voedingsprogramma's via haar platform en social media. Haar aanpak richt zich op duurzame resultaten door middel van een gebalanceerde levensstijl. Klik hier voor meer informatie.

3. Marit van Bohemen (@fitwithmarit)

 • Bekend van: social media, Women's Health, fitfluencer en blogger.
 • Programma: Met "Fit with Marit" biedt zij diverse hardloop, fitness- en voedingsprogramma's via haar blog en social media accounts. Klik hier voor meer informatie.

4. Lienke de Jong (@deargoodmorning)

 • Bekend van: social media, influencer, boeken en podcast.
 • Programma: Lienke heeft onder "Dear Good Morning" twee boeken uitgebracht. Verder deelt zij haar kennis en expertise op het gebied van gezonde leefstijl, een gebalanceerd leven (voornamelijk door een goede start van de ochtend) en een positieve mindset, op haar platform. Klik hier voor meer informatie.

5. Babette van Veen (@babettevanveenofficial)

 • Bekend van: fitcoach, oprichter Dag Eén en social media persoonlijkheid.
 • Programma: Het "Dag Eén" programma richt zich op een gezonde levensstijl en gewichtsverlies. Het biedt deelnemers een plan om in één dag te starten met een gezondere levensstijl, waarbij voeding en beweging centraal staan. Klik hier voor meer informatie.

5 x fitboys:

1. Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram)

 • Bekend van: televisiepresentator, fitnesscoach en oprichter van Vondelgym.
 • Programma: Met "Vondelgym" biedt verschillende fitnessprogramma's en personal training zowel in de sportschool als online. Klik hier voor meer informatie.
2. Joël Beukers (@joelbeukers)
 • Bekend van: fitfluencer, ondernemer, oprichter supplementen merk en spreker.
 • Programma: Joel biedt diverse trainingsprogramma's, voedingssupplementen (Clean Nutrition), coaching en motivatie sessies aan. Klik hier voor meer informatie.

3. Frank den Blanken (@frankdenblanken)

 • Bekend van: social media, personal trainer, fitness expert en instructeur.
 • Programma: Hoewel hij geen specifiek trainingsprogramma heeft zoals sommige andere fitnessinfluencers, deelt hij regelmatig zijn kennis en advies via sociale media, workshops en evenementen. Klik hier voor meer informatie.
4. Donny Roelvink (@donnyroelvink)
 • Bekend van: zoon van Dries Roelvink en broer van Dave Roelvink, diverse reality-tv-programma's, model en influencer.
 • Programma: The Grind, momenteel geen actief fitnessprogramma wel af en toe een challenge. Hij deelt regelmatig zijn eetgewoontes, workouts en trainingsroutines op social media. Klik hier voor meer informatie.

5. Dave Spies (@sportschooldave)

 • Bekend van: B&B Vol Liefde, personal trainer en fitfluencer.
 • Programma: Dave biedt in "Five Star Coaching" diverse trainingsprogramma's en persoonlijke coaching aan, met een focus op praktische en effectieve fitness oplossingen. Klik hier voor meer informatie.


Een aantal van de bovenstaande influencers werken vanuit de VYTAL app (met hun eigen logo, label en branding). Met VYTAL hebben zij alle coaching tools. op het gebied van voeding, training en mindset, bij elkaar op één plek. En kunnen zij op een leuke manier succesvol, schaalbaar en efficiënt ondernemen.
 

Let's get VYTAL!

Ken je VYTAL nog niet? Maak dan kennis met onze app voor slimme coaches en trainers! Hierin vang je twee vliegen in één klap: namelijk de handvaten (2100+ gezonde recepten en 500+ workouts en meditaties) om de fitste versie van jezelf te worden én de begeleiding van een professionele coach waarmee je gegarandeerd jouw doel(en) bereikt!

Ben je nieuwsgierig en wil je het uitproberen?

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit