Vier Complimentendag: het geheim van positieve impact

4 min lezen 01-03-2024
Vier Complimentendag: het geheim van positieve impact
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

Op 1 maart is het complimentendag. Deze dag staat in het teken van waardering en positiviteit. Waarom zijn complimenten zo belangrijk? Hoe kun je zelf effectieve complimenten geven en hoe leer je om ze te ontvangen? Om complimentendag samen te vieren, vertellen we je meer over complimenten en de invloed die zowel het geven als ontvangen op ons heeft. Lees je verder?

De kracht van complimenten ontvangen

Wanneer we een compliment ontvangen, gebeurt er iets bijzonders. Psychologisch gezien functioneren complimenten als een vorm van sociale beloning. Ze activeren dezelfde gebieden in de hersenen die reageren op materiële beloningen waardoor er een gevoel van voldoening en geluk ontstaat. Complimenten versterken ons zelfbeeld, verhogen onze motivatie en verbeteren dus onze mentale gezondheid. Complimenten bevestigen dat inspanningen worden gezien en gewaardeerd, wat vooral belangrijk is in relaties, op de werkvloer en in sociale kringen.

Het belang van complimenten geven

Complimenten geven is net zo belangrijk als ze ontvangen. Het geven van een oprecht compliment versterkt de band tussen twee personen, bevordert empathie en creëert een positieve sfeer. Het laat zien dat je waardering hebt voor een ander. Door complimenten te geven, dragen we bij aan erkenning en positiviteit. Als coach zijnde is het geven van complimenten dus enorm belangrijk om jouw klanten extra te motiveren en te ondersteunen. 

Hoe geef je een goed compliment?

Een goed compliment is specifiek, oprecht en gericht op iets dat binnen de controle van de ontvanger ligt. Het gaat niet alleen om het benoemen van een positieve eigenschap, maar ook om het erkennen van de inspanning of het proces dat tot een resultaat heeft geleid. Bijvoorbeeld: “Ik waardeer het dat je altijd tijd neemt om mijn vragen goed te beantwoorden, dat laat zien dat je echt betrokken bent.” 

De kunst van het ontvangen

Het ontvangen van complimenten kan voor sommigen ongemakkelijk zijn. Vaak zwakken we het compliment af of wuiven we het weg, uit bescheidenheid of onzekerheid. Het leren accepteren van complimenten met een simpel “Dankje” kan een positieve invloed hebben op ons zelfvertrouwen en zelfwaardering.

Uitdagingen en valkuilen

Hoewel complimenten krachtige instrumenten zijn, is het belangrijk om ook de valkuilen te herkennen. Niet-oprechte complimenten of complimenten met een verborgen agenda kunnen wantrouwen wekken en relaties schaden. Het is belangrijk dat complimenten voortkomen uit echte waardering en niet worden gebruikt als een manipulatieve tactiek. 

Lekker bezig!

Complimentendag is een goede gelegenheid om de kracht van positieve woorden te erkennen en te oefenen in het geven en ontvangen van complimenten. Laten we niet vergeten dat waardering en positiviteit alleen beperkt zijn tot één dag in het jaar. Uit altijd je oprechte waardering en accepteer deze ook vanuit een ander. Zo dragen we het hele jaar bij aan een positieve cultuur. 

In een wereld waar kritiek vaak de boventoon voert, kunnen complimenten een lichtpuntje zijn die net weer die glimlach op iemands gezicht tovert. Begin vandaag nog met het maken van een positief verschil in het leven van de mensen om je heen.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>