Voedingsetiketten ontcijferd: Hoe je verstandige keuzes kunt maken op basis van voedingsinformatie

5 min lezen 04-10-2023
Voedingsetiketten ontcijferd: Hoe je verstandige keuzes kunt maken op basis van voedingsinformatie
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

In een supermarkt vol overvloedige voedselkeuzes is het begrijpen van voedingsetiketten een echte sport geworden. Voedingsetiketten zijn als een geheime code die onthult wat er echt in ons voedsel zit. Het kunnen ontcijferen van deze code stelt ons in staat om bewuste en gezonde keuzes te maken in de paden van de supermarkt. Lees hier meer over voedingsetiketten en tips over hoe je verstandige keuzes kunt maken op basis van voedingsinformatie. 

De kerninformatie op voedingsetiketten

Het eerste wat je op een voedingsetiket moet zoeken, is de kerninformatie. Dit omvat de portiegrootte, het aantal porties per verpakking, het aantal calorieën per portie en de hoeveelheid voedingsstoffen zoals vet, koolhydraten, eiwitten, vezels, suikers en natrium. Deze informatie is essentieel om te begrijpen wat je eet en hoeveel. 

De portiegrootte

De portiegrootte is een belangrijke factor bij het lezen van voedingsetiketten. Soms lijkt een product weinig calorieën te bevatten, maar als de portiegrootte kleiner is dan wat je normaal gesproken eet, kunnen de calorieën snel oplopen. Het is belangrijk om de portiegrootte te vergelijken met wat je daadwerkelijk van plan bent te eten.

Calorieën

Calorieën zijn een maatstaf voor de energiewaarde van een voedingsmiddel. Het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, heeft invloed op je energieniveau en gewicht. Het is handig om te weten hoeveel calorieën een product bevat, zodat je bewuste keuzes kunt maken. 

Vet

Vet is een van de belangrijkste voedingsstoffen om op te letten. Het voedingsetiket zal meestal aangeven hoeveel totaal vet en verzadigd vet een product bevat. Verzadigd vet staat erom bekend dat het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen, dus is het verstandig om producten te kiezen met minder verzadigd vet. Aan de andere kant zijn onverzadigde vetten, zoals die in noten en avocado’s, gunstig voor de gezondheid.

Koolhydraten

Koolhydraten worden vaak geassocieerd met suikers, maar het is belangrijk om te weten dat koolhydraten ook vezels en zetmeel kunnen bevatten. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en kunnen helpen om je langer verzadigd te houden. Het is een goed idee om te kiezen voor voedingsmiddelen die meer vezels en minder toegevoegde suikers bevatten. 

Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels in ons lichaam. Het voedingsetiket geeft aan hoeveel eiwitten een product bevat. Als je bijvoorbeeld een actieve levensstijl hebt of spiermassa wilt behouden, kun je overwegen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan eiwitten.

Vezels

Vezels zijn een cruciaal onderdeel van een gezond dieet. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het handhaven van een gezond gewicht. Voedingsmiddelen met meer vezels zijn vaak voedzamer en vullen langer, waardoor ze een slimme keuze zijn voor degenen die hun eetlust willen beheersen.

Suikers

Suikers op voedingsetiketten bevatten zowel natuurlijke als toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers zijn degene die fabrikanten aan producten toevoegen. Het is verstandig om te controleren hoeveel toegevoegde suikers een product bevat en te streven naar minder suikerinname. 

Natrium

Natrium is een mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken en dat je binnenkrijgt via voeding. Natrium speelt samen met chloride en kalium een onmisbare rol bij (onder meer) het regelen van vochtbalans in de bloeddruk. Te veel natrium in je dieet kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Je kunt hiervoor producten overwegen met minder natrium.

Ingrediëntenlijst

Naast de voedingsinformatie is de ingrediëntenlijst op het voedingsetiket ook belangrijk. Ingrediënten staan op volgorde van hoeveelheid in het product, dus het eerste ingrediënt is het meest aanwezig. Als je de lijst doorloopt en merkt dat een product vol zit met onuitspreekbare chemicaliën en additieven, kan dat een teken zijn dat het niet de gezondste keuze is.

Met vertrouwen door de supermarkt

Het begrijpen van voedingsetiketten is een essentiële vaardigheid voor iedereen die bewuste en gezonde voedingskeuzes wil maken. Door de kerninformatie te lezen, zoals portiegrootte, calorieën en voedingsstoffen, kun je beter begrijpen wat je eet. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan ingrediëntenlijsten en te streven naar de gezondste producten voor jouw behoefte. Met deze extra kennis kun je met vertrouwen de supermarkt in gaan en de juiste keuzes maken voor jouw lichaam. Succes met het ontcijferen van de voedingsetiketten, oefening baart kunst!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>