Waarom je weer moet beginnen met lezen voor het slapengaan

3 min lezen 15-03-2024
Waarom je weer moet beginnen met lezen voor het slapengaan
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

Tegenwoordig nemen de beeldschermen onze avonden over, of het nou gaat om eindeloos scrollen op onze telefoon of helemaal verdwalen in een serie op de televisie of laptop. Het lezen van een boek voor het slapengaan biedt een eenvoudige maar krachtige oplossing voor een betere nachtrust. Lezen voor het slapengaan wordt vaak gezien als iets voor kinderen, terwijl er ook voor jou nog genoeg voordelen uit te halen zijn! Wat gebeurt er nou precies in ons lichaam en onze hersenen wanneer we een boek lezen voordat we aan de nacht beginnen? Wij vertellen je er alles over, lees snel verder!

De kracht van lezen

Lezen voor het slapengaan is meer dan een rustige overgang naar dromenland. Het ontspant je geest en helpt om de stress van de dag even achter je te laten. Door je aandacht te verschuiven van alle zorgen, stress en beeldschermen naar de verhalen of informatie uit een goed boek, verlaagt je stressniveau. Verschillende onderzoeken tonen zelfs aan dat lezen effectiever kan zijn dan luisteren naar muziek in het verminderen van stress. 

Het biologische effect

De voordelen van lezen voor het slapengaan gaan tot diep in onze biologische klok. De impact van het blauwe licht van beeldschermen aan onze ogen onderdrukken de productie van het slaaphormoon melatonine, waardoor het moeilijker is om in slaap te vallen. Hier lees je meer over in ons blog over het effect van beeldschermen op de slaapkwaliteit. In tegenstelling tot beeldschermen, stimuleert het zachte licht dat nodig is om een boek te lezen deze productie wel, waardoor je jouw lichaam op natuurlijke wijze kan voorbereiden op de nacht. 

Cognitieve voordelen en geheugen

Het proces van lezen voor het slapengaan activeert verschillende delen van de hersenen, waaronder gebieden die verantwoordelijk zijn voor concentratie en geheugen. Lezen kan helpen deze cognitieve functies te verbeteren en dragen bij aan het versterken van de hersenstructuur. Daarnaast helpt de routine van het lezen bij het creëren van een vaste slaaproutine, wat belangrijk is voor herstellende slaap. 

Emotioneel welzijn

Naast de fysieke en cognitieve voordelen, speelt lezen een belangrijke rol in ons emotioneel welzijn. Het verdiepen in verhalen bevordert empathie en verbreedt perspectief. Het verdwalen in een boek kan helpen bij het verwerken van onze eigen ervaringen en emoties, daarnaast biedt het ook een vorm van mentale ontsnapping. 

Slaaplekker!

Het lezen van een boek voor het slapengaan heeft dus veel voordelen. Het ontspant de geest, bereid het lichaam voor op slaap, stimuleert de hersenen en voedt de emotionele gezondheid. Genoeg redenen om die telefoon wat eerder weg te leggen en jezelf weer helemaal te laten verdwijnen in een boek! Welke ga jij lezen?

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>