Wat zijn de gezondheidsvoordelen van onverzadigde vetten?

3 min lezen 14-11-2022
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van onverzadigde vetten?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

De kans is groot dat je wel eens gehoord hebt dat het goed voor je is om regelmatig vette vis of noten te eten. Een groot deel van de gezondheidsvoordelen van deze producten heeft te maken met de onverzadigde vetzuren die deze producten bevatten. Maar waarom is het eigenlijke goed voor je om onverzadigde vetten binnen te krijgen? We leggen het uit in deze blog.

Wat zijn onverzadigde vetten?

Onverzadigd vet is een type vet. Producten bevatten altijd een combinatie van verzadigd vet en onverzadigd vet. Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten zit in de scheikundige binding van de vetzuren. Producten die plantaardig zijn, bevatten over het algemeen meer onverzadigd vet dan dierlijke producten. Daarnaast kun je producten die veel onverzadigd vet bevatten, herkennen aan dat deze producten vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Denk hierbij aan olijfolie of vloeibare bak- en braadproducten.  Andere producten die veel onverzadigde vetten bevatten zijn, vis, avocado, noten en zaden.

Waarom zijn onverzadigde vetten gezond?

Onverzadigde vetten hebben een positief effect op het cholesterolgehalte van het bloed. Cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt en bestaat onder andere uit LDL cholesterol en HDL cholesterol. LDL cholesterol vormt een vetachtig laagje in de bloedvaten en het HDL cholesterol ruimt dit vetlaagje in de bloedvaten weer op. Op deze manier ontstaan er geen propjes in de bloedvaten. Het is daarom belangrijk dat de verhouding tussen het LDL cholesterol en het HDL cholesterol in het bloed in balans is. Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat het LDL cholesterol in het bloed daalt. Dit is beter voor de bloedvaten en zorgt voor een betere verhouding tussen LDL en HDL cholesterol. Het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten wordt hierdoor verkleind.

Hoeveel onverzadigd vet heb je nodig?

Je doet er dus goed aan om regelmatig producten met onverzadigde vetten te nemen, maar hoeveel heb je nu eigenlijk nodig? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is. Er is namelijk niet vastgesteld hoeveel onverzadigd vet je per dag zou moeten eten. Wel is er een advies over de inname van meervoudig onverzadigd vet (dit zijn de omega 3 en omega 6 vetzuren). De inname van deze meervoudige onverzadigde vetzuren mag tussen de 3 en 12 energieprocent per dag liggen. Gemiddeld gezien komt dit neer op een dagelijkse inname tussen de 7 en 27 gram voor vrouwen en tussen de 8 en 33 gram voor mannen. Het is begrijpelijk dat je niet precies gaat berekenen hoeveel gram meervoudig onverzadigd vet je elke dag binnen krijgt. Enkele vuistregels die je kunt aanhouden zijn om dagelijks één eetlepel per dag vloeibaar bereidingsvet te gebruiken, elke dag een klein handje ongezouten noten te nemen en één keer per week vette vis te eten.  
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit