Workout of the day (WOD)

4 min lezen 22-03-2024
Workout of the day (WOD)
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Jouw dagelijkse dosis fitness!

De WOD, Workout of the day of workout van de dag, is een term die je veel tegenkomt in de CrossFit wereld, maar misschien ook weleens in de fitnessbranche of sportschool. Maar, wat is een WOD precies? Waar bestaat zo’n workout uit? En vooral: waarom zou je het eens moeten proberen? In deze blog lees je het!

Wat is een WOD?

Een WOD is, zoals de naam al doet vermoeden, een 'workout van de dag'. Het is een specifiek ontworpen trainingsprogramma dat elke dag varieert om een verschillende fitnessdoelen te kunnen behalen, van kracht en uithoudingsvermogen tot flexibiliteit en snelheid. De kracht van deze workouts zit voornamelijk in de variatie, waardoor alle aspecten van fysieke fitheid worden aangesproken. Dit voorkomt routine en uiteindelijk ook verveling tijdens het trainen!

CrossFit: de oorsprong van de WOD

De term 'WOD' vindt zijn oorsprong in de CrossFit-beweging, die begin deze eeuw in de Verenigde Staten begon. CrossFit streeft naar een holistische benadering van fitheid door functionele bewegingen op hoge intensiteit te combineren. Sindsdien heeft het concept van dagelijkse, gevarieerde workouts zich verspreid naar sportscholen en trainingsprogramma's over de hele wereld.

Bovenstaande informatie is onder andere afkomstig van https://www.crossfit.com/

Waar kan ik terecht voor WOD's?

Ook in Nederland blijft de ‘WOD’ niet beperkt tot de zogenaamde CrossFit-box (gyms en clubs met het CrossFit affiliate trademark), maar komt deze ook regelmatig terug in de reguliere sportscholen, fitnessclubs en op online platforms. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van een WOD, kun je altijd je coach of trainer vragen naar de workout van de dag. Er zijn ook tal van  apps of websites waar je de dagelijkse WOD's kunt vinden, aangepast aan verschillende niveaus van fysieke fitheid. Voor ieder wat wils!

Voordelen en uitdagingen

Voordelen:

  • Variatie: elke dag een nieuwe workout houdt je gemotiveerd en betrokken.
  • Algehele fitheid: WOD's richten zich op alle aspecten van fysieke fitheid, van kracht tot uithoudingsvermogen.
  • Gemeenschapsgevoel: het samen voltooien van WOD's kan een goede bijdrage leveren aan een sterk gemeenschapsgevoel.

Uitdagingen:

  • Intensiteit: voor beginners kan de hoge intensiteit van sommige WOD's overweldigend zijn. Het is natuurlijk wel mogelijk om een WOD op je eigen niveau te doen, hier kan jouw coach je vast in ondersteunen door oefeningen te geven in verschillende moeilijkheidsniveaus.
  • Risico op blessures: door de snelle en zware aard van sommige workouts is er een verhoogd risico op blessures, vooral als techniek en vorm niet goed worden bewaakt. Dus ook hierbij het advies om een WOD onder begeleiding van jouw coach of fitnesstrainer in jouw sportschool uit te voeren. 
  • Toegankelijkheid: niet iedereen heeft toegang tot een sportschool of box waar WOD's worden aangeboden.

Probeer de workout van de dag!

WOD's bieden dus een dynamische en uitdagende manier om aan je fitheid te werken, met elke dag nieuwe mogelijkheden om jezelf te pushen. Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met de intensiteit en het potentiële risico op blessures, kan de variatie en het gemeenschapsgevoel van WOD's een waardevolle aanvulling zijn op je trainingsregime. Bespreek dit met een professional in de sportbranche of jouw coach om ervoor te zorgen dat de workouts passen bij jouw persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelen. En voor de rest geldt eigenlijk alleen: wie niet waagt, wie niet wint. Probeer gewoon eens een workout van de dag!

Wist je dat je als coach jouw eigen WOD’s kunt aanmaken en plannen via de VYTAL app? Via onze website kan je een gratis demo aanvragen voor de module ‘beweging & mindset’, klik hier om dit te doen. 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>