Afvallen door krachttraining: zo werkt het

5 min lezen 03-06-2022
Afvallen door krachttraining: zo werkt het
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager


Wanneer je aan afvallen denkt, denk je meestal ook aan minder eten en meer bewegen. Vaak gaan mensen meer wandelen, fietsen, hardlopen of andere vormen van cardio. Een op het eerste gezicht een logische keuze, want door bijvoorbeeld te fietsen verbrand je calorieën en dat maakt het afvallen gemakkelijker. Waar cardio training vaak een logische keuze is, wordt er minder vaak gedacht aan krachttraining in combinatie met afvallen. Toch kan dit juist heel effectief zijn. Wij vertellen je er graag meer over!

Afvallen, hoe zit dat ook al weer?

In de basis val je af wanneer je minder energie (calorieën) binnen krijgt dan dat je verbruikt. Hierdoor moet je lichaam aanspraak maken op de energie reserves die in het lichaam zijn opgeslagen (waaronder de vetmassa). Als je dit voor een langere periode volhoudt, zal je vetmassa verminderen en zal je lichaamsgewicht afnemen.

Is cardio dan de beste keuze?

Door te gaan wandelen, fietsen, hardlopen of andere vormen van cardio te gaan doen verbruikt je lichaam energie. Hierdoor maak je het afvallen gemakkelijker en daarnaast werk je ook aan je algehele conditie. Cardio training is dus zeker een tool om af te vallen, maar waar vaak geen rekening mee gehouden wordt, is dat je ook spiermassa verliest wanneer je een calorietekort alleen combineert met cardio training. Met name wanneer je inname van eiwitten via de voeding niet optimaal is, gaat het lichaam je eigen spiermassa ook gebruiken voor de omzetting van energie voor het lichaam.

Wat is het effect van krachttraining

Hoewel niet iedereen gelijk aan krachttraining denkt wanneer ze willen afvallen is dit juist een goede tool om in te zetten. Door krachttraining verbruikt je lichaam namelijk niet alleen energie tijdens de training, ook de uren na de training is je energieverbruik hoger, omdat je lichaam hard moet werken om je spieren te laten herstellen. Daarnaast zorgt krachttraining ervoor dat de afname van spiermassa zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Het blijft wel belangrijk om ook voldoende eiwitten via je voeding binnen te krijgen om je spieren optimaal te laten herstellen.

Hoe nu aan de slag?

Zowel cardio training als krachttraining zijn effectieve manieren om het afvallen gemakkelijker te maken. Uit onderzoek blijkt dat krachttraining ervoor zorgt dat je lichaam voor een langere periode meer energie verbruikt dan na een cardio training. Daarnaast zorgt krachttraining ervoor dat je spiermassa behouden blijft. Op de lange termijn is het daardoor ook gemakkelijker om de afgevallen kilo’s er ook af te houden. Wanneer je geen ervaring hebt met krachttraining doe je er goed aan om advies in te winnen bij een personal trainer, fitness trainer of bijvoorbeeld fysiotherapeut. Zo ga je op een verantwoorde manier aan de slag en is je training ook het meest effectief.
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit