Binaural vs. monaural beats

4 min lezen 27-05-2024
Binaural vs. monaural beats
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Verkenning van verschillende geluidstherapieën

Audio- of geluidstherapieën worden steeds populairder als middel om rust, ontspanning of juist concentratie of focus te bevorderen. Er zijn  verschillende methoden , waaronder binaurale, monaurale beats en isochrone tonen, maar elk van deze therapieën gebruikt geluidsgolven om de mentale gemoedstoestand te beïnvloeden. In deze blog gaan we op verkenning in deze therapieën en vertellen we je meer over de overeenkomsten én verschillen. 

Binaurale beats

Zoals eerder in ons blog besproken, creëren binaural beats een waargenomen derde toon wanneer twee verschillende frequenties afzonderlijk aan elk oor worden gepresenteerd. Deze methode stimuleert de hersenen om zich te synchroniseren met de frequentie van dit verschil, wat bekendstaat als frequentierespons.

Monaurale beats

Bij monaurale beats worden twee tonen gecombineerd voordat ze het oor bereiken, waardoor er een enkele, coherente toon ontstaat die pulsaties bevat op het verschil van de gecombineerde frequenties. Deze methode produceert een geluid dat vergelijkbaar is met dat van isochrone tonen maar wordt als een continue toon ervaren.

Isochrone tonen

Isochrone tonen zijn enkele tonen die worden onderbroken door gelijke intervallen van stilte, waardoor een pulserend ritme ontstaat. Deze tonen worden door beide oren gehoord en vereisen geen koptelefoon. De duidelijke, consistente beats zijn makkelijker te volgen voor de hersenen, wat ze bijzonder effectief maakt voor neuromodulatie.

Hoe effectief zijn deze geluidstherapieën?

Op het gebied van ontspanning en stressvermindering

 • Binaural beats zijn effectief voor diepe ontspanning en meditatie, vooral op theta- en delta-frequentieniveaus.
 • Isochrone tonen werken goed voor korte stressverlichting en snelle ontspanning door hun sterke en duidelijke ritmische patroon dat gemakkelijk door de hersenen te volgen is.
 • Monaurale beats zijn nuttig voor zowel ontspanning als meditatieve staten en bieden een zachtere introductie tot audiotherapie dan binaural beats.

Op het gebied van focus en concentratie

 • Binaural beats op alpha- en beta-frequenties helpen om concentratie en aandacht te verhogen.
 • Isochrone tonen op beta-frequenties kunnen helpen bij het verbeteren van focus en alertheid door een regelmatig, stimulerend ritme.
 • Monaurale beats zijn effectief in het verbeteren van focus, vooral wanneer gebruikt in het gamma-frequentiebereik.

5 praktische tips voor het toepassen van geluidstherapie

Voor beginners in de wereld van audiotherapie biedt het uitproberen van verschillende geluidstherapieën in diverse omstandigheden een uitstekende manier om te ontdekken wat het beste werkt voor hun specifieke behoeften. Hier zijn vijf praktische tips om audiotherapie effectief te integreren in je dagelijks leven:

 1. Begin rustig: start met korte sessies van ongeveer 10 tot 15 minuten per dag en bouw geleidelijk op naarmate je comfortabeler wordt met de ervaring.
 2. Varieer de frequenties: experimenteer met verschillende frequenties om te zien welke het meest resoneren met je huidige mentale of emotionele staat. Gebruik bijvoorbeeld bèta-frequenties voor concentratie tijdens werkuren of alpha-frequenties voor ontspanning na een lange dag.
 3. Creëer een geschikte omgeving: zorg voor een rustige en comfortabele ruimte waar je ongestoord kunt luisteren. Gebruik indien mogelijk een goede kwaliteit koptelefoon voor de beste ervaring.
 4. Maak er een routine van: probeer je luistersessies op vaste tijden te plannen, zoals tijdens je ochtendroutine of vlak voor het slapen gaan, om een consistente gewoonte te ontwikkelen.
 5. Gebruik betrouwbare apps en platforms: kies voor goed beoordeelde apps of online platforms om toegang te krijgen tot hoogwaardige audiotherapie-bestanden. 

Door deze tips te volgen, kun je effectief beginnen met het integreren van audiotherapie in je leven, waardoor je de voordelen van verbeterde mentale helderheid, verminderde stress en betere slaap kunt ervaren.

Geïnteresseerd om zelf de voordelen van binaural beats te ervaren? Ontdek onze collectie van geluidsfragmenten in de VYTAL app. Start vandaag nog met je eigen experiment en voel het verschil! [Ontdek meer in de VYTAL app].

Ben jij als coach klaar om de kracht van audiotherapie te ontdekken en hoe deze technieken de programma’s van je cliënten kunnen verrijken? Plan een demo in om te zien hoe onze tools en platform jou als coach kan helpen bij het begeleiden van jouw klanten naar een gezonde levensstijl. Bezoek vytal.nl/demo om vandaag nog jouw demo te plannen.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit