Boost je dag met affirmaties

6 min lezen 08-07-2024
Boost je dag met affirmaties
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Denk of praat jezelf naar een positieve mindset

Affirmaties zijn krachtige gedachten en uitspraken die ons kunnen helpen onze mindset te veranderen en persoonlijke groei te stimuleren. Hoewel we weten wat affirmaties zijn en hoe ze werken, gaan we in deze blog dieper in op hoe je affirmaties kunt gebruiken in je dagelijks leven. We geven je praktische tips en technieken om het maximale uit je affirmaties te halen en je dag (of leven) een boost te geven!

Voor een introductie over wat affirmaties zijn, kun je ons eerdere blog lezen Wat zijn affirmaties?

Iedereen kan leren affirmeren

Iedereen kan (leren) affirmeren, maar.. hoe maak je jouw affirmaties effectief? Goede effectieve affirmaties resoneren met je persoonlijke doelen, normen en waarden. Waar wil je positiever en/of krachtiger in zijn? Je zelfbeeld, (zelf)liefde, geluk, werk, gezondheid, financiën, familie en vrienden, het kan allemaal. Als het maar past bij jouw overtuiging(en).

Door het krachtig denken of uitspreken van affirmaties, geef je eigenlijk jezelf gelijk. Het is goed, je doet het goed en je hebt gelijk. En dat is ook precies de manier om affirmaties te omschrijven. De kracht van een affirmatie zit hem in hoe goed deze aansluit bij je diepste wensen en overtuigingen. Affirmaties zoals "Ik ben sterk en capabel" of "Ik straal positiviteit en zelfvertrouwen uit" moeten geloofwaardig en relevant voor je zijn. Een van de sleutelprincipes bij het creëren van effectieve affirmaties is het formuleren in de tegenwoordige tijd. Gebruik zinnen zoals "Ik ben" in plaats van "Ik zal zijn" om je geest te helpen deze overtuigingen als huidige realiteit te accepteren. Hoe specifieker je affirmaties, hoe krachtiger ze zijn. In plaats van een algemene uitspraak zoals "Ik ben succesvol," kun je zeggen "Ik behaal mijn doelen met gemak en plezier." Dit helpt je om duidelijke mentale beelden te creëren die je brein makkelijker kan verwerken en accepteren. 

10 voorbeelden van krachtige affirmaties die je meteen kunt gebruiken:

 1. Elke dag groei ik en word ik sterker en zelfverzekerder.
 2. Ik waardeer en accepteer mezelf precies zoals ik ben.
 3. Ik ben trots op de persoon die ik word en de vooruitgang die ik maak.
 4. Ik kies voor gezonde gewoonten die mijn welzijn bevorderen.
 5. Ik ben veerkrachtig en overwin elke uitdaging die op mijn pad komt.
 6. Ik kies voor geluk en omarm elke dag met vreugde.
 7. Ik ben waardig aan liefde en geef en ontvang liefde in overvloed.
 8. Ik ben rustig, evenwichtig en kan elke situatie aan met een helder hoofd.
 9. Ik laat los wat ik niet kan veranderen en vertrouw op de stroom van het leven.
 10. Ik vind rust in elk moment en koester de vrede in mijn hart.

Een dagelijkse gewoonte

Om affirmaties effectief in te zetten is het belangrijk om er een dagelijkse routine van te maken. De ochtend is een krachtig moment om affirmaties te gebruiken, omdat je geest dan nog fris en ontvankelijk is. Neem elke ochtend een paar minuten de tijd om je affirmaties hardop te zeggen of ze op te schrijven in een dagboek. Dit zet een positieve toon voor de rest van de dag. Affirmaties werken het beste door herhaling. Probeer momenten in je dag te vinden om je affirmaties te herhalen. Dit kan tijdens je lunchpauze, tijdens het wachten in de rij, of voordat je gaat slapen. Herhaling versterkt de nieuwe overtuigingen en helpt ze diep in je onderbewustzijn te verankeren. Visuele hulpmiddelen kunnen de impact van affirmaties versterken. Maak gebruik van post-its, vision boards of de achtergrond van je telefoon om je affirmaties visueel te maken. Elke keer dat je deze visuele herinneringen ziet, word je eraan herinnerd om je affirmaties te herhalen.

How to: de techniek van affirmaties

Er zijn verschillende technieken voor affirmaties die je kunt gebruiken. Door affirmaties te combineren met ademhalingsoefeningen, kun je je geest en lichaam beter synchroniseren. Probeer diep in te ademen terwijl je je affirmatie uitspreekt, en langzaam uit te ademen terwijl je de woorden intern herhaalt. Dit kan helpen om je affirmaties krachtiger te maken en meer innerlijke rust te creëren. Meditatie kan een krachtig hulpmiddel zijn om je affirmaties dieper in je onderbewustzijn te verankeren. Sluit je ogen, ontspan je lichaam en herhaal je affirmaties rustig in je gedachten. Visualiseer jezelf terwijl je deze affirmaties leeft en voelt. Wil je meer weten over visualiseren lees dan ook onze blog “Visualiseren vs manifesteren”. Dit helpt om een diepere verbinding met je affirmaties te maken. Het opschrijven van affirmaties kan hun effectiviteit vergroten. Probeer elke dag een paar minuten de tijd te nemen om je affirmaties op te schrijven in een dagboek. Dit helpt je niet alleen om ze te onthouden, maar versterkt ook de overtuigingen in je brein.

Boost je dag met deze 5 affirmatie tips

Wil je beginnen met het effectief gebruiken van affirmaties in je dagelijkse leven? Hier zijn vijf praktische tips om je op weg te helpen:

 1. Wees consistent: consistentie is de sleutel tot het effectief gebruiken van affirmaties. Maak er een dagelijkse gewoonte van en wees geduldig. Het kan enige tijd duren voordat je de volledige voordelen ervaart, maar door consequent te blijven, zul je positieve veranderingen zien.
 2. Blijf realistisch: zorg ervoor dat je affirmaties realistisch en haalbaar zijn. Hoewel het belangrijk is om groot te dromen, moeten je affirmaties geloofwaardig blijven om effectief te zijn. Pas je affirmaties aan als ze niet langer resoneren met je doelen en waarden.
 3. Omring jezelf met positiviteit: om je affirmaties krachtiger te maken, is het nuttig om jezelf te omringen met positieve invloeden. Dit kan betekenen dat je positieve boeken leest, inspirerende podcasts luistert of tijd doorbrengt met mensen die je ondersteunen en aanmoedigen.
 4. Vergeet niet om te voelen: bij het herhalen van affirmaties is het belangrijk om de bijbehorende emoties te voelen. Stel je voor hoe het voelt om je affirmaties waar te maken. Deze emotionele component helpt om de overtuigingen sterker te verankeren in je onderbewustzijn.
 5. Evalueer en pas aan: regelmatig evalueren van je affirmaties is belangrijk om te zien wat werkt en wat niet. Pas je affirmaties aan op basis van je ervaringen en vooruitgang. Dit helpt om je affirmaties fris en relevant te houden.

Transformeer je mindset met affirmaties

Affirmaties zijn een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en het transformeren van je mindset. Door effectieve technieken te gebruiken en affirmaties consequent toe te passen, kun je positieve veranderingen in je leven bewerkstelligen. Onthoud dat het proces tijd en geduld vergt, maar met volharding zul je de vruchten plukken van een meer positieve en zelfverzekerde mindset.

Wist je dat de VYTAL app voor coaches ook een uitgebreide Beweging & Mindset module heeft, met 500+ workouts, maar ook meditaties en ontspannende muziek? Dé manier om jouw klanten te helpen ontspannen, focussen en hun doelen bereiken! Probeer het nu 14 dagen gratis uit of plan een online demo en ervaar het zelf!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit