Dans je workout door

4 min lezen 10-07-2024
Dans je workout door
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Alles over dans workouts: barre, paaldansen en cardio dance

Dans workouts hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Ze combineren de voordelen van cardiovasculaire training met krachttraining,  flexibiliteitsoefeningen en de fun beleving van dansen. Juist daardoor zijn dans workouts een leuke en effectieve manier om fit te blijven. In deze blog bespreken we drie populaire vormen van dans workouts:  barre, pole fitness (paaldansen) en cardio dance. Lees hieronder wat ze precies inhouden, welke positieve effecten ze hebben op lichaam en geest én waar je mee kunt doen met een dance workout!

Bar(re) weinig idee wat die workouts zijn?

Dat snappen we, daarom leggen we hieronder uit wat barre, pole fitness en cardio dance zijn. Maar, voor de beelddenkers onder ons, geven we je ook wat dance workout video’s als voorbeeld. 

Barre

Barre workouts zijn geïnspireerd door ballet, maar bevatten ook elementen van pilates, yoga en krachttraining. De oefeningen worden meestal uitgevoerd met behulp van een barre (een soort leuning) die balletdansers gebruiken voor ondersteuning tijdens hun training, maar je kunt de workouts ook zonder bar of materiaal doen. Barre workouts richten zich op lage-impact, hoge-intensiteit bewegingen die spieren verlengen en versterken. Klik hier om een video te bekijken.

Positieve effecten:

  • Kracht en toning: barre workouts richten zich op kleine, geïsoleerde bewegingen die helpen bij het versterken en toning van spieren, vooral in de benen, billen en kern.
  • Flexibiliteit: door de balletbewegingen en stretching verbetert je flexibiliteit aanzienlijk.
  • Houding en stabiliteit: barre workouts helpen bij het verbeteren van je houding en stabiliteit door de focus op kernkracht en balans.

Barre workouts zijn te vinden in gespecialiseerde barre-studio’s, dansscholen en fitnesscentra zoals Studio 191 in Amsterdam en andere grote steden. Daarnaast zijn er tal van online platforms en apps die barre-lessen aanbieden, zoals LesMills en diverse YouTube-kanalen​.

Pole fitness (paaldansen)

Deze dans en workout variant staat ook wel bekend als pole fitness. Hierin wordt dans en acrobatiek rondom een verticale paal gecombineerd. Paaldansen vereist kracht, flexibiliteit en coördinatie en is uitgegroeid van een exotische dansvorm tot een populaire fitness workout. Klik hier voor een video.

Positieve effecten:

  • Kracht en uithoudingsvermogen: paaldansen bouwt enorme kracht op in je bovenlichaam, core en benen door het dragen van je eigen lichaamsgewicht.
  • Flexibiliteit en mobiliteit: de bewegingen en stretches die je doet, verbeteren je flexibiliteit en mobiliteit.
  • Zelfvertrouwen: veel beoefenaars rapporteren een toename in zelfvertrouwen door de uitdagende en expressieve aard van de dans.

Paaldanslessen zijn te vinden in gespecialiseerde dans- en fitnessstudio’s. Bovendien zijn er veel verschillende online tutorials en websites te vinden onder zoektermen als “polefitness”, “paaldans workouts” en “pole dance studio’s. 

Cardio dance

Cardio dance is een energieke dans workout die elementen van verschillende dansstijlen combineert met aerobics. Een heel bekend voorbeeld hiervan is Zumba. Deze workout richt zich op het verhogen van je hartslag en het verbranden van calorieën door middel van dansbewegingen op opzwepende muziek. Klik hier voor een video.

Positieve effecten:

  • Cardiovasculaire gezondheid: cardio dance verhoogt je hartslag, wat goed is voor je cardiovasculaire gezondheid.
  • Gewichtsverlies: de intensieve dansbewegingen helpen bij het verbranden van calorieën en het verliezen van gewicht.
  • Stressvermindering: de opzwepende muziek en dansbewegingen helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren.

Cardio dance-lessen zijn wijdverspreid en worden aangeboden in de meeste sportscholen, gemeenschapscentra en dansstudio’s. Er zijn ook veel online opties beschikbaar, bijvoorbeeld op YouTube-kanalen.

Dans workouts zoals barre, paaldansen en cardio dance bieden een leuke en effectieve manier om fit te blijven. Ze combineren verschillende elementen van fitness, waaronder kracht, flexibiliteit en cardiovasculaire training, waardoor ze veelzijdig en toegankelijk zijn voor mensen van alle fitnessniveaus. Of je nu in een studio wilt trainen of thuis, er zijn tal van opties beschikbaar om deze dynamische workouts te integreren in je routine.

Als coach kan je jouw klanten gemakkelijk hun dans workouts en andere lessen of activiteiten laten loggen in de VYTAL app. Ben jij benieuwd naar de app, coachomgeving en de beweging & mindset module?  Probeer de software dan 14 dagen gratis of plan een online demo in en ontdek de voordelen!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit