De eerste keer naar de sportschool: zo pak je het aan!

4 min lezen 27-02-2023
De eerste keer naar de sportschool: zo pak je het aan!
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

De eerste keer naar een sportschool kan een beetje overweldigend zijn. Je weet waarschijnlijk niet wat je te wachten staat, hoe je je zal voelen en of je het überhaupt leuk zal vinden. Al met al lijkt het spannend, een eerste keer naar de sportschool, maar als je de juiste voorbereiding doet, zul je merken dat het een leuke en leerzame ervaring is. Hoe je dat aanpakt? Je leest het in deze blog!

Voel je comfortabel

Als je naar de sportschool gaat, is het belangrijk dat je je comfortabel voelt. Het gevoel van comfort kan je helpen om je meer gemotiveerd te voelen om te gaan trainen, wat op zijn beurt je resultaten verbetert. Start daarom met de juiste outfit waarin je je comfortabel en zelfverzekerd voelt. Investeer in kleding die geschikt is voor het soort training dat je wilt doen. Daarnaast is het belangrijk om een sportschool te kiezen die past bij je persoonlijke voorkeuren. Bekijk de website en social media van verschillende sportscholen in je buurt. Je kunt hier vaak al een goede indruk krijgen van de sfeer en het aanbod van de sportschool. Twijfel je alsnog? Boek dan eerst een proefles om erachter te komen of het een sportschool is die bij je past.

Even de kat uit de boom kijken

Zodra je de gym binnenkomt, is het belangrijk om de verschillende apparaten, groepslessen en andere faciliteiten te verkennen. Vraag bij je eerste bezoek dan ook om een korte rondleiding. Zo weet je meteen waar je alles kunt vinden en hoef je niet alleen een rondje door de hele sportschool te lopen. Start je workout vervolgens op een cardio-apparaat dat je al kent, bijvoorbeeld een loopband of crosstrainer. Zo kun je tijdens je warming-up de sportschool nog eens goed bekijken en alles in je opnemen.

Kies je trainingsschema

Als je een trainingsschema wilt kiezen, is het belangrijk om eerst te weten wat je doelen zijn. Wil je je algemene conditie verbeteren? Wil je je spiermassa vergroten? Of wil je gewicht verliezen? Als je jouw doelen helder hebt, kun je het juiste trainingsschema kiezen. De volgende stap is om daadwerkelijk je trainingsschema te kiezen. Dit kan een lastige taak zijn, omdat er zoveel opties zijn. Kijk naar de verschillende trainingsprogramma's die er zijn en bedenk welke het beste bij je doelen aansluiten. Als je liever een op maat gemaakt trainingsschema wilt, doe je er goed aan om een personal trainer of fitness coach in te schakelen.

Durf om hulp te vragen

Als je nog nooit eerder naar de sportschool bent geweest, weet je misschien niet zo goed hoe alles werkt of hoe je oefeningen met de juiste techniek kunt uitvoeren. Het kan handig zijn om een personal trainer in te huren of een groepsles te volgen om de basis onder de knie te krijgen. Ook kan het helpen om samen met een vriend of vriendin te gaan die al meer ervaring heeft in de sportschool. Dat maakt een bezoekje aan de sportschool meteen een stuk gezelliger! Ga je toch in je eentje aan de slag? Lees dan de instructies op de apparaten goed door om veilig te trainen. Zo zorg je ervoor dat je de juiste vorm gebruikt om blessures te voorkomen. Als je hulp nodig hebt, kun je ook altijd een van de trainers of medewerkers van de sportschool om hulp vragen. Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Iedereen is ooit op 0 begonnen.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit