De Harris en Benedict formule

3 min lezen 31-05-2024
De Harris en Benedict formule
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Bereken je caloriebehoefte, metabolisme en macro’s en behaal nog  betere gezondheidsresultaten!

Het begrijpen van je basale metabolisme (BMR) is interessant voor iedereen die zijn voedings- en fitnessdoelen effectief wil bereiken. De Harris en Benedict formule biedt een wetenschappelijk onderbouwde methode om precies dat te doen. Deze formule helpt bij het schatten van de hoeveelheid energie (in calorieën) die je lichaam nodig heeft om te functioneren terwijl het in rust is. In deze blog duiken we diep in hoe de Harris en Benedict formule werkt en hoe je deze kunt gebruiken om je dagelijkse caloriebehoeften te berekenen.

Wat is de Harris en Benedict formule?

Ontwikkeld in 1919 door James Arthur Harris en Francis Gano Benedict, is de Harris en Benedict formule een van de vroegste pogingen om het basale metabolisme te kwantificeren. Deze formule maakt gebruik van factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht en lengte om je BMR te schatten, en (de herziene versie uit 1984) gaat als volgt:

Voor mannen:

BMR=88,362+(13,397×gewicht in kg)+(4,799×hoogte in cm)−(5,677×leeftijd in jaren)

Voor vrouwen:

BMR=447,593+(9,247×gewicht in kg)+(3,098×hoogte in cm)−(4,330×leeftijd in jaren)

Hoe gebruik je deze formule?

Om je dagelijkse caloriebehoeften te berekenen met de Harris en Benedict formule, begin je met het bepalen van je BMR met de bovenstaande vergelijkingen. Vervolgens pas je een activiteitsfactor toe om je totale dagelijkse energieverbruik (TDEE) te schatten, wat helpt bij het bepalen van hoeveel calorieën je per dag moet consumeren, afhankelijk van je activiteitsniveau:

  • Sedentair (weinig of geen oefening): BMR x 1.2
  • Licht actief (lichte oefening/sport 1-3 dagen/week): BMR x 1.375
  • Gematigd actief (matige oefening/sport 3-5 dagen/week): BMR x 1.55
  • Zeer actief (zware oefening/sport 6-7 dagen per week): BMR x 1.725
  • Extra actief (heel zware oefening/fysieke baan): BMR x 1.9

3 tips voor het toepassen van de formule:

  1. Wees nauwkeurig: zorg ervoor dat je je gewicht, lengte en leeftijd correct invoert om een nauwkeurige BMR-berekening te krijgen.
  2. Herbereken regelmatig: je BMR kan veranderen als je gewicht fluctueert of als je ouder wordt, dus het is een goed idee om je caloriebehoeften regelmatig te (laten) herberekenen.
  3. Overweeg andere factoren: medische aandoeningen, zwangerschap en andere levensstijlfactoren kunnen ook invloed hebben op je caloriebehoeften.

De Harris en Benedict formule blijft een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn voeding en gezondheidsdoelen beter wil beheren. Door je basale metabolisme te begrijpen, kun je een voedingsplan ontwikkelen dat aansluit bij je unieke fysieke behoeften.

Wil je jouw doelen sneller bereiken met behulp van de Harris en Benedict formule? Ga dan aan de slag met de VYTAL app! Klik hier voor meer informatie en download de app vandaag nog!

Wist je dat je met de VYTAL app voor coaches gepersonaliseerde voedingsschema’s kunt genereren voor jouw klanten? Bij het berekenen van de caloriebehoefte en macroverdeling, wordt er met de Harris en Benedict formule gerekent. Klik hier om de VYTAL app voor coaches en de voedingsmodule te ontdekken. Wil je de app en coachomgeving in actie zien? Plan dan hier een (gratis) online demo!

 

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit