Do’s and don’ts van de acupressuurmat

4 min lezen 01-06-2024
Do’s and don’ts van de acupressuurmat
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Versterk je gezondheid, welzijn en workouts met deze eeuwenoude techniek

Misschien heb jij er al wel één thuis: een acupressuurmat. Deze eeuwenoude techniek, op basis van geneeskundige principes, biedt een toegankelijke methode om je bloedcirculatie te verbeteren, spierspanning te verlichten en je energieniveau te verhogen. Stuk voor stuk belangrijke zaken voor optimale prestaties in sport en het dagelijks leven. Of je nu een atleet bent die streeft naar beter herstel of iemand die simpelweg zijn welzijn wil verbeteren; een acupressuurmat  kan een sleutelrol spelen in jouw gezondheid en welzijn. In deze blog lees je waarom zo’n mat een musthave is.  Lees snel verder voor de do’s en don’ts en krijg tips en tricks om deze mat zo goed mogelijk te integreren in jouw dag en sport routine. 

De acupressuurmat: wat is het? En hoe werkt het?

Een acupressuurmat is een mat bedekt met duizenden kleine, scherpe punten die het lichaamsgewicht verdelen en zachtjes acupressuurpunten stimuleren. Deze mat kan worden gebruikt om verschillende gezondheids- en welzijns doelen te bereiken, van stressvermindering tot ondersteuning bij fysieke activiteiten.

De scherpe punten op de mat activeren specifieke punten op het lichaam die verbonden zijn met de gezondheid van verschillende interne systemen. Het bevordert de bloedcirculatie, vermindert spierspanning en stimuleert de endorfine productie, wat een natuurlijk pijnstillend en ontspannend effect heeft kan geven.

De do’s van een acupressuurmat

3 gezondheidsvoordelen:
De acupressuurmat biedt tal van gezondheidsvoordelen die verder gaan dan alleen pijnverlichting. Hier zijn drie belangrijke voordelen die bijdragen aan een verbeterde fysieke en mentale gezondheid:

 1. Verbeterde bloedcirculatie: door de bloedstroom te stimuleren, helpt de acupressuurmat bij de afvoer van toxines en bevordert het een betere zuurstoftoevoer naar de spieren en organen.
 2. Stressvermindering: regelmatig gebruik van de mat kan aanzienlijk bijdragen aan vermindering van stress en angst, waardoor het algemene geestelijke gezondheid verbetert.
 3. Verhoogde energie en welzijn: de verbeterde bloedsomloop en stressverlichting kunnen leiden tot meer vitaliteit en een verbeterd gevoel van welzijn.

3 trainingsvoordelen:
Naast de algemene gezondheidsvoordelen, biedt de acupressuurmat ook specifieke voordelen die je trainingen kunnen versterken. Hier zijn drie manieren waarop de mat je sportprestaties kan verbeteren:

 1. Sneller herstel: gebruik van de mat na trainingen kan helpen bij het verminderen van spierpijn en het versnellen van het herstelproces door de toename van bloedcirculatie.
 2. Verbeterde flexibiliteit: door regelmatig de mat te gebruiken, kunnen spieren ontspannen en de flexibiliteit verbeteren, wat blessures kan helpen voorkomen.
 3. Versterking van de kernspieren: het liggen op een acupressuurmat kan de diepere spieren activeren, vooral als je oefeningen zoals beenheffingen of crunches op de mat uitvoert.

De don’ts van een acupressuur mat

Bij het gebruik van een acupressuurmat voor gezondheid- en trainingsvoordelen zijn er enkele belangrijke richtlijnen om te volgen om optimaal van de voordelen te kunnen profiteren zonder risico’s te nemen. Hier zijn drie belangrijke don'ts:

 1. Gebruik het niet bij open wonden of huidirritaties: het gebruik van een acupressuurmat op gebieden met open wonden, huidirritaties, of infecties kan het probleem verergeren en pijn veroorzaken. Vermijd het gebruik op dergelijke plekken om verdere complicaties te voorkomen.
 2. Vermijd langdurig gebruik: te lang op een acupressuurmat liggen kan leiden tot overmatige druk op de huid en onderliggende weefsels, wat kan resulteren in kneuzingen of ongemak. Begin met korte sessies van 10-15 minuten en verhoog de duur geleidelijk, maar vermijd sessies langer dan 30 minuten zonder pauze.
 3. Niet gebruiken tijdens zwangerschap zonder medisch advies: zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van acupressuurmatten, vooral in het eerste trimester, omdat de stimulatie van bepaalde acupressuurpunten mogelijk samentrekkingen kan veroorzaken of andere complicaties kan opleveren. Raadpleeg altijd een arts voordat je een acupressuurmat gebruikt tijdens de zwangerschap.

3 praktische tips ‘n tricks: hoe gebruik ik zo’n mat?

Om de voordelen van de acupressuurmat volledig te benutten, is het belangrijk om deze correct te gebruiken. Hier zijn drie praktische tips die je helpen om het meeste uit je acupressuurmat te halen:

 1. Integreer in je dagelijkse routine: gebruik de mat dagelijks, bijvoorbeeld in de ochtend om de dag energiek te beginnen of na het trainen om het herstel te bevorderen.
 2. Combineer met ademhalingsoefeningen: voor maximale ontspanning, combineer het gebruik van de mat met diepe ademhalingsoefeningen.
 3. Bouw de duur en frequentie op: begin met korte sessies van 5-10 minuten en verhoog geleidelijk, afhankelijk van je comfort en de reactie van je lichaam.

Een acupressuurmat is meer dan alleen een tool voor ontspanning; het kan een veelzijdige bondgenoot zijn in je streven naar een betere gezondheid en effectievere trainingen. Of je nu een atleet bent of iemand die op zoek is naar natuurlijke manieren om de gezondheid te verbeteren, een acupressuurmat biedt tal van voordelen die je fysieke en mentale welzijn kunnen versterken.

Hé coach! Wil jij jouw klanten ook helpen bij het streven naar een betere gezondheid en effectieve(re) trainingen? Leer dan hier hoe  VYTAL jou hierbij kan helpen. Of plan een online demo, dan laten wij je alle ins en outs van de app en de beweging- en mindset module zien 

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit