Dry January, doe jij eraan mee?

4 min lezen 04-01-2023
Dry January, doe jij eraan mee?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

De feestdagen zitten er weer op! Even geen etentjes meer met familie of borrels op het werk. Veel mensen zijn toe aan weer wat meer ritme en regelmaat na de vaak drukke decembermaand. Voor velen is januari ook het moment om te starten met goede voornemens of om mee te doen met ‘Dry January’ een maand waarin je alcohol laat staan. Ben jij benieuwd wat een maand lang geen alcohol drinken met je lichaam doet? Lees dan vooral verder!

  1. Voel je fitter
Wanneer je geen alcohol drinkt is de kans groot dat je je een stuk fitter voelt! Je hebt tenslotte geen last meer van hoofdpijn of vermoeidheid na een avondje uit. Ook je hersenen functioneren beter wanneer je geen alcohol drinkt. Je kunt beter helder nadenken en je aandacht ergens bijhouden. Werken, sporten of studeren gaat hierdoor makkelijker en met meer plezier.  
  1. Makkelijker op gewicht
Alcohol bevat calorieën. Per gram alcohol krijg je 7 kilocalorieën binnen. Dit is meer dan een gram koolhydraten of een gram eiwit. Dat zal je misschien niet verbazen, maar wist je dat je door de inname van alcohol ook je vetverbranding op een lager pitje zet? Alcohol is namelijk een giftige stof die het lichaam zo snel mogelijk wil afbreken. Hier gaat alle aandacht naartoe waardoor je vetverbranding op een lager pitje komt te staan tot alle alcohol het lichaam weer uit is. Daarnaast zorgt alcohol er ook nog voor dat je meer zin krijgt in eten. De kans dat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je nodig hebt is hierdoor groter. Wanneer je stopt met het drinken van alcohol, zul je merken dat het makkelijker is om op gewicht te blijven of om af te vallen.
  1. Beter slapen
Je hoort wel eens dat mensen een glas sterke drank nemen om sneller in slaap te komen. Toch kun je dit beter niet doen. Misschien val je inderdaad wel sneller in slaap na het drinken van een paar glazen alcohol, maar de slaapkwaliteit gaat hierdoor flink achteruit. Je lichaam rust dus minder goed uit en je herstelt ook slechter. Wanneer je vermoeid bent heb je vaak meer trek in zoetigheid en krijg je wellicht meer calorieën binnen dan dat je eigenlijk nodig hebt. Daarnaast is er ook een groter risico op blessures tijdens het sporten wanneer je vermoeid bent.
  1. Meer spieropbouw
Heb je wel eens meegemaakt dat je extra veel spierpijn voelt wanneer je hebt getraind en vervolgens alcohol hebt gedronken? Je lichaam herstelt namelijk minder goed wanneer je alcohol hebt gedronken. Er is onderzoek gedaan naar de invloed van alcohol op de spiergroei en het blijkt dat de consumptie van een grote hoeveelheid alcohol de aanmaak van nieuwe spiereiwitten verlaagt. Dit betekent dat je spieren minder snel groeien wanneer je alcohol drinkt na je training. Wanneer je stopt met het drinken van alcohol zul je dat dus ook merken aan je sportprestaties!
  1. Minder stress in je lichaam
Stress wordt veroorzaakt door een hormoon, cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en je bloeddruk stijgt. Cortisol wordt afgebroken door de lever en op deze manier wordt de hoeveelheid cortisol in je lichaam weer lager. De lever zorgt ook voor de afbraak van alcohol. Hoewel veel mensen alcohol gebruiken als manier om te ontspannen, is eigenlijk het tegenovergestelde waar. Je lichaam ziet alcohol namelijk als giftige stof dat zo snel mogelijk het lichaam weer uit moet. De lever geeft de afbraak van alcohol daarom voorrang op de afbraak van cortisol. Wanneer je alcohol drinkt blijft de hoeveelheid cortisol in je lichaam dus voor een langere tijd verhoogd.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>