Een gelukkiger leven door dankbaarheid

4 min lezen 06-04-2023
Een gelukkiger leven door dankbaarheid
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Dankbaarheid is een van de meest krachtige gevoelens die we als mens kunnen ervaren. Het is een gevoel van diepgaande waardering voor iets of iemand en de kwaliteiten die iemand of iets ons biedt. Dankbaarheid is meer dan alleen maar een woord. Het is een levenshouding die je leven verrijkt en je in staat stelt om geluk te ervaren. Wil jij weten hoe je dankbaarheid in kunt zetten voor een gelukkiger leven? Je leest het in deze blog!

Hoe werkt dankbaarheid?

Door middel van dankbaarheid kun je meer waardering uitspreken voor de dingen die je hebt. Door middel van dankbaarheid kun je meer verbinding voelen met de mensen om je heen en je kunt zelfs kleine momenten van geluk ervaren. De beste manier om dankbaarheid te beoefenen is door elke dag de tijd te nemen om stil te staan bij wat je hebt. Neem de tijd om je omgeving te waarderen en om je eigen kwaliteiten te erkennen. Gebruik elke dag een paar minuten om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent.

Verschillende aspecten van dankbaarheid  

Dankbaarheid is een fundamentele en krachtige kwaliteit die je leven positief kan invloeden. Als je de tijd neemt om waardering uit te spreken voor wat je hebt, kun je meer tevredenheid en geluk ervaren. Er zijn verschillende aspecten van dankbaarheid waar je aan kunt denken.  

Blij zijn met wat je hebt

Het meest bekende aspect van dankbaarheid is dat je blij bent met wat je hebt. Het kan hier gaan om een dak boven je hoofd, drinkwater, een baan, elke dag eten op tafel, etc. Vaak zijn het dingen waar je normaal gesproken niet zo snel bij stilstaat. Om dit juist wel te doen en je dankbaarheid uit te spreken of op te schrijven, zie je dingen ineens meer in perspectief. Je ervaart dat je het helemaal zo slecht nog niet hebt en kunt hierdoor beter omgaan met kleine tegenslagen.

Dankbaarheid voor je omgeving

Dankbaarheid kan je ook ervaren uit je omgeving. Denk hierbij aan de zon die door de bladeren van de bomen in het bos schijnt, een zonsondergang bij de zee, een mooi landschap of een felgekleurde regenboog. Het is dankbaarheid voor wat de natuur ons biedt en waar wij elke dag van mogen genieten.

De waardering voor mensen om je heen

Dat je vrienden en familie om je heen hebt is zeker iets om dankbaar voor te zijn. Met het uitspreken van je dankbaarheid hiervoor doe je niet alleen jezelf goed, maar ook de ander. Iedereen vindt het fijn om te horen dat hij/zij gewaardeerd wordt. Dit hoeft trouwens niet alleen bij familie of vrienden te zijn. Denk ook aan die collega die altijd voor je klaarstaat of de oppas van je kindjes of je huisdier.

De kracht van dankbaarheid

Door je dankbaarheid uit te spreken of op te schrijven sta je bewust stil bij alles waar jij blij mee bent. Dit geeft je een gevoel van geluk en de kracht van dankbaarheid is dat dankbaarheid nooit op raakt. Dankbaarheid is iets dat je elke dag kunt voelen, je hele leven lang. Dankbaarheid zet een soort vergrootglas op alles in je leven dat je gelukkig maakt. Het haalt de tegenslagen in je leven niet weg, maar het bied je wel meer perspectief waardoor je hier beter mee om kunt gaan.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit