Gezond en betaalbaar boodschappen doen

4 min lezen 17-11-2022
Gezond en betaalbaar boodschappen doen
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Het lijkt steeds lastiger te worden: gezond én betaalbaar boodschappen doen. De prijzen lijken soms wel met de dag te stijgen. Het wordt voor veel mensen op deze manier lastiger gemaakt om gezond te blijven koken. Toch is het niet onmogelijk! Met deze tips kun je nog steeds gezonde én betaalbare boodschappen in huis halen.
 

Ga naar meerdere supermarkten

Het klinkt misschien wat omslachtig, maar het werkt echt! De prijzen bij de Lidl of Aldi liggen over het algemeen lager dan bij JUMBO of Albert Heijn. Oké, misschien kun je niet voor al je boodschappen slagen bij deze winkels, maar voor de dagelijkse benodigdheden hebben ze hier eigenlijk alles wat je nodig hebt. Soms zit er tussen de producten maar een paar cent prijsverschil, maar op sommige producten is het prijsverschil zelfs een euro! Zo kun je toch flink wat geld besparen.

Kies vaker voor producten uit het vriesvak

En nee dan bedoelen we niet de ovenkroketten en het schepijs. Waar we het wel over hebben is groente en fruit. Er zit vaak een groot prijsverschil tussen producten uit het vriesvak en verse producten. Verse blauwe bessen kosten al snel rond de €12 per kilo, terwijl je voor €5,30 een kilo ingevroren blauwe bessen krijgt! Of kijk naar verse spinazie. Voor een kilo verse spinazie betaal je €4,10 terwijl je al voor €1,19 euro een kilo ingevroren spinazie krijgt. Ingevroren producten zijn zeker net zo gezond als verse producten. Ze bevatten namelijk net zoveel (of soms nog meer) vitaminen en mineralen.

Haal groente en fruit van de markt

Ook kun je flink besparen door wat vaker naar de markt te gaan. Op de markt is groente en fruit vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Doe hier dus je voordeel mee!

Ga voor voordeelverpakkingen

Het is vaak voordeliger om te kiezen voor voordeelverpakkingen. Wanneer je alleen of met z’n tweeën bent, kies je misschien vaker voor de kleinste verpakking, want ‘die grote hoeveelheden krijg je toch nooit op’? Probeer hier slim mee om te gaan en kook voor meerdere dagen. Wanneer je liever niet meerdere dagen achter elkaar hetzelfde gerecht eet, kun je ervoor kiezen om een portie in te vriezen en te bewaren voor een andere dag. Ook kun je kijken of je met dezelfde producten verschillende gerechten kunt bereiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende combinaties van groente uit de oven voor je diner. De combinatie van groente kan je bijvoorbeeld ook gebruiken voor het bereiden van een lekkere soep. 

Kies vaker voor vegetarisch

Vlees en vis zijn producten die realtief duur zijn. Vervang deze daarom een paar keer per week voor bijvoorbeeld peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten of bonen. Peulvruchten zijn qua voedingswaarden een goede vervanger voor vlees, bevatten veel vezels en zijn ook een stuk goedkoper! Andere goede en goedkopere vleesvervangers zijn tofu, tempé en ei. Ook noten zijn een goede vleesvervanger, maar deze zijn vaak weer wat duurder.  

Maak een boodschappenlijstje of bestel online

Door het maken van een boodschappenlijstje kom je minder in de verleiding om impulsaankopen te doen. Kijk eerst in de voorraadkast en koelkast naar de producten die je nog in huis hebt, maak op basis daarvan een menu voor enkele dagen en schrijf vervolgens op wat je aan boodschappen nodig hebt. Houd je vervolgens aan dit lijstje en je voorkomt dat je producten in huis haalt die je eigenlijk niet nodig hebt. Daarnaast zorgt het maken van een boodschappenlijstje vaak ook voor minder voedselverspilling. Je weet namelijk precies wat je in huis hebt en wat je gaat maken. Op deze manier gooi je minder eten weg.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>