Hoe wandelen in de natuur je mentaal sterker kan maken

3 min lezen 27-06-2022
Hoe wandelen in de natuur je mentaal sterker kan maken
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Dat wandelen goed is voor je gezondheid is algemeen bekend. Je verbetert je conditie, je traint je longcapaciteit en je versterkt je spieren en botten. Naast de fysieke voordelen van wandelen, is het ook erg goed voor je mentale fitheid. In dit blog lees je er meer over. 

Ontspannen door te wandelen 

Door te wandelen in de natuur kun je je (negatieve) gedachten wegzetten door je te focussen op de omgeving en je eigen lichaam. Je komt tot rust door te luisteren naar de geluiden van de omgeving en bent even niet bezig met de dagelijkse hectiek. Wandelen door de natuur werkt dan ook meer ontspannen dan wandelen door de stad. Wandel in je eigen tempo en laat je niet afleiden door je telefoon. Na een half uurtje wandelen, voel je je waarschijnlijk al beter dan daarvoor. 

Wandelen vermindert gevoelens van stress 

Wanneer je merkt dat je een nodige hoeveelheid stress hebt opgebouwd, ga dan vooral even te natuur in om te wandelen. Door te wandelen verlaagt het stresshormoon cortisol in je lichaam. Daarnaast blijf je door het wandelen meer in het hier en nu. Het gaat namelijk niet om snelheid en het zorgt ervoor dat je vertraagt en onthaast. 

Wandelen zorgt voor meer creativiteit

Loopt je hoofd even helemaal vol en kom je er niet meer uit? Ook dan is het een goed idee om even naar buiten te gaan. Door te wandelen krijgen je hersenen meer zuurstof en leggen gemakkelijker nieuwe verbindingen. Hierdoor verbetert je creativiteit. Grote kans dat je boordevol nieuwe ideeën terug komt van je wandeling!

Fysiek en mentaal fit 

Wist je dat je met een uur intensief wandelen al snel 240 kilocalorieën verbrandt? Het is dus ook meteen een goede manier om je conditie te verbeteren of het kan je helpen bij het afvallen. De kans is groot dat je hierdoor ook weer beter in je vel komt te zitten. Twee vliegen in één klap dus! 
 

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>