Kerst zonder stress. Zo plan jij je kerstdiner!

4 min lezen 15-12-2022
Kerst zonder stress. Zo plan jij je kerstdiner!
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Het is weer bijna kerst. Voor veel mensen betekent dit twee dagen vol gezelligheid én eten. Met kerst draait het toch vooral om met z’n alle aan tafel te genieten van een heerlijk kerstdiner. Het organiseren van zo’n kerstdiner kan best wat stress met zich meebrengen. Lukt het om alle boodschappen in huis te halen? Is er genoeg tijd om alles voor te bereiden? En hoe zorg ik ervoor dat iedereen alles lekker vindt? Vragen die misschien nu al door je hoofd gaan. Geen zorgen, met deze tips zet jij zonder stress een heerlijk kerstdiner op tafel!

Bedenk wat je gaat maken en voor wie

Stap één bij het plannen van een kerstdiner is het bedenken wat je gaat maken en voor wie. Het is namelijk nogal een verschil of je kookt voor twee of voor tien personen. Van je gezinsleden weet je wellicht wel wat er wel en niet in de smaak zal vallen, maar nodig je vrienden of familie uit, vraag dan eens na of er bepaalde voedingsvoorkeuren of allergieën zijn waar je rekening mee kan houden. Niks is zo vervelend als daar pas op de avond zelf achter te komen en te moeten improviseren. Blader vervolgens door verschillende tijdschriften of doorzoek websites op kerstrecepten die jou aanspreken. Je kunt natuurlijk ook de VYTAL app gebruiken voor inspiratie en hier de voedingsvoorkeuren instellen. Zo wordt het nog makkelijker om een passend recept te vinden.

Haal je boodschappen op tijd in huis

Wacht niet tot het laatste moment met het in huis halen van je boodschappen. De kans is namelijk groot dat er één of twee dagen voor de kerst veel producten al uitverkocht zijn. Kijk daarom of je producten met een lange houdbaarheidsdatum al minimaal een week van tevoren in huis kunt halen. Ook vlees of vis zou je eerder kunnen kopen en tot kerst kunnen invriezen. Koop geen voorgesneden groente en fruit, want deze is vaak is stuk minder lang houdbaar. Kijk eventueel of je groente en fruit uit het vriesvak kunt gebruiken. Daarnaast kun je ook kijken of je jouw boodschappen online kunt bestellen en een dag voor kerst kunt laten bezorgen.

Maak een planning

Een kerstdiner is vaak wat uitgebreider dan wanneer je normaal een maaltijd op tafel zet. Elke gang heeft z’n eigen bereidingstijd. Sommige gerechten zullen misschien moeten opstijven in de koelkast en andere gerechten moeten nog voor een uur in de oven. Zet vooraf alles op papier en maak een planning van hoe jij ervoor kunt zorgen dat alles op het juiste moment klaar is. Misschien kun je zelfs een aantal gerechten al in de middag voorbereiden.

Houd het simpel

Ben jij niet zo’n keukenprins of -prinses? Maak het jezelf dan vooral niet al te moeilijk. Kies bijvoorbeeld voor een simpele soep als voorgerecht, die je eventueel de dag van tevoren al klaar hebt gemaakt. In de supermarkten zijn verschillende soorten vleesgerechten verkrijgbaar die je vaak alleen in de oven hoeft te zetten. Bak wat aardappeltjes en serveer er wat gekookte groente bij en je hebt zo een heerlijk hoofdgerecht op tafel staan. Ook met het dessert kun je  het simpel houden. Stoofpeertjes met een bolletje vanille ijs is simpel maar erg lekker!
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit