Koken met algen, waterplanten & zeewier

4 min lezen 26-04-2024
Koken met algen, waterplanten & zeewier
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Het superfood uit de zee

Koken met algen, waterplanten en zeewieren wint aan populariteit in onze keukens. Waterplanten, soms ook zeegroenten genoemd, zijn rijk aan voedingsstoffen en geven een bijzondere smaak aan gerechten. Maar wat maakt ze nu echt bijzonder? Van microscopische algen zoals spirulina tot grotere zeewieren zoals nori en wakame, ze zitten vol met belangrijke mineralen, vitaminen en antioxidanten. Je kunt ze op allerlei manieren gebruiken: in salades, soepen, bij sushi of zelfs in smoothies. Ga aan de slag met deze superfoods om je maaltijden een voedzame en smaakvolle boost te geven. In deze blog lees je meer over het hoe en waarom: we gaan koken met algen!

Wat zijn algen en zeewieren?

Algen en zeewier zijn plantachtigen die in de zee en oceanen voorkomen. Ze komen voor in verschillende kleuren, namelijk groen, bruin en rood, en vormen een belangrijke voedingsbron voor zeeleven. Deze waterplanten zijn niet alleen belangrijk voor het ecosysteem onder water, maar bieden ook waardevolle voedingsstoffen voor mensen. Omdat algen en zeewier rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten, zijn ze een uitstekende toevoeging aan een gezond voedingspatroon.

Welke soorten zeewier onderscheiden we?

  • Groenwier, zoals zeesla (Ulva lactuca) met zijn milde smaak, is perfect voor diegenen die nieuw zijn met zeewier en een subtiele zeegroente smaak zoeken. Het kan vers of gedroogd worden toegevoegd aan diverse gerechten.
  • Bruinwier, zoals wakame, staat bekend om zijn rijke jodiumgehalte, wat essentieel is voor een gezonde schildklierfunctie. Het wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, van soepen tot salades, en voegt een diepe umami smaak toe.
  • Roodwier, zoals nori, is onmisbaar in de Japanse keuken. Het is het hoofdingrediënt voor sushi en biedt naast een unieke smaak ook belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en vitaminen. Elk type wier heeft zijn eigen karakter en voordelen, waardoor ze een waardevolle en veelzijdige toevoeging zijn aan de keuken.

Voedzaam én ook nog eens laag in calorieën

Algen onderscheiden zich door hun lage calorische waarde en hoge voedingsdichtheid, rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Vers zeewier bestaat grotendeels uit water, ongeveer 70-90%, en de calorische waarde van 100 gram zeewier kan variëren tussen de 120 en 240 calorieën. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor een voedzame toevoeging aan het dieet, zonder een grote hoeveelheid calorieën toe te voegen.

Deze informatie is onder andere afkomstig uit het boek uit het kookboek Groente uit zee
 

Waarom dan toch met mate eten?

Hoewel algen bekendstaan om hun gezondheidsvoordelen, is het belangrijk om ze met mate te consumeren, niet alleen vanwege hun potentieel hoge jodiumgehalte. Algen kunnen ook zware metalen zoals lood, kwik en arseen opnemen uit hun omgeving, wat bij overmatige consumptie schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Bovendien kunnen sommige mensen allergische reacties of maag-darmklachten ervaren. Het advies is daarom om algen in balans met andere voedingsmiddelen te gebruiken om een gevarieerd en veilig dieet te handhaven.

Koken met algen draagt bij aan een gezonde leefstijl

Zeewier zit vol met gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten tot 20% makkelijk te verteren suikers en een groot deel, namelijk 30-60%, bestaat uit voedingsvezels die goed zijn voor je spijsvertering. Ook zijn ze een bron van omega-3 en omega-6 vetzuren, terwijl ze toch weinig vet hebben. Verder zijn ze rijk aan veel verschillende vitamines, zoals A, B1, B2, B3, B6, C, en E, en bieden ze een breed aanbod aan mineralen zoals calcium en ijzer, en spoorelementen zoals zink en jodium. Deze combinatie van voedingsstoffen maakt zeewier enorm gezond. In sommige culturen, zoals in Japan en China, worden ze zelfs gebruikt als natuurlijk medicijn, wat de superfoodstatus van zeewier nog meer onderstreept.

Algen, waterplanten en/ofzeewier, de zogenaamde superfoods uit de zee, vormen niet alleen een smaakvolle toevoeging aan gerechten maar zijn ook rijk aan essentiële voedingsstoffen. Van wakame tot nori, de diversiteit aan zeewier biedt net zoveel verschillende gezondheidsvoordelen. Echter, net zoals bij elk voedingsmiddel, is matiging belangrijk.

Als leefstijl- of voedingscoach is het essentieel om de (meer)waarde van deze ingrediënten te begrijpen, zodat je deze op een goede en gedoseerde manier kunt laten terugkomen in een voedingsschema en dieet.

Wil jij jouw culinaire horizon verbreden en zeewier (of alg) gaan toevoegen aan jouw dieet of voedingsschema? Download dan hier de VYTAL app in de play-  of appstore. Hierin ontdek je nieuwe recepten, leer je over de voedingswaarde van verschillende ingrediënten en vind je inspiratie voor gezonde voeding die aansluit bij jouw dieet.
 

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een voedingsschema of vragen over het toevoegen van bepaalde ingrediënten of supplementen aan jouw dieet? Vraag dan hulp van een VYTAL coach bij jou in de regio!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>