Lekker en bewust genieten tijdens Sinterklaas

4 min lezen 19-11-2022
Lekker en bewust genieten tijdens Sinterklaas
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Het is weer bijna 5 december. Voor veel mensen betekent dat er weer een gezellige pakjesavond op de planning staat. Dit gaat niet alleen gepaard met surprises en cadeaus, maar dit betekent ook vaak veel Sinterklaas lekkernijen, zoals pepernoten, banketletters en speculaas. Wanneer je op je gewicht wilt letten is het soms best lastig om al dit lekkers te laten staan. Wanneer je bewuste keuzes maakt, hoef je zeker niet alle lekkernijen te laten staan!
 

Haal niet te veel lekkers in huis

Want wat je in huis haalt, gaat vroeg of laat toch op. Begin ook niet te vroeg met het kopen van kruidnoten of chocoladeletters. Begin december liggen de winkelschappen nog steeds vol met al het lekkers. Tijd genoeg om dan pas wat in huis te halen.

Eet niet uit de verpakking, maar gebruik kleine schaaltjes

Wanneer je namelijk direct uit de verpakking eet, is het vaak zo op! Je eet zonder dat je daar bewust van bent en krijgt geen gevoel van verzadiging. Wanneer je kleine schaaltjes op tafel zet en hier bewust wat van neemt, geniet je er meer van en helpt het om de portiegrootte te beperken.

Serveer ook gezonde hapjes

Zet je tafel niet vol met alleen maar zoetigheid. Wanneer er geen andere opties zijn, zul je merken dat je sneller meer zoetigheid neemt. Zet daarom ook andere gezonde hapjes op tafel. Bijvoorbeeld volkoren toastjes met een vers gemaakte kerriesalade van VYTAL of denk aan fruit, noten en rauwkost.

Drink genoeg water of thee

Een gevoel van dorst wordt vaak door elkaar gehaald met een gevoel van trek. Blijf er daarom aan denken om genoeg water of thee te drinken. Pas op met het drinken van alcoholische dranken, want daardoor heb je sneller de neiging om meer te blijven eten.

Kom in beweging!

Een Sinterklaasavond hoeft niet te betekenen dat je de hele avond stil blijft zitten. Maak samen een wandeling of doe een spel waarbij je actief bent. Bewegen is natuurlijk altijd goed voor je en zorgt daarbij voor afleiding. Hierdoor blijf je niet de hele tijd aan het snoepen.  

Je hoeft niet helemaal los te gaan

Voor velen is het een valkuil om de alles of niets mentaliteit te hanteren. Wanneer je één ding hebt genomen wat minder gezond is, is de hele dag al ‘verpest’ en maakt het allemaal niet meer uit. Deze gedachten dragen niet bij aan een gezonde relatie met voeding en helpen ook niet bij het afvallen. Je dag is namelijk helemaal niet verpest wanneer je bewuste keuzes maakt. Bedenk van te voren hoeveel je van het lekkers wilt nemen en probeer je hieraan te houden. Zo kun je gewoon lekker meedoen zonder schuldgevoel!
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit