Neuromotorische training

4 min lezen 05-06-2024
Neuromotorische training
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Train je brein terwijl je je lichaam beweegt

Neuromotorische training gaat verder dan traditionele fitness; het combineert fysieke bewegingen met cognitieve uitdagingen om zowel het brein als het lichaam te trainen. Deze vorm van training kan helpen de mentale scherpte te verbeteren, de coördinatie te verhogen en fysieke (motorische)vaardigheden te ontwikkelen. In deze blog ontdek je hoe je deze dynamische trainingstechniek kunt integreren in jouw routine om zo extra resultaat te boeken en jouw doel(en) te bereiken!

Neuro-wattes training?

Neuromotorische training richt zich op het verbeteren van neurologische (hersen)functies en motoriek door middel van bewegingen die cognitieve processen zoals geheugen, aandacht en probleemoplossende vaardigheden vereisen. Deze vorm van training maakt gebruik van oefeningen die onder andere de balans, coördinatie, behendigheid en het lichaamsbewustzijn verbeteren. Stuk voor stuk belangrijk voor ons dagelijks leven en de alledaagse activiteiten.

3 voordelen van neuromotorische training

Neuromotorische training komt op 3 vlakken jouw mentale én fysieke welzijn ten goede:

  • Verbeterde cognitieve functies: door gelijktijdig fysieke en mentale taken uit te voeren, stimuleert neuromotorische training de hersenactiviteit, wat kan leiden tot verbeterde concentratie en geheugen.
  • Verhoogde coördinatie en balans: regelmatige neuromotorische training helpt bij het ontwikkelen van fijne motorische vaardigheden en een beter evenwicht, wat het risico op vallen vermindert.
  • Versterking van de spieren: veel neuromotorische oefeningen vereisen een sterke kern, wat belangrijk is voor een goede houding en gezondheid van de rug.

5 tips om neuromotorische training toe te passen

Voor het effectief integreren van neuromotorische training in je leven, overweeg deze vijf praktische tips om je cognitieve en fysieke vaardigheden te versterken:

  • Integreer in je dagelijkse routine: begin je dag met simpele neuromotorische oefeningen zoals balansoefeningen op één been terwijl je een cognitieve taak uitvoert zoals het opzeggen van je dagplanning.
  • Combineer met cognitieve uitdagingen: voeg tijdens je wandelingen mentale taken toe zoals het oplossen van rekenkundige problemen of het onthouden van een boodschappenlijst.
  • Bouw de intensiteit en complexiteit op: verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad van de oefeningen om voortdurende verbetering te bevorderen.
  • Gebruik gevarieerde bewegingen: introduceer verschillende soorten bewegingen die meerdere lichaamsdelen en zintuigen uitdagen, zoals dansen, yoga, of martial arts, die zowel coördinatie, ritme als ruimtelijke bewustwording vereisen.
  • Plan regelmatige beoordelingen: stel doelen en evalueer regelmatig je vooruitgang. Aanpassingen maken op basis van je voortgang kan je helpen gemotiveerd te blijven en zorgt ervoor dat je training uitdagend en effectief blijft.

Neuromotorische training is een krachtige methode om zowel je fysieke als mentale gezondheid te verbeteren. Door deze technieken te integreren in je dagelijkse routine, kun je genieten van een actiever, gezonder en (cognitief) fitter bestaan!

Ben jij een coach die geïnteresseerd is in het aanbieden van trainingen aan je klanten met behulp van VYTAL app? Plan snel een demo op onze website en leer hoe VYTAL jou als coach kan ondersteunen op het gebied van voeding, beweging & mindset.De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit