Prikkelende feiten: Een blik op de wetenschappelijk bewezen effecten van dry needling

2 min lezen 05-02-2024
Prikkelende feiten: Een blik op de wetenschappelijk bewezen effecten van dry needling
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Dry needling, een techniek die subtiel in de wereld van fysiotherapie is opgedoken, trekt steeds meer aandacht. Wat zijn de bewezen effecten van dry needling. Van pijnvermindering tot verbeterde mobiliteit, hoe zit dat?

Wat is dry needling?

Bij dry needling plaatst een fysiotherapeut dunne naalden in triggerpoints binnen de spieren. Triggerpoints zijn kleine knopen in spieren die vaak pijn veroorzaken. Deze naalden prikkelen de spieren, veroorzaken tijdelijke samentrekkingen en bevorderen ontspanning. De behandeling heeft als doel lokale spierspanning te verminderen, pijn te verlichten en de spierfunctie te verbeteren, zonder vloeistofinjectie. Het is een specifieke techniek die geen grote ingreep vereist en wordt uitgevoerd door ervaren professionals.

 

De effecten:

1. Pijnvermindering en triggerpoint: dry needling richt zich op triggerpoints. Er wordt verondersteld dat dry needling de pijn vermindert door de spieren te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en de zenuwactiviteit rond de triggerpoints te beïnvloeden.

2. Neurologische impact: neurologisch onderzoek toont aan dat dry needling de zenuwactiviteit kan beïnvloeden. Dit heeft niet alleen invloed op pijnwaarneming, maar kan ook bijdragen aan een betere spiercoördinatie en -functie.

3. Mobiliteit en flexibiliteit: Er zijn gunstige effecten van dry needling geconstateerd op de mobiliteit en flexibiliteit van de behandelde spieren. Over het algemeen kan dry needling deze aspecten positief beïnvloeden door het verminderen van spierspanning en het bevorderen van ontspanning, wat resulteert in een verbeterde bewegingsvrijheid.

4. Psychologisch welzijn: psychologisch onderzoek suggereert dat dry needling niet alleen fysieke, maar ook psychologische voordelen kan opleveren. Het stimuleert de afgifte van endorfines en heeft positieve effecten op de gemoedstoestand, wat bijdraagt aan een holistisch herstel.

 

Dry needling blijkt een veelzijdige en effectieve benadering te zijn voor diverse gezondheidsproblemen.Van het verminderen van pijn tot het bevorderen van psychologisch welzijn, wetenschappelijke studies ondersteunen de positieve impact van deze techniek. Als je last hebt van triggerpoints, overmatige spierpijn, bewegingsbeperking, sportblessures of chronische pijnklachten als gevolg van spierspanning, kun je overwegen om een behandeling met dry needling te ondergaan.Vraag hierbij altijd advies aan een professional zoals een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in dry needling. 

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>