Thuissporten: de perfecte aanvulling op je trainingsroutine

4 min lezen 18-03-2024
Thuissporten: de perfecte aanvulling op je trainingsroutine
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

Tegenwoordig zijn we druk, druk, druk en hebben we bijna een chronisch tekort aan tijd. Daarom is de behoefte aan flexibiliteit groot en willen we kunnen sporten en trainen waar en wanneer daar tijd voor is. De combinatie van thuissporten en trainen in bijvoorbeeld een sportschool is daarom ideaal voor zowel sporters als coaches. De variatie in omgeving, locatie en materiaal zorgt niet alleen voor een gebalanceerde en toegankelijke manier van trainen, maar ook voor meer uitdaging en het verbeteren van de fysieke prestaties! In deze blog lees je meer over de voordelen van thuissporten als aanvulling op je trainingsroutine en krijg je vijf tips voor het effectief combineren van beide trainingsvormen.

Waarom is thuissporten een waardevolle aanvulling?

Regelmatig thuis trainen biedt de flexibiliteit waar wij als drukke mensen naar op zoek zijn. Je bent namelijk in staat om op elk gewenst moment van de dag te sporten zonder reistijd of beperkingen, zoals de openingstijden van de sportschool. Voor mensen met een volle agenda of zonder een sportschool of -club dichtbij huis, kan thuissporten de mogelijkheid bieden om consistent te blijven trainen.

Daarnaast biedt thuissporten de mogelijkheid om te focussen op persoonlijke doelen. Of het nu gaat om herstel, trainen op lichaamsgewicht, krachttraining, yoga of pilates.. Je kunt het thuis doen, zonder afleiding. Een meer specifieke manier van trainen als de aanvulling op de bredere aanpak die je in sportscholen vaak vindt.

De combinatie met andere trainingen

Thuissporten biedt voordelen, maar trainen in de sportschool of gym brengt andere voordelen met zich mee. Denk aan de beschikbaarheid van trainingsapparatuur, de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach te trainen en de sociale interactie met andere sporters. Het is dus de combinatie die het ‘m doet! Dit stelt sporters in staat om ‘the best of both worlds’ te benutten: thuis werken aan persoonlijke doelen of herstel, terwijl je in de sportschool voor een specifieke en intensievere manier van (begeleid) trainen kunt gaan.

5 tips om thuis sporten op een effectieve manier te integreren

  • Stel duidelijke doelen: begin met het vaststellen van je fitnessdoelen. Dit helpt bij het bepalen welke activiteiten het beste thuis kunnen worden gedaan en welke je tijdens je hoofdtrainingen doet. 

  • Creëer een gebalanceerd schema: zorg voor een evenwichtige verdeling tussen thuis- en bijvoorbeeld sportschooltrainingen. Dit hangt af van je persoonlijke doelen, voorkeuren en agenda. Een goede vuistregel is om thuis te focussen op flexibiliteit, herstel en een lichtere training, terwijl de sportschool wordt gebruikt voor zware krachttraining, cardio op apparaten en begeleide trainingen. 

  • Maak gebruik van technologie: Er zijn tal van gratis apps en online platforms die kunnen helpen bij het structureren van thuistrainingen. Zo vind je ook in de VYTAL app verschillende home workouts die je kunt volgen. Deze technologische hulpmiddelen kunnen ook de overgang tussen thuis en bij een sportschool of sportclub gemakkelijker maken. 

  • Communiceer met je coach: Als je met een coach werkt, bespreek dan de plannen om thuis te trainen. Een coach kan waardevolle input leveren en helpen bij het ontwikkelen van een goed trainingsplan dat jouw doelen ondersteunt.

  • De kracht van combineren: Het integreren van thuissporten in je routine, naast je reguliere trainingen, biedt een flexibele en persoonlijke benadering van fitness. Deze combinatie stelt je in staat om op elk moment van de dag actief te zijn en zo consistent te blijven om je doelen te bereiken, ook als het even wat drukker is

Het combineren van thuissporten en trainen in bijvoorbeeld een sportschool biedt variatie in je training gedurende de week. Dit kan zorgen voor verbetering in fysieke prestaties en mentale weerbaarheid. Door de voordelen van beide in te zien en te combineren, creëer je een persoonlijke en flexibele aanpak die helpt om jouw fitnessdoelen te bereiken!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>