Vegetarisch gourmetten doe je zo!

3 min lezen 08-12-2022
Vegetarisch gourmetten doe je zo!
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

De decembermaand is de periode om het gourmetstel weer uit de kast te halen. Gezellig met familie of een groep vrienden. Gourmetten staat vooral bekend als een echte vleesmaaltijd. Toch proberen steeds meer mensen minder vlees te eten. Gaat dat eigenlijk wel samen met gourmetten? Ja zeker! Wij vertellen je hoe je ook vegetarisch, heerlijk kunt gourmetten.

Verras met vega!

Gourmetten is echt iets wat je met je familie of vrienden doet. Met z’n allen aan tafel en genieten van al het lekkers. Misschien eet jij al vegetarisch of ken je iemand in jouw familie of vriendenkring die vegetarisch eet. Hoe leuk is het om het dan eens een keer anders aan te pakken en te kiezen voor een vegetarische gourmetavond. Het is niet alleen goed om wat minder vlees te eten, de kans is groot dat je op het eind van de avond minder last hebt van een vol en opgeblazen gevoel!

Vegetarische vervangers

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel vleesvervangers te verkrijgen in de supermarkt. Het leuke is, dat supermarkten ook steeds vaker een vegetarische of veganistische gourmetschotel in de winkel hebben liggen. Bijvoorbeeld een gemende schaal met mini vega burgertjes, groente- en falafelballetjes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de normale verpakking te nemen en de producten zelf in kleine stukjes te snijden.

Groente in de hoofdrol

Met groentes kun je ook tijdens een gourmetavondje alle kanten op! Snijd een courgette of een aubergine in plakjes, zet een beetje tomatensaus, geraspte kaas en Italiaanse kruiden op tafel en je maakt een heerlijke courgette of aubergine pizza. Grill de courgette of aubergine aan beide kanten en besmeer vervolgens met een beetje tomatensaus. Voeg de kruiden en de geraspte kaas toe en bak in een pannetje tot de kaas gesmolten is. Of maak gevulde champignons met kruidenkaas en een gesnipperd rood uitje. Mix de rode ui met de roomkaas en vul de champignon hiermee. Bak in een pannetje en laat de kaas smelten. Of maak een groentespies met verschillende soorten groente en grill deze op de bakplaat. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Vega bijgerechten

Je wilt je gasten natuurlijk niet met trek de deur uit laten gaan. Zorg er daarom voor dat je, naast alles wat je op het gourmetstel kunt bereiden, ook lekkere bijgerechten op tafel hebt staan. Denk hierbij aan vers afgebakken brood met verschillende dips. Kruidenboter is natuurlijk altijd goed, maar denk ook eens aan een tomatentapenade, hummus of kies voor een zelfgemaakte salade uit de VYTAL app. Ook lekkere rauwkost salades met verse groentes en fruit doen het altijd goed. Daarnaast staan ze ook nog lekker kleurrijk op tafel!

Sluit af met een dessert

Een avondje gourmetten sluit je natuurlijk af met een lekker toetje. Ook hiervoor kun je het gourmetstel gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gebakken appeltjes met kaneel, gebakken banaan of een mini pannenkoekje.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit