Waarom is het belangrijk om niet te veel buikvet te hebben?

5 min lezen 25-06-2022
Waarom is het belangrijk om niet te veel buikvet te hebben?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Vet rondom je buik is nadeliger voor je gezondheid dan vet op andere plekken van je lichaam. De hoeveelheid buikvet wordt dan ook vaak gebruikt als een van de indicatoren om je gezondheid te beoordelen. Maar waarom is juist buikvet ongezonder dan andere soorten vet in je lichaam? We zochten het voor je uit!

Verschillende soorten buikvet

Buikvet kun je onderverdelen in twee verschillende soorten. Namelijk het onderhuids buikvet, ook wel het subcutane buikvet genoemd en het vet rondom de organen, het visceraal vet. Wanneer we spreken van het ‘gevaarlijke’ buikvet, bedoelen we eigenlijk het visceraal vet.

Hoe kun je buikvet meten?

Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid buikvet in je lichaam te meten. De makkelijkste manier is door het meten van je middelomtrek. Neem een meetlint en pak het middelpunt van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Trek het meetlint niet aan, maar houd het wel strak rondom je middel. Een middelomtrek van meer dan 102 centimeter bij mannen en meer dan 88 centimeter bij vrouwen is te hoog en de kans is groot dat je viscerale vet verhoogd is. Ook zijn er weegschalen die een indicatie geven van het visceraal vet in het lichaam. De meeste weegschalen beoordelen het viscerale vet als gezond met een waarde tussen 1 en 12 en ongezond met een waarde van 13 en hoger.

Waarom is te veel visceraal vet ongezond?

Wanneer er te veel vet rondom de organen bevindt heeft dit invloed op de werking van je hormonen in het lichaam. Je wordt minder gevoelig voor het hormoon insuline, wat onder andere verantwoordelijk is voor de opname van glucose uit het bloed. Je lichaam gaat daarom meer insuline aanmaken, wat een verstoring kan veroorzaken. Daarnaast zorgt een verhoogd visceraal vetgehalte ook voor verstoringen in de vetstofwisseling en maken zij meer ontstekingsstofjes. Dit geeft een stressreactie af aan het lichaam. Er zijn dus verschillende redenen waardoor een hoog visceraal vetgehalte gezondheidsproblemen, waaronder het ontwikkelen van diabetes type II en hart- en vaatziekten, kan veroorzaken.  

Kun je buikvet ook weer verliezen?

De beste manier om buikvet te verliezen is door een combinatie van gezond eten en genoeg bewegen. Het blijkt dat voldoende matig-intensieve fysieke activiteit een groot effect heeft op het verlagen van het visceraal vet. Het is belangrijker om fitter te worden en goede voeding tot je te nemen dan per se in gewicht af te vallen. Consistentie is belangrijk want er is geen ‘quick fix’ of een mogelijkheid om plaatselijk buikvet te verbranden.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit