Wandel je fit en gezond

4 min lezen 04-04-2024
Wandel je fit en gezond
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

De kracht van een eenvoudige wandeling wordt  onderschat. We zijn allemaal voortdurend op zoek naar nieuwe fitnesshypes trends op het gebied van healthy living. , maar toch blijft wandelen een van de krachtigste en meest toegankelijke manieren om een gezond lichaam en een gezonde geest te creëren. We hebben het in deze blog al eerder over wandelen gehad, maar nu duiken we nóg een tandje dieper in de fysieke en mentale voordelen. Wandel je mee?

Fysieke voordelen - A ‘wandeling’ a day, keeps the doctor away?

Het is geen geheim dat wandelen onze gezondheid en conditie (het cardiovasculaire systeem) verbetert en onze spieren en botten versterkt. Het bevordert ook nog eens flexibiliteit en balans. Regelmatig een rondje wandelen verlaagt het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Ook verbetert een wandeling de slaapkwaliteit. Genoeg fysieke voordelen dus. Kortom: een 'wandeling' a day, keeps the doctor away!

Mentale voordelen - Hoofd uit, wandelschoenen aan!

De mentale gezondheidsvoordelen van wandelen zijn al net zo indrukwekkend. Wandelen helpt stress en angst te verminderen en verbetert onze stemming en humeur door de afgifte van endorfines. Wandelen verhoogt de algehele emotionele veerkracht van de mens.Als je er dan ook nog voor kiest om te gaan wandelen in de natuur, stimuleer je creativiteit en helder denken. Reden te meer om jezelf af en toe een (wandel)pauze te gunnen van de sociale en digitale wereld. Je zult je al snel een stuk fijner, rustiger en frisser voelen. Hoofd uit, wandelschoenen aan dus!

De biochemie van wandelen

Wanneer je wandelt, activeer je niet alleen je spieren, maar activeer je ook verschillende biochemische processen in het lichaam. Dit activeert de bloedcirculatie, waardoor elke cel in je lichaam meer zuurstof en essentiële voedingsstoffen krijgt. Dit heeft een direct positief effect op de hersenfunctie. Een opmerkelijk aspect is neurogenese, het proces waarbij nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Neurogenese speelt een belangrijke rol in het behoud van cognitieve functies, zoals geheugen en leervermogen. Een verbetering in de bloedcirculatie draagt bij aan dit proces, wat leidt tot een betere mentale helderheid en lager risico op cognitieve achteruitgang. Door regelmatig een rondje te wandelen voed je dus niet alleen je lichaam, maar ook je brein.Met een simpele wandeling verander je niet alleen in een ‘beauty’, maar krijg je ook nog eens ‘brains’!

Onze 5 wandeltips:

  1. Gezonde gewoonte: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te wandelen, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze of direct na het avondeten. Maak van jouw wandeling een dagelijkse gezonde gewoonte.
  2. Gebruik een stappenteller: Een stappenteller of smartphone-app kan je motiveren om meer te lopen door je dagelijkse stappen te tellen. De VYTAL app heeft een koppeling met de stappenteller in jouw telefoon. Handig!
  3. Kort, maar krachtig: Zelfs korte wandelingen van 5 tot 10 minuten kunnen optellen tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging.Laat je dus niet weerhouden van het loopje naar de supermarkt.
  4. Plan wandelvergaderingen: Als je kunt, vervang zittende vergaderingen door wandelvergaderingen.Je stimuleert hiermee de creativiteit en hersencapaciteit.
  5. Wandel voor vervoer: Overweeg om te wandelen naar plekken binnen een redelijke afstand, zoals werk, school of de supermarkt. Feit is: lopend kom je (uiteindelijk) overal!

Let’s go for a VYTAL walk

We proberen allemaal gezonder en fitter te leven. De een misschien wat meer of beter dan de ander. Maar, zoals je hierboven hebt kunnen lezen; het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Lopen of wandelen biedt zowel fysiek als mentaal veel voordelen voor de gezondheid! En het verschil is zo gemaakt. Probeer vandaag nog een halfuurtje vrij te maken om een rondje te wandelen en ervaar zelf wat het je allemaal brengt!

Wist je dat we in de VYTAL app ontspannende muziek en meditaties voor tijdens het wandelen hebben staan? Klik hier om onze mindset module te bekijken.

Wil je op de hoogte blijven van beweging en mindset en (als coach) op de hoogte blijven van wat VYTAL op dit vlak allemaal te bieden heeft? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>