Wat betekent het hebben van een ‘Growth Mindset’?

7 min lezen 14-02-2023
Wat betekent het hebben van een ‘Growth Mindset’?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

‘Growth mindset’ is een op groei gerichte mindset. In het Nederlands wordt ook wel gesproken over een groei mindset.  Mensen met een growth mindset geloven dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen en zien tegenslagen als leerproces in plaats van falen. Deze manier van denken brengt veel voordelen met zich mee. Je kunt namelijk alles bereiken wat je wilt, wanneer je erin gelooft en ervoor wilt werken. Ben jij benieuwd of jij een growth mindset hebt? Of wil je weten hoe je een growth mindset kunt ontwikkelen? Je leest het in deze blog!

Growth VS fixed mindset

Iedereen wordt geboren met een growth mindset. Als kind ben je continu in ontwikkeling en sta je ervoor open om nieuwe dingen te leren.  Je bent niet bang om te falen of om dingen uit te proberen. Afhankelijk van (negatieve) ervaringen en de mensen om je heen, kan deze growth mindset veranderen in een fixed mindset. Een fixed mindset wil zeggen dat je jouw waarde laat afhangen van de bevestiging van anderen. Mensen met een fixed mindset gaan uitdagingen liever uit de weg, omdat ze tegenslagen willen voorkomen. Ze zijn ervan overtuigd dat mensen zijn zoals ze zijn en dat bepaalde dingen, zoals intelligentie en persoonlijkheid, vaststaan.  Ze geloven niet in persoonlijke groei en beginnen niet aan een uitdaging omdat ze ervan overtuigd zijn dat het toch geen succes zal worden. Je kunt je voorstellen dat deze fixed mindset niet bevorderlijk is voor je carrière of persoonlijke groei in je leven.

Nadelen van een fixed mindset

Door een fixed mindset zul je merken dat je op een bepaald vlak vastloopt in het leven. Waarschijnlijk heb je wel dromen, maar je denkt bij voorbaat al dat het je niet gaat lukken om deze te bereiken omdat je niet over de benodigde kwaliteiten beschikt. Je doet daardoor ook niet je best om nieuwe skills aan te leren. Het resultaat: er verandert niks in je leven en je opvatting over jezelf wordt bevestigd. Mensen met een fixed mindset voelen vaak een drang om zich te bewijzen en vooral niet ‘dom’ of ‘slecht’ te lijken. Hierdoor kun je een bepaalde druk voelen om het altijd goed te moeten doen of je beter voor te doen dan je eigenlijk bent.

Voordelen van een growth mindset

Als je op zoek bent naar manieren om je leven en je carrière te verbeteren, is de groei-mindset een van de meest effectieve strategieën die je kunt gebruiken. De groei-mindset is een denkwijze die gericht is op leren en ontwikkeling, waarbij je open staat voor feedback, leert van je fouten en je zelfverbetering als je prioriteit ziet. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de groei-mindset de meest effectieve mindset is om je leven en je carrière te versterken. Hier zijn een paar voordelen van de groei-mindset:
1. Groeimindset versterkt je motivatie. Met een groei-mindset ben je gemotiveerd om te leren en je vaardigheden te verbeteren. Je bent minder bezorgd over de resultaten en meer gemotiveerd om te blijven knokken om de best mogelijke resultaten te bereiken.
2. Groeimindset versterkt je prestaties. Met een groei-mindset ben je meer geneigd om buiten je comfortzone te stappen en nieuwe vaardigheden te leren. Dit kan helpen om je prestaties te verbeteren omdat je meer kennis en ervaring opdoet.
3. Groeimindset versterkt je zelfvertrouwen. Met een groei-mindset ben je minder bang voor mislukkingen omdat je weet dat elke fout een gelegenheid is om te leren en te groeien. Met een groei-mindset ben je meer geneigd om risico's te nemen en je doelen te bereiken.
4. Groeimindset versterkt je relaties. Met een groei-mindset ben je meer geneigd om feedback te ontvangen en te accepteren van anderen. Dit kan helpen bij het opbouwen van sterke relaties.

Heb jij een growth of fixed mindset?

Dus, heb jij een fixed of een growth mindset? De manier waarop je denkt en handelt bepaalt hoe je prestaties gaat behalen. Als je een growth mindset hebt, ben je meer geneigd om te blijven proberen, feedback te accepteren en te leren van je fouten. Als je een fixed mindset hebt, ben je meer geneigd om te falen of te stoppen als je tegen een uitdaging aanloopt. Het is belangrijk om je mindset te herkennen en te begrijpen hoe je ermee omgaat. Als je een growth mindset hebt, ben je meer geneigd om succes te bereiken. Als je een fixed mindset hebt, dan is het belangrijk om je mindset te veranderen zodat je kunt leren en je prestaties kunt verbeteren.
Ben jij benieuwd welke mindset jij hebt? Dr. Carol S. Dweck bedacht enkele vragen waarmee jij kunt achterhalen welke mindset bij jou hoort. Lees de volgende stellingen en beslis met welke stelling jij het meest eens bent:
  1. Je intelligentie is iets dat vaststaat en dat je niet echt kunt veranderen.
  2. Je kunt nieuwe dingen leren, maar je kunt niet echt veranderen hoe intelligent je bent.
  3. Het maakt niet uit hoe intelligent je bent, je kunt dit altijd wat veranderen.
  4. Je kunt altijd veranderen en groeien in je intelligentie.
Stelling 1 en 2 zijn gebaseerd op een fixed-mindset. Stelling 3 en 4 staan voor een growth mindset. Welke mindset past bij jou? Je kunt altijd een mix zijn van zowel een growth als fixed mindset, maar de meeste mensen hebben een voorkeur voor een van beide.

Kan je mindset veranderen?

Je mindset bepaalt hoe je omgaat met moeilijke situaties, hoe je omgaat met veranderingen en hoe je de wereld om je heen waarneemt. Maar kan je je mindset veranderen? Het korte antwoord is ja. Je mindset is een krachtige tool die je kunt gebruiken om je leven te veranderen. Je kunt je mindset veranderen door middel van bewustwording, inzicht en hard werken. Om je mindset te veranderen, begin je met bewustzijn. Je moet heel bewust worden van je gedachten en gedragingen. Kijk naar je gedachten, hoe je reageert op bepaalde situaties en waarom je bepaalde dingen doet. Als je meer bewustzijn hebt van je gedachten en gedragingen, kun je beginnen met het veranderen van je mindset. Vervolgens is het belangrijk om inzicht te krijgen in je gedachten en gedragingen. Je moet kunnen begrijpen waarom je dingen doet en wat je belemmert om veranderingen aan te brengen. Door meer inzicht te krijgen in je gedachten, kun je beginnen met het veranderen van je mindset. Tot slot is hard werken nodig om je mindset te veranderen. Je moet dingen uitproberen en fouten maken om je mindset te veranderen. Het veranderen van je mindset is een proces. Je moet consequent werken aan het veranderen van je denkpatronen en je manier van handelen. Je mindset veranderen is geen gemakkelijke taak. Het is een proces dat veel werk vergt, maar het is zeker mogelijk. Door bewust te worden van je gedachten en door hard te werken, kun je je mindset veranderen en positieve veranderingen in je leven aanbrengen.

Hoe ontwikkel je een growth mindset?

Een growth mindset is een manier van denken die erkent dat kennis en vaardigheden niet alleen ontwikkeld worden door natuurlijke gaven, maar ook door toewijding, hard werken en durf. Het ondersteunt het idee dat mensen kunnen veranderen, leren en groeien wanneer je inzet en doorzettingsvermogen toont. Het ontwikkelen van een groei mindset kan je helpen om elke dag te groeien en te leren, waardoor je meer kans maakt om succesvol te zijn. Hieronder vind je enkele tips om een groei mindset te ontwikkelen.
  1. Erken dat je kunt groeien en veranderen. Door te erkennen dat je kunt veranderen en groeien, creëer je een positieve en ondersteunende omgeving voor jezelf waarin je jezelf kunt uitdagen en ontwikkelen. Je kunt je eigen mindset veranderen door te geloven dat je in staat bent om te veranderen en om je kennis en vaardigheden te verbeteren.
  2. Bepaal je doelen. Het stellen van doelen kan je helpen om de focus te houden op het leren en veranderen. Je kunt je doelen helder en concreet maken, waardoor je gemotiveerd blijft om je doelen te bereiken. Door kleine stappen te zetten en je doelen te behalen, krijg je een gevoel van voldoening en versterk je je groei mindset.
  3. Richt je op wat je wilt bereiken. In plaats van je te focussen op wat je niet kunt doen, probeer je focus te verplaatsen naar de mogelijkheden en wat je wel kunt bereiken. Door deze mindset te ontwikkelen, word je meer bewust van je eigen kracht en kun je je energie richten op wat je wilt bereiken.
  4. Blijf leren. Door leren en ontwikkelen blijf je je groei mindset versterken. Door je kennis en vaardigheden te verbeteren, vergroot je je mogelijkheden om te groeien en krijg je een gevoel van voldoening.
  5. Accepteer uitdagingen. Uitdagingen helpen je om je horizonten te verbreden en je kennis te verdiepen. Door uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te leren, versterk je je groei mindset.
  6. Wees positief. Houd de focus op het positieve en wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Wees positief en blijf groeien, ook als er tegenslagen zijn.
Het ontwikkelen van een growth mindset is een proces waar je je leven lang mee bezig kunt zijn. Door je focus te houden op het leren en veranderen, kun je je kennis en vaardigheden verbeteren en je doelen bereiken.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>